همه چیز درباره تشنج کودکان و بزرگسالان
اولین بار که فهمیدم دوستم تشنج دارد، در پارک بودیم. رفته بودم از بستنی فروشی آن طرف خیابان آب هویج بخرم. وقتی برگشتم دوستم را دیدم که روی زمین افتاده و تمام تنش میلرزید. از شدت ترس سینی آب هویج از دستم افتاد و با سرعت به سمتش رفتم. اما من هیچ چیزی در مورد درمان تشنج نمیدانستم.
خدا را شکر که این حالت دو دقیقه بیشتر طول نکشید. درست وقتی داشتم به این فکر میکردم که او را به بیمارستان برسانم، دیدم حالش بهتر است. اما فکر نکنید همه افرادی که دچار تشنج میشوند چنین علائمی دارند و یا به سرعت به حالت قبل باز میگردند. اگر کنجکاو شدید بیشتر در مورد انواع تشنج، علائم، خطرها و راههای پیشگیری و درمان آن بدانید، مطالعه این مقاله تخصصی کافه نبض را به شما پیشنهاد میشود.
تشنج چیست؟
تشنج یا سیژور یک اختلال ناگهانی و غیر ارادی در مغز انسان است. زمانی که فردی دچار سیژور میشود، در موارد زیر دچار تغییرات قابل توجهی میشود:
- رفتار
- حرکات
- احساسات
- سطح هشیاری
تشنج در افراد مختلف، با شدت های مختلف رخ میدهد. همچنین ممکن است اختلال در قسمت های مختلف مغز و به روش های گوناگون منجر به ایجاد سیژور شوند. بنابراین، نمیتوان یک نسخه واحد برای همه این بیماران تجویز کرد.
اغلب، سیژور بین 30 ثانیه تا 2 دقیقه طول میکشد. اما اگر بیمار شما بیش از 5 دقیقه در همان وضعیت باقی بماند، شرایط نگران کننده و اورژانسی خواهد بود. فردی که دو یا چند بار سابقه تشنج داشته است، در واقع به بیماری صرع یا اپیلپسی مبتلاست.
شاید شما مثل من سابقه مواجهه با بیمار تشنجی را نداشته باشید. اما جالب است بدانید که تشنج یک اختلال بسیار شایع است. متأسفانه در بیشتر موارد، دلیل این عارضه مشخص نیست. اما اگر فردی را میشناسید که یکی از این موارد را تجربه کرد، دیر یا زود دچار سیژور خواهد شد:
- ضربه مغزی
- سکته
- بیمارهای عفونی مانند مننژیت
البته جا دارد بگوییم که به لطف پیشرفتهای پزشکی، بیشتر اختلالات seizure قابل کنترل هستند. پزشکان معالج، معمولا با تجویز داروهایی خاص به شما کمک میکنند تا با این مشکل روبرو شوید. در واقع، اگر به هر دلیلی با اختلالات تشنجی دست و پنجه نرم میکنید، میتوانید با مشورت پزشک معالج خود، کنترل بیماری و زندگی عادی خود را در دست گیرید.
علت تشنج چیست؟
بی جهت نیست که میگویند مغز رئیس بدن است. شرکتی را تصور کنید که رئیس آن غایب، بیمار و یا از کارافتاده باشد. کل شرکت دچار اختلال میشود تا اینکه رئیس به حالت اولیه باز گردد. لازم نیست از پیچیدگیهای مغز انسان برایتان توضیح واضحات بدهم. اما همین قدر بدانید که که حرکت ساده سلولهای عصبی (نورونها) در مغز است که باعث میشود بدن ما بتواند پیچیدهترین کارها را انجام دهد. مغز ماست که ارتباط با دنیای اطراف را مدیریت میکند. اما وای به روزی که همین حرکت ساده دچار اختلال شود. آن گاه تشنج تنها یکی از معمولیترین پیامدهایی خواهد بود که گریبان ما را میگیرد.
