عفونت گوش یا اوتیت میانی، شایعترین علت گوش درد است. این عفونت میتواند دلیل مکرر پریشانی نوزادان باشد و اغلب این بیماری با کودکان در ارتباط است، اما میتواند بزرگسالان را نیز درگیر کند.
عفونت در گوش میانی (فضای پشت لاله گوش که در آن استخوان های ریز ارتعاشاتی را میگیرند و آنها را به گوش داخلی میرسانند) اغلب همراه با سرماخوردگی، آنفولانزا یا انواع دیگر عفونت های تنفسی است. این به این دلیل است که گوش میانی توسط یک کانال کوچک به لوله تنفسی فوقانی متصل میشود. میکروب هایی که در حفره های بینی یا سینوس رشد میکنند، میتوانند از لوله استاش بالا رفته و برای شروع رشد وارد گوش میانی شوند.
عفونت گوش با التهاب گوش با انواع داروی عفونت گوش مثل آنتیبیوتیک، قطره گوش قابل درمان است این بیماری شایع در نواحی گوش داخلی، میانی و خارجی با عوامل باکتریایی و ویروسی ایجاد میشود.
علت اصلی ایجاد عفونت گوش چیست؟
عفونت گوش به دلیل وجود یک باکتری یا ویروس در گوش میانی ایجاد میشود. این عفونت اغلب به دلیل بیماری دیگری مثل سرماخوردگی، آنفولانزا یا آلرژی ایجاد میشود که باعث گرفتگی و تورم مجاری بینی، گلو و لوله های استاش میشود.
- باکتری ها، مانند استرپتوکوک پنومونیه و هموفیلوس آنفلوانزا که دو علل شایع باکتریایی
- ویروس ها، مانند آنهایی که باعث سرماخوردگی یا آنفولانزا میشوند.
علل عفونت گوش میانی در بزرگسالان
التهاب در گوش میانی غالباً پس از گلودرد ، سرماخوردگی یا سایر مشکلات تنفسی فوقانی شروع میگردد. سپس عفونت به گوش میانی گسترش مییابد و باعث تجمع مایع در پشت پرده گوش میشود. گوش میانی در ناحیه ای درست پشت لاله گوش میباشد.
عفونت گوش میانی به اوتیت میانی نیز معروف است. علت آن مایع محبوس در پشت لاله گوش است که باعث برجستگی لاله گوش میشود. همراه با گوش درد، ممکن است از گوش آسیب دیده خود مقداری تخلیه مایعات داشته باشید.
اوتیت میانی میتواند همراه با تب باشد. همچنین ممکن است در شنوایی مشکل داشته باشید تا زمانی که عفونت برطرف شود.
علل عفونت گوش و گوش درد در کودکان و نوزادان
لوله های استاش در کودکان کوچکتر و سطح آنها نسبت به بزرگسالان بیشتر است. این موضوع باعث میشود که حتی در شرایط عادی نیز مایعات از گوش خارج نشوند. اگر لوله های استاش به دلیل سرماخوردگی یا بیماری تنفسی متورم یا مسدود شده باشند، ممکن است مایعات نتواند تخلیه شود.
البته سیستم ایمنی کودک چون هنوز در حال رشد هستند به اندازه بزرگسالان قوی و مقاوم نیست. و این امر مبارزه با عفونت را برای سیستم ایمنی کودکان دشوارتر میکند. در واقع آدنوئیدها به عنوان بخشی از سیستم ایمنی بدن، به باکتری هایی که از بینی و دهان عبور میکنند پاسخ میدهند.
گاهی اوقات باکتریها در آدنوئید گیر میکنند و باعث عفونت مزمن میشوند که این عفونت حتی میتواند به لولههای استاش و گوش میانی هم منتقل شود.