شاید بتوان مهمترین عامل بروز سیژور را بیماری صرع یا اپیلپسی دانست. البته لزوما همه افرادی که تشنج میکنند مبتلا به صرع نیستند. در واقع، سایر عوامل مهمی که به این اختلال منجر میشوند عبارتند از:
- تب بالا که معمولا با عفونتهایی مانند مننژیت همراه است
- بی خوابی شدید
- کاهش سدیم خون (هایپناترمیا) که معمولا در اثر استفاده از داروهای ادرار زا ایجاد میشود
- مصرف داروهایی نظیر بعضی مسکنهای خاص، داروهای ضد افسردگی و داروهای ترک سیگار که فرد را مستعد تشنج میکنند
- آسیبهای مغزی که منجر به خونریزی مغزی میشود
- سکته
- تومور مغزی
- مصرف مواد مخدر مانند آمفتامین یا کوکائین
- اعتیاد به الکل
- خفگی
- فشار خون خیلی بالا
- نارسایی کلیوی
چه افرادی تشنج میکنند؟
به عنوان مقاله نگاه کنید تا جواب سوالتان را بگیرید. seizure یک عارضه شایع است که در گروههای سنی مختلف از نوزاد و خردسال گرفته تا بزرگسالان بروز میکند. البته با اینکه علل مختلفی برای تشنج معرفی شدهاست، در بسیاری از موارد دلیل ابتلای کودکان به این اختلال مشخص نیست. برخی از کودکان نیز به دلایل ژنتیکی مستعد سیژور میشوند. البته، تعدادی نیز بر اثر سوابق بیماری مانند مننژیت، مشکلات رشدی مانند فلج مغزی و یا ضربه مغزی تشنجی میشوند.
تحقیقات نشان دادهاند که حدود یک چهارم از افرادی که به نظر میرسید در کودکی تشنج داشته اند، در واقع بیماریهای دیگری را پشت سر گذاشتهاند. به طور مثال، احتمال دارد عارضهای که در کودکی تجربه کردید تشنج نبوده باشد. به عبارتی دیگر، شاید والدین شما مشکلات تکلم، غش، وحشت در شب، میگرن و یا دیگر عارضههای روانی شما را با سیژور اشتباه گرفته باشند.
چطور از بروز تشنج جلوگیری کنیم؟
اگر مستعد تشنج هستید اما نمیخواهید انجام کارهای سادهای مانند رانندگی، ورزش، پیاده روی، آشپزی، تدریس و …. برایتان به آرزو تبدیل شود، این توصیهها را جدی بگیرید:
- هر شب به قدر کافی بخوابید.
- استرس خود را مدیریت کنید.
- یوگا و مدیتیشن انجام دهید.
- از مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی بپرهیزید.
- طبق دستور پزشک، داروهای خود را مصرف کنید.
- از محرکهای نوری مانند چراغ قوه استفاده نکنید.
تشنج چند نوع دارد؟
پزشکان seizure را به 2 گروه اصلی مرکزی و کلی دسته بندی میکنند. این دسته بندی بسته به اینکه اختلال در کدام جزء از مغز و به چه صورتی بروز کند انجام میشود. البته، اگر خاطرتان باشد گفتیم که بعضی از تشنجها دلیل مشخصی ندارند. پس شاید تشنجهای بیدلیل را نیز بتوان یک نوع سوم در نظر گرفت.
تشنج مرکزی
تشنج مرکزی از یک فعالیت الکتریکی غیرعادی در یک قسمت از مغز ناشی میشود. فردی که چنین حالتی دارد، لزوما همیشه هشیاریاش را از دست نمیدهد. 2 زیر شاخه اصلی تشنج مرکزی عبارتند از:
- تشنج مرکزی همراه با کاهش سطح هشیاری: تا به حال برایتان پیش آمده که با یک نفر در حال صحبت کردن باشید و حس کنید او متوجه شما نیست؟ مطمئنا نه شما نامرئی شدهاید و نه او ناگهان بیناییاش را از دست داده است. در این مواقع، فرد دچار تشنج مرکزی شده و هشیاریاش را به صورت نسبی از دست میدهد. به همین دلیل است که تا چند دقیقه، به یک نقطه خیره میشود و نسبت به دنیای اطرافش آگاهی ندارد. فرقی ندارد جلویش برقصید یا بال بال بزنید.
- تشنج مرکزی بدون اختلال در هشیاری: فرض کنید همسرتان تازه از سر کار برگشته و غذای مورد علاقهاش را برایش پختهاید. اما وقتی سر میز مینشینید، بوی قرمه سبزی کل خانه را برداشته؛ ولی او کاملا بی تفاوت روبرویتان نشسته و غذا میخورد. منتظر تعریف و تمجید از دستپخت خوشمزهتان نباشید، چرا که همسر شما در عین هشیاری کامل، دچار تشنج مرکزی شده است. در ضمن احتمال دارد در او شاهد مواردی چون تکان بی دلیل دست و پا و یا علائم حسی ناگهانی مانند سرگیجه، اختلالات زجاجیه (فلاشینگ لایت) و یا مورمور نیز بشوید.
تشنج کلی
تشنج کلی معمولا کل اجزای مغز را درگیر میکند. به همین دلیل است که لقب کلی را برای این نوع سیژور در نظر گرفتهاند. انواع مختلفی از این اختلال وجود دارند که در زیر میبینید:
- تشنج غایب: این نوع خاص که به آن صرع پتی مال نیز میگویند، بیشتر در کودکان اتفاق میافتد. از علائم آن میتوان به خیرگی در فضا، یا حرکات ریزی مانند پریدن پلک و یا تیک زدن لبها اشاره کرد. در اثر این عارضه، کودک برای مدتی کوتاه هشیاری اش را از دست بدهد.
- تشنج تونیک: در این شرایط، معمولا با سفت شدن ماهیچههای بدن همراه هستند. معمولا ماهیچههای پشت بدن، دست و پا در اثر تشنج تونیک دچار گرفتگی شده و گاها باعث به زمین افتادن فرد میشوند.
- تشنج آتونیک: این نوع seizure که تشنج افتان نیز نام دارد، در اکثر مواقع باعث میشود فرد کنترل خود را از دست دهد و به زمین بیفتد.
- تشنج کلونیک: اگرشخصی در اثر سیژور قسمتهایی چون گردن، صورت و یا دستانش دچار تکانهای مکرر و موزون شود، در واقع به تشنج کلونیک مبتلا شده است.
- تشنج مایوکلونیک: این نوع seizure معمولا به صورت تکانهای ناگهانی ساده و یا پیچ خوردن دست و پا رخ میدهند.
کدام نوع تشنج خطرناک است؟
تشنج تونیک-کلونیک در مقایسه با دیگر انواع تشنج کلی، عوارض چشمگیرتری دارد. این بیماری که سابق بر این به آن تشنج گرند مال میگفتند، بدترین نوع تشنج صرعی است. از دست رفتن هشیاری، گرفتگی بدن، لرزش و در بعضی موارد گاز گرفتن زبان یا بی اختیاری ادراری از مهمترین علائم تشنج تونیک-کلونیک هستند.
علائم و نشانه های تشنج
علائم تشنج در بزرگسالان
در قسمتهای قبل، به طور خاص به علائم مربوط به هر زیرشاخه سیژور اشاره شد. اما به طور کلی، علائم اصلی تشنج بسته به شدت و نوع آن متفاوت میباشند. چنانچه شاهد بروز علائم زیر بودید، به احتمال زیاد شما نیز دچار این عارضه شدهاید:
- گیجی موقت
- خیرگی
- تکانهای غیر ارادی در دست و پا
- از دست دان هشیاری و آگاهی
- علائم شناختی یا عاطفی مانند ترس، اضطراب یا دیژاوو
علائم تشنج در کودکان
حتما از اطرافیان خود زیاد شنیدهاید که نوزاد یا کودکشان دچار تشنج شده است. در واقع، تشنج کودکان یک امر بسیار شایع است که به شکلهای مختلف ظاهر میشود.
مهمترین علائم seizure کودکان عبارتند از:
- تکانهای شدید، اسپاسم عضلات، و در برخی موارد لوچی جشم و یا مشکل تنفسی: این علائم بیشتر مختص به تشنج گرند مال (کلی) و یا تشنج ناشی از تب هستند. کودک بعد از چنین سیژورهایی، دچار خواب آلودگی و گیجی میشود.
- پلک زدن و خیرگی که به سرعت شروع و تمام میشود: در این نوع seizure که در گروه پتی مال قرار دارد، کودک متشنج نشده و خیلی زود به حالت قبل بر میگردد.
- حرکات تکراری و پشت سر هم مانند دست زدن، ضربه زدن و یا جویدن. در این شرایط، کودک دچار اختلالی به نام تشنج نسبی پیچیده است.
- تشنج مارشی: وقتی که کودک در عضلات مختلف دچار گرفتگی و اسپاسم میشود. در این شرایط، کودک حین سیژور، رفتارهای عجیبی از خود نشان میدهد. حتی ممکن است پس از برگشتن به حالت عادی، یادش نیاید که چه اتفاقی برایش افتاده است.