علائم عفونت گوش در قسمت های مختلف چیست؟
علائم عفونت گوش خارجی
عفونت گوش خارجی گاهی اوقات به عنوان عفونت گوش شناگرهم شناخته میشود. زیرا ممکن است بعد از شنا یا دوش، مقداری آب در قسمت گوش خارجی باقی بماند و منجبر به عفونت گردد. اگر این آب به درستی برداشته نشود و تمیز نشود، آن منطقه مرطوب را محل مناسبی برای تولید باکتریهایی میکند که ممکن است از طریق انگشت شما یا هر جسم خارجی که به منزله خاراندن وارد گوش خود کنید به آن جا برسند.
دیگر علائم عفونت گوش خارجی شامل:
- درد شدید
- خارش
- قرمزی در گوش
- حساسیت در لاله های گوش
- احساس پری در گوش
- شنوایی ضعیف
- تخلیه گوش
عفونت گوش میانی
علائم رایج عفونت گوش میانی در کودکان میتواند شامل موارد زیر باشد:
- گوش درد
- تب
- سر و صدا یا تحریک پذیری
- مالیدن یا کشیدن گوش
- مشکل خوابیدن
عفونت گوش داخلی
این نوع از عفونت گوش، ناشی از حمله باکتریایی یا ویروسی نیست بلکه التهاب یا تحریک قسمت هایی از گوش است که درگیر فرآیند لابیرنتیت شده اند. علائم عفونت گوش داخلی شامل موارد زیر است:
- درد در گوش
- سرگیجه
- حالت تهوع
- استفراغ
پرکاربردترین داروی عفونت گوش چیست؟
- مسکن ها
درمان این قبیل مشکلات با مسکن خوراکی مانند استامینوفن (Tylenol) یا ایبوپروفن (Motrin) معمولاً به کاهش تب و درد در عرض تنها چند ساعت کمک میکند. بسیاری از پزشکان میگویند Tylenol و Motrin بهترین اثر را در درمان عفونت گوش دارند.
- آنتی بیوتیک ها
اگر عفونت گوش از نوع باکتریایی باشد (و نه ویروسی)، ممکن است برای درمان نسخه ای از آنتی بیوتیک خوراکی یا موضعی دریافت کنید. در این زیر برخی از آنتی بیوتیک هایی را که پزشکان برای درمان عفونت گوش معمولا تجویز میکنند را آورده ایم:
- آموکسیل (آموکسی سیلین)
- آگمنتین (آموکسی سیلین / کلاولانات پتاسیم)
- محلول یا سوسپانسیون کورتیسپورین (نئومایسین / پلی مکسین b / هیدروکورتیزون)
- سوسپانسیون کورتیسپورین TC (کولیستین / نئومایسین / تونزونیوم / هیدروکورتیزون)
- سوسپانسیون سیپرودکس (سیپروفلوکساسین / دگزامتازون)
- سوسپانسیون سیپرو HC (سیپروفلوکساسین / هیدروکورتیزون)
- محلول Ciloxan (سیپروفلوکساسین)
- محلول Ocuflox (افلوکساسین)
- محلول فلوکسین (افلوکساسین)
- محلول استازول HC (هیدروکورتیزون / اسید استیک)
پزشک شما نوع باکتری هایی را که باعث عفونت گوش شما شده است را ارزیابی میکند، تا بفهمد کدام آنتی بیوتیک را باید به شما بدهد. بیشتر افراد در طی 24 ساعت از شروع دوره مصرف آنتی بیوتیک احساس تسکین میکنند و علائم باید در طی 72-48 ساعت کمتر شود و شخص درگیر با بیماری باید بهبودی قابل توجهی پیدا کند.
تاثیر مسکن ها در درمان عفونت گوش
مسکن ها معمولاً برای درمان عفونت های گوشی که با درد همراه است استفاده میشود. در حالی که این دارو، خود عفونت گوش را پاک یا درمان نمیکند، اما استفاده از داروی ضد درد میتواند درد گوش را تسکین دهد.
مسکن متداول تایلنول (استامینوفن) بدون نسخه در دسترس است و میتوانید ان را به منظور تسکین درد عفونت گوش
خود استفاده نمایید. البته این را هم بدانید که عوارض جانبی استامینوفن میتواند شامل حالت تهوع، استفراغ یا درد معده باشد.
بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت گوش
پنی سیلین رایج ترین دارویی است که برای درمان عفونت گوش تجویز میشود. آنتی بیوتیک پنی سیلین معمولا توسط پزشکان پس از انتظار برای دیدن اینکه آیا عفونت گوش به خودی خود حل میشود یا نه، تجویز میگردد. آنتی بیوتیک پنی سیلینی که معمولاً تجویز میشود برای درمان عفونت گوش، آموکسی سیلین است.
عوارض جانبی آموکسی سیلین میتواند شامل حالت تهوع، استفراغ و مشکلات پوستی باشد. بعضی اوقات پزشکان بسته به نوع یا شدت عفونت گوش شما ، انواع دیگری از آنتی بیوتیک را تجویز میکنند. آنتی بیوتیک های دیگر ممکن است شامل کلاریترومایسین، سفپودوکسیم و آزیترومایسین باشند.
آیا آموکسی سیلین برای عفونت گوش مفید است؟
آموکسی سیلین یک آنتی بیوتیک از رده ی پنی سیلین ها است، که برای درمان انواع مختلفی از عفونت های ناشی از باکتری ها مانند لوزه ها، برونشیت، ذات الریه و عفونت های گوش، بینی، گلو، پوست یا مجاری ادراری استفاده میشود.
آموکسی سیلین برای درمان عفونت های گوش معمولاً سه بار در روز مصرف میشود، اما ممکن است دکترها گاهی آن را یه صورت دو بار در روز برای شما تجویز کنند.
بررسی انواع قطره گوش
قطره گوش بتامتازون:
از این قطره گوش به منظور کاهش التهاب، درد و سوزش استفاده میشود. قطره گوش بتامتازون جزو قطره هایی میباشد که قبل از مصرف آن باید حتماً با پزشک مشورت کرد.
قطره کلرامفنیکل:
این قطره جزو خانواده آنتی بیوتیک ها میباشد که باعث درمان عفونت های ناشی از باکتری میشود.در داروخانه ها به صورت آزاد و هم با نسخه پزشک فروخته میگردد.این قطره چشمیو گوشی دارای عوارضی چون افزایش ضربان قلب و آبی شدن رنگ پوست و گاهاً همراه با سوزش است.
قطره گوش گلیسیرین فنیکه:
همانطور که از نام این قطره گوش پیداست حاوی گلیسیرین است که به نرم شدن جرم های داخل مجرای گوش کمک میکند. همچنین اثر کشندگی قوی بر روی باکتری ها ویروس های موجود در مجرای گوش ما دارد که باعث عفونت در گوش گشتند.عوارض این قطره نیز شامل سوزش و خارش و حساسیت در محل استفاده شده میباشد.
به طور متوسط ، عفونت گوش بسته به محل واقع شدن و نحوه درمان میتواند یک تا دو هفته طول بکشد. عفونت های گوش میانی بدون درمان سریع ترین سرعت از بین میروند. عفونت گوش داخلی میتواند چند هفته طول بکشد. استفاده از آنتی بیوتیک یا سایر روش های درمانی میتواند به تسریع روند بهبودی کمک کند.
عفونت گوش میانی را چگونه درمان میکنید؟
عفونت گوش میانی یا اوتیت میانی ، به طور معمول در ابتدا با استفاده از روش انتظار مراقب درمان میشود. پس از دوره انتظار هوشیار ، اگر عفونت برطرف نشده باشد ، تجویز آنتی بیوتیک مورد نیاز است.