چرا تشنج در کودکان زیر دو سال شایعتر است؟
شاید برای شما اتفاق افتاده باشد که نوزادتان دچار seizure شود. شاید این موضوع باعث وحشت شما شود؛ اما این امر اصلا غیرعادی نیست. در واقع، تشنج در بسیاری از نوزادان دیده میشود. به طور کلی، تشنج در نوزادان متفاوت از تشنج در خردسالان، کودکان دبستانی و یا نوجوانان است.
معمولا نوزادانی که با تأخیر متولد میشوند و یا بیش از 28 روز در شبکه نوزاد (NICU) نگهداری میشوند، مستعد تشنج تبی هستند. اگر کودک شما سابقه این مورد را داشته باشد، 25 درصد احتمال دارد که در طی مدت یک سال، یک seizure دیگر را پشت سر بگذارد.
چرا که در این حالت، هیچ علائم تکان شدیدی در او دیده نمیشود. در واقع، دکتر زمانی تشخیص میدهد نوزاد تشنجی است که:
- هر چشم نوزاد یک سمت را نگاه کند.
- برای مدتی قادر به تنفس نباشد.
- لبهایش را بگزد.
اسپاسمهای نوزادی نیز یکی دیگر از علائم seizure در نوزادان زیر 18 ماه هستند. معمولا این اسپاسمها با عقب افتادگی ذهنی همراهند. در اکثر مواقع، زمانی که نوزاد از خواب بیدار میشود میتوان نرمی غیرعادی عضلات او را مشاهده کرد.
عوارض ناشی از تشنج
درست است که تشنج یک عارضه بسیار شایع در میان گروههای سنی گوناگون است. اما نمیتوان از عوارض مختلف آن غافل بود. اگر درمان این بیماری را جدی نگیرید، متأسفانه علائم آن شدیدتر شده و در دراز مدت گریبانگیر سلامتی شما خواهند شد.
بگذارید خیالتان را راحت کنیم. اگر خدای نکرده به تشنج شدید مبتلا هستید، هرچه سریعتر برای درمان یا کنترل آن اقدام کنید. چرا که در بسیاری مواقع، سیژور شدید منجر به کما و حتی مرگ خواهد شد. از دیگر عوارض چشمگیر این اختلال، شکستگی و جراحات مختلف است.
تشنج چه اثری روی مغز میگذارد؟
وقتی دچار تشنج میشویم که فعالیتهای الکتریکی مغز دچار اختلال شوند. جالب است بدانید که این اختلالات گاهی علائم بسیار شدید و قابل توجهی دارند، اما گاهی بدون هیچ علامتی رخ میدهند.
تشنج در بارداری چه خطراتی دارد؟
همه میدانیم که مادر شدن چه مسئولیت دشوار و خطیری است. بنابراین، توصیه میکنیم پیش از تصمیم به بارداری، چنانچه علائم seizure را در خود مشاهده میکنید، فورا به دکتر مراجعه کنید. البته جای نگرانی نیست. حتی در صورت سابقه تشنج هم میتوانید مادر شوید. البته مشروط به این که داروهای خود را با شرایط بارداریتان مطابقت دهید. در غیر این صورت ممکن است، بروز حملات تشنجی به شما و جنین آسیبهای جدی وارد کند. در برخی موارد حتی ممکن است نوزاد ناقص به دنیا بیاید.
تشنج حین فعالیت های روزمره
در بسیاری از مواقع، سیژور به طور ناگهانی و بی دلیل اتفاق میافتد. شاید زمانی که تلویزیون تماشا میکنید، نهایت خطری که تشنج برایتان داشته باشد، افتادن کنترل یا لیوان چای روی زمین باشد. اما تصور کنید دارید صورت خود را با تیغ اصلاح میکنید. ناگهان بدنتان به رعشه میافتد. اگر به موقع برای درمان و کنترل نزد پزشک رفته بودید، قطعا شاهد خونریزی و جراحت در صورت یا دستان خود نمیبودید.
چطور تشنج را تشخیص دهیم؟
جا دارد بگوییم که هر حملهای با علائم فوق را نمیتوان لزوما seizure دانست. به طور مثال، معمولا علائم تشنج مرکزی با بیماریهای دیگری مثل حمله خواب (نارکولپسی)، میگرن یا بیماری های روانی شباهت دارد. پس لطف کنید رویای پزشک شدن را روی خود و اطرافیانتان اجرایی نکنید و برای تشخیص درست به یک متخصص مراجعه کنید.