برای عفونت مجرای خارجی گوش آیا نیازی به آنتیبیوتیک است؟
بله.عفونت گوش خارجی (اوتیت خارجی یا گوش شناگر) اغلب با قطره گوش آنتی بیوتیکی تجویز شده توسط پزشک درمان میشود. این قطره ها چند بار در روز به مدت هفت تا 10 روز استفاده میشود
داروی عفونت گوش میانی چه چیزی تجویز میشود؟
داروی عفونت گوش میانی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- داروهای تجویزی
- پنی سیلین ها
- آموکسی سیلین
- آموکسی سیلین و کلاولانات پتاسیم
- اریترومایسین ها
- آزیترومایسین
- کلاریترومایسین
- اریترومایسین-سولفیسوکسازول
- سفالوسپورین ها
- سفدینیر
- سفپودوکسیم
- سفوروکسیم
- سفتریاکسون
داروهای بدون نسخه:
- ایبوپروفن
- استامینوفن
- قطره گوش
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
عفونت گوش در بسیاری از موارد به طور کاملا خود به خود درمان میشود و از بین میرود، بنابراین درد جزئی گوش موضوع خیلی نگران کننده ای نیست. اما اگر علائم پس از گذشت 3 روز هیچ گونه بهبودی حاصل نکرد، و همچنین در صورت بروز علائم جدیدتری مانند تب یا از دست دادن تعادل باید حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
چطور بدانیم عفونت گوش ما باکتریایی است یا ویروسی؟
عفونت های باکتریایی توسط باکتری ها ایجاد میشوند، در حالی که عفونت های ویروسی توسط ویروس ها ایجاد میشوند. افتراق بین این دو نیاز به مداخله پزشکی دارد زیرا هر دو ممکن است باعث تب و تحریک پذیری شوند.
و درمان های این دو نیز به طور قابل توجهی متفاوت است. احتمالاً تفاوت اساسی بین باکتری ها و ویروس ها این است که داروهای آنتی بیوتیکی معمولاً باکتری ها را از بین میبرند اما در مبارزه با ویروس ها موثر نیستند.
برای درمان عفونت گوش چه باید کرد؟
برای درمان عفونت گوش باید بر اساس محل و همچنین نوع عفونت که آیا ویروسی است یا باکتریایی دست به عمل زد. البته راه های خانگی نیز برای درمان این بیماری وجود دارد اما اصولاً پزشکان برای درمان عفونت گوش از داروهای تجویزی و قطره های گوش استفاده میکنند.
درمان عفونت گوش خارجی
پزشک از طریق داروهای ضد قارچ و مسکن اوتیت را درمان میکند و اگر عفونت به مجرای گوش رسیده باشد، فتیله ای را در گوش قرار میدهد که نوعی گاز است که حاوی ماده ضد قارچ و ضد درد است و برای درمان عفونت در داخل گوش قرار میگیرد.
بطور کلی درمان طولانی مدت این عفونت به وسیله ی پمادهای ضد قارچ و داروهای خوراکی است.اما پس از درمان، همیشه باید گوش های خود را خشک نگه دارید و آنها را به آرامیپاک کنید.
درمان عفونت گوش میانی
درمان عفونت گوش میانی پزشکان بیشتر استفاده از آنتی بیوتیک ها توصیه میکند زیرا اکثر بیماران در روزهای اول عفونت احساس بهتری دارند.عفونت یک یا دو هفته پس از استفاده از داروهای تسکین دهنده آنتی بیوتیک از بین میرود.
همچنین پزشکان برای درمان عفونت گوش میانی علاوه بر استفاده از داروهای تسکیندهنده مانند استامینوفن و ایبوپروفن استفاده از کمپرس آب گرم را هم توصیه میکند.یکی از مهمترین آنتی بیوتیک های مورد استفاده در درمان اوتیت میانی آموکسی سیلین است.
درمان عفونت گوش داخلی
در این نوع عفونت یک فضای پر از هوا در پشت پرده گوش وجود دارد و شامل استخوان های کوچک گوش لرزان است.
این نوع عفونت تقریباً در 80٪ موارد رخ میدهد و درمان آن تنها محدود به آرام شدن علائم آن است، بنابراین ممکن است پزشکان داروهای ضد تهوع تجویز یا ترکیبات ضد استروئیدی تجویز کنند.
درمان خانگی عفونت گوش به کمک داروهای گیاهی
درسته که گوش درد میتواند به دلیل عوامل مختلفی رد شما بروز کند، اگرچه دردناک است اما اکثر موارد خطرناکی نیستند و جای نگرانی ندارند. برای جلوگیری از این مشکل آزار دهنده میتوانید از درمان های خانگی کاملا گیاهی برای تسکین و بهبود درتان استفاده نمایید.