انواع تست تشخیص نوع و عامل تشنج
برای تشخیص تشنج در همه گروههای سنی کودک باید آزمایش و مصاحبه انجام شود. در این آزمایشها باید سوابق بیماری، اطلاعات تولد و داروهای مصرفی کودک به اطلاع پزشک مربوطه برسد. به علاوه، پزشک در مورد زمان وقوع seizure، علائم آن، طول دوره و همچنین دوره بیخوابی پس از seizure سوالاتی مطرح میسازد. در کل از تستهای مختلفی برای تشخیص وضعیت کودک مشکوک استفاده میشود. این تستها بسته به نوع تشنج و سن کودک بیمار متفاوت هستند.
در کل، پزشکان برای تمامی سنین از تستهای زیر استفاده میکنند:
- آزمایش خون برای بررسی اختلالات الکترولیتی
- تست نمونه مغز استخوان
- تست سم شناسی (تاکسیکولوژی)
- تست نوار مغز (EEG) برای بررسی امواج مغزی و تشخیص نوع تشنج
- سی تی اسکن
- ام آر آی
آیا تشنج قابل درمان است؟
در بسیاری از مواقع تشنج قابل درمان و کنترل است. زمانی که شما پس از مشاهده علائم مربوطه به پزشک مراجعه کنید، میتوانید زیر نظر او مانع از وقوع مجدد seizure شوید.
روشهای درمان تشنج
سیژور به روشهای مختلف قابل درمان و پیشگیری است. البته این روشها بسته به نوع تشنجی که فرد با آن دست و پنجه نرم میکند متفاوت بوده و به گروههای زیر دسته بندی میشود:
- دارو
- عمل جراحی جهت درمان شرایط غیرعادی مغز
- تحریک عصبی
- رژیمهای غذایی موسوم به کتوژنیک
پزشکان معمولا به کودکانی که با داروهای مختلف قابل درمان نیستند، توصیه میکنند تا با رژیم کتوژنیک با seizure مقابله کنند. نام دیگر این رژیم “زنجیره طولانی تری گلیسیرید” است. در این رژیم غذایی، شما میتوانید به ازای هر 1 گرم کربوهیدرات و پروتئین، بین 3 تا 4 گرم چربی مصرف کنید.
درمان تشنج به کمک دارو
بیشتر کسانی که سابقه سیژور دارند از داروهای ضد صرع (AED) برای درمان استفاده میکنند. این داروها به درمان قطعی این بیماری کمکی نمیکنند. در واقع، با AED تنها میتوان از شدت و فراوانی تشنج کاست.
در واقع، این داروها پس از ورود به معده جذب می شوند. سپس از راه رگهای خونی وارد مغز شده و اینجا جایی است که باید اثربخشی خود را نشان دهند. این داروها تهییج مغزی را که عمدتا ناشی از عوامل بروز seizure هستند کاهش میدهند. البته داروهای ضد صرع مختلف، کاربردهای متفاوتی نیز دارند.
درمان تشنج مقاوم به دارو از طریق جراحی
زمانی که فردی با علائم seizure نزد پزشک میرود، همیشه نمیتواند از طریق دارو و تغییر سبک زندگی با این عارضه مبارزه نماید. در بسیاری از موارد، پزشک تشخیص میدهد که بیماری فرد را با روشهایی مانند جراحی مغز و یا از طریق تحریکات مغزی معالجه کند.
پیشگیری از بروز مجدد تشنج
اگر سابقه تشنج داشته اید و نمیخواهید دیگر این اتفاق برایتان بیفتد حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشک شما میتواند با بررسی علائم بیماری، سابقه بیماری، داروهای مصرف، عوامل ژنتیکی و … به شما کمک کند که دیگر دست و دلتان نلرزد.
تغییر سبک زندگی
به طور کلی، سبک زندگی سالم یکی از آسانترین و بی خطرترین راههای ممکن برای رسیدن به سلامتی است. سیژور نیز یکی از اختلالاتی است که میتوانید با داشتن یک سبک زندگی سالم، تا حد قابل توجهی با آن مقابله و حتی آن را درمان نمایید. به طور مثال ورزش کردن، رژیم کتوژنیک، ورزش، خواب کافی و عدم استرس همگی از ویژگیهای یک زندگی سالم و نامتشنج است.