زنجبیل یک ضد درد عالی است و همچنین دارای خواص ضد التهابی است. استفاده از آب زنجبیل تازه به داخل گوش برای تسکین درد کمک شایانی میکند. همچنین میتوانید 1 قاشق غذاخوری ریشه تازه زنجبیل را در 1/4 فنجان روغن کنجد گرم کنید، سپس آن را در قسمت خارج و محل درد بمالید.
- برگ ریحان:
برگ ریحان را خورد کنید تا آب آن بدست آید. سعی کنید حداقل 2 قطره از آب ریحان در گوش آسیب دیده قرار دهید تا از شر درد گوش راحت شوید.
- سرکه سفید و الکل:
سرکه سفید را با الکل مخلوط کرده و از مخلوط آن روی گوشتان گزاشته و به خوبی مالش دهید.
- روغن زیتون:
یکی از دلایل اصلی احساس در در گوش وجود برخی از قارچ ها و باکتری ها است که منجر به انسداد لوله آن میشود که شما به راحتی میتوانید تنها با کمک روغن زیتون آن را پاک کنید. روغن زیتون را گرم کنید و چند قطره از روغن داغ شده را در گوش آسیب دیده خود بریزید.
روغن به نرم شدن موم کوجود در گوش شما کمک میکند و میتوانید موم اضافی را با کمک یک پنبه برداشته و از رسیدن آن به لاله گوش جلوگیری کنید.
- سیر:
سیر دارای خواصی ضد میکروبی و تسکین دهنده کاملا طبیعی میباشد. این ماده یک ضد درد قوی و یک آنتی بیوتیک طبیعی است که درد گوش را به راحتی تسکین میدهد.
برای درمان با سیر میتوانید دو یا سه حبه سیر تازه را به مدت پنج دقیقه در آب بجوشانید، سپس آن را به خوبی له کنید و کمینمک بهش اضافه کنید، سپس مخلوط را در یک پارچه تمیز قرار دهید و سپس آن را روی گوش آسیب دیده قرار دهید.
سوالات متداول
بله علت سنگینی گوش میتواند به علت سرماخوردگی و انتقال عفونت از حلقه به گوش میانی باشد.
بله ایجاد ورم و التهاب در گوش خارجی یک بیماری شایع است که بیشتر در افرادی رخ میدهد که از استخر استفاده میکنند.همچنین با آنتی بیوتیک قابل درمان میباشد.
خیر، به طور کلی آنتی بیوتیک های خوراکی به ندرت برای بهبود این بیماری مورد استفاده قرار میگیرند اما میتوان از آنها استفاده کرد.
بله، استفاده ی طولانی مدت از هنذفری میتواند باعث آسیب به شنوایی و همچنین عفونت گوش گردد.
موارد نام برده در زیر میتوانند عامل وزوز گوش باشند: عفونت یا بیماری استخوان های گوش میانی، آسیب به انتهای میکروسکوپی عصب شنوایی در گوش داخلی که میتواند با سن بالا نیز رخ دهد، قرار گرفتن در معرض سر و صدای زیاد مانند صدای اسلحه گرم، یا موسیقی بلند در یک کنسرت، داروها، سندرم منیر و در موارد نادر، وزوز گوش میتواند علامت یک مشکل جدی پزشکی مانند آنوریسم مغز یا تومور عصب صوتی باشد.
با سلام من سر گیجه دارم به دکتر مراجعه کردم و با معاینه تشخیص دادن که گوش چپم التهاب داره و باعث سرگیجه ام هست و اینکه یه آبی در گوش هست که تعادل اش بهم خورده
حالا میخوام بدونم شما چه پیشنهادی دارید با داروی گیاهی باشکر
سلام
من انگار چیزی تو گوشم راه میره همین احساسو دارم الان یکماه هست لطفا راهنمایم کنید