چند نکته کلیدی که در زمان تشنج باید رعایت کرد
اگر آن روز توی پارک، رعشههای دوستم بیش از دو دقیقه طول میکشید واقعا نمی دانستم چه بلایی به سرش میآمد. اما الان میتوانم اطلاعاتم را در این مورد با شما به اشتراک بگذارم. توصیه میکنم در شرایط زیر فورا با اورژانس تماس بگیرید:
- اگر seizure بیش از سه دقیقه طول کشید
- اگر فرد بعد از ابتلا به هوش نیامد
- تشنج به دفعات تکرار شد
- فرد تشنجی باردار باشد
- اولین تجربه فرد باشد
در همه این شرایط لازم است که:
- خونسردی خود را حفظ کنید.
- زمان بگیرید و ببینید که این وضعیت چقدر طول میکشد.
- اگر بیمار در حالت ایستاده بود مراقب باشید زمین نخورد.
- اجازه ندهید چیزی بخورد.
- اگر روی زمین افتاده بود، او را بنشانید تا دچار تهوع نشود.
- وقتی در حال تشنج هستند به هیچ عنوان سعی در ثابت نگاه داشتن آنها نکنید.
سوالات متداول در خصوص تشنج
تشنج یک عارضه شایع است و تقریبا همه ما با آن آشنایی داریم. اما ممکن است در این مورد سوالات بی جواب بسیاری در ذهن من و شما باشد. در ادامه چند سوال از این دست را پاسخ خواهیم داد.
آیا تشنج خطر مرگ دارد؟
بله، متأسفانه در برخی موارد، انواع خطرناک و شدید، seizure منجر به کما و حتی مرگ خواهند شد.
کدام گیاه ضد تشنج است؟
برای پیشگیری از seizure میتوانید از دمنوش گیاهانی مانند آویشن، پونه کوهی، زنجبیل، بهار نارنج، هل، دارچین، سنبل الطیب، زوفا و گشنیز استفاده کنید.
آیا تشنج باعث معافیت از سربازی میشود؟
بله، تقریبا اکثر بیماریهای جدی مغز و اعصاب مشمول معافیت سربازی میشوند. از جمله این بیماریها می توان به سیژور و صرع اشاره کرد که هر دو از زیرشاخههای اختلالات عملکردی هستند. بنابراین، اگر سابقه تشنج دارید، باید بگویم از سربازی خبری نیست. البته معافیت شما مستلزم آن است که پزشک متخصص با دقت شما را معاینه کرده و سابقه بیماری شما را تأیید نماید.
چه چیزهایی برای تشنج خوب است؟
بهترین چیز برای seizure این است که اصلا تشنج نگیریم. چطور؟ خب بسیاری از افراد (به ویژه کودکان) به طور مادرزادی این عارضه را تجربه میکنند. اما شما که میتوانید با انجام کارهایی مثل ورزش منظم، خواب کافی، تغذیه سالم، نوشیدن آب کافی، دوری از شرایط استرس زا و همچنین عدم سوء مصرف مواد مخدر خطر تشنج را در جان عزیزتان کاهش دهید.
چه چیزی برای تشنج مضر است؟
علاوه بر موارد ژنتیکی و بیماریهایی که واقعا دست شما نیست، موارد دیگری هستند که برایseizure بسیار مضرند. به طور مثال، سوء مصرف مواد مخدر، زیاده روی در نوشیدن مشروبات الکلی، کم خوابی، استرس فراوان، رژیم غذایی نامناسب و … به شدت شما را مستعد این عارضه خواهند کرد.
جمع بندی
به طور کلی، اختلال تشنج در گروههای سنی مختلف روی میدهد. دلایل مختلف ژنتیکی، ضربات مغزی، سکته، بیماریهای خاص و … از جمله علل اصلی بروز این عارضه هستند. با این حال، بسیاری از افراد تشنجی دارای هیچکدام از این سوابق نیستند.
در هر صورت، توصیه میشود به محض اینکه یک بار سیژور را به شخصه و یا در خانواده خود تجربه کردید به پزشک متخصص مراجعه نمایید. پزشک شما با معاینه و انجام تستهای مختلف، اطلاعات خوبی را در مورد نوع، علت و شدت عارضه و همچنین روش درمان آن به شما ارائه خواهد کرد.
منبع:
www.healthline.com
www.mayoclinic.org
www.emedicinehealth.com
www.epilepsy.com
emedicine.medscape.com
www.epilepsysociety.org.uk