درمان گیاهی درد کمر به عنوان روشی متداول برای کمر درد که یکی از دردهایی که در این روزها به واسطهی عوامل مختلف در بدن به وجود میآید، است. کمر درد میتواند عوامل و علل گوناگونی داشته باشد که اگر به آن بیتوجهی شود، میتواند به معضلات دیگری که بعضا جدیتر هستند تبدیل شود.
به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مقاله دربارهی کمر درد، عوامل، علل و درمان آن صحبت کنیم تا اگر دچار این عارضه شدید به سرعت برای درمان آن اقدام کنید و اجازه ندهید که به مشکلی بزرگتر تبدیل شود. پس تا انتهای این مطلب کافه نبض با ما همراه باشید.
بهتر است کمر درد را از روی اولین نشانه های بشناسید و از پیشروی بیماری جلوگیری کنید.
علل و علائم کمر درد
اول از همه باید بدانیم که دردی که در کمر به وجود آمده است تا با شناخت صحیح علت آن به انتخاب روش درمان آن اقدام کنید. کمر درد به دلایل زیادی میتواند رخ دهد که شاید تشخیص آن برای فردی غیر از پزشک متخصص کار دشواری باشد. اما یک سری از علائم و علل آن شایع هستند و در موقعیتهای زیادی دلیل اصلی ایجاد درد در این ناحیه هستند. برخی از علل رایج کمر درد به شرح زیر هستند:
- بلند کردن و جابجایی اجسام سنگین
- طولانی و بلند مدت نشستن روی صندلی
- فعالیتهای جسمی سنگین
- آسیبدیدگی، تروما یا شکستگی
- عفونت
- ضعف در عضلات کمر
- گرفتگی عضلات کمر
- رشد تومور
- تحلیل رفتن مهرههای کمر
- پیچ خوردگی یا کشیدگی کمر
- پارگی رباط یا عضله
- مشکلات مفصلی مثل تنگی کانال نخاعی
- مصرف دخانیات
- فتق دیسک
- بیماریهای خاص
این موارد عواملی هستند که باعث ایجاد درد در ناحیه کمر میشوند. اما شروع درد در این ناحیه معمولا از قسمت پایین کمر است. درد ممکن است به شکل تیر کشیدن در قسمت پشت کمر باشد. در صورتی که یک عصب درگیر شده باشد، درد میتواند به سایر نقاط بدن از قبیل پا منتقل شود. اگر با انجام حرکات کششی حس کردید که کمر درد شما بهتر شده است و در اوایل صبح درد بیشتری را تجربه میکردید، احتمالا عضلهی شما آسیب دیده است و نیاز به تشخیص دقیق و درمان سریع خواهد داشت.
اما اگر برعکس اتفاق گفته شده رخ دهد، یعنی در شب درد شما تشدید یابد و شب با ورزش و انجام حرکات کششی هم بهتر نشود، کمر درد شما مربوط به مشکلات استخوانی است. دردی که به قسمت پایین کمر یا یکی از پاها یا هر دو پا انتشار یابد نشاندهنده سیاتیک است. در صورتی که عصب سیاتیک یا سایر اعصاب ستون فقرات دچار شکستگی فشاری شود میتواند باعث افزایش درد در هنگام عطسه، سرفه و مواردی از این قبیل شود. یکی دیگر از علائم کمر درد و فشرده شدن عصب بروز مشکل برای بالا آوردن پا و صاف نگه داشتن آن است. لغزش دیسک میتواند یکی از دلایل بروز این علائم و نشانهها باشد.
آیا کمر درد نشانه دیسک کمر است؟
در مورد این سوال نمیتوان با قاطعیت نظر داد. ممکن است کمردرد شما نشانهای برای شروع بیماری دیسک کمر باشد و این امکان هم وجود دارد که هیچ اتفاق خاصی در میان نباشد. برای اینکه بهتر متوجه شوید که کمر درد شما نشان از چیست؟ ابتدا علائم دیسک کمر را بررسی کنید و بعد هم به پزشک متخصص مراجعه کنید تا اگر چنین چیزی بود، روند درمان را زودتر شروع کرده و به سرانجام برسانید.
درمان خانگی کمر درد
گاهی اوقات کمردرد به صورت خیلی ناگهانی به سراغ ما میآید یا درد آن به قدری زیاد میشود که توان انجام کارهای دیگر را از ما میگیرد. در این شرایط باید از یک سری درمان خانگی و گیاهی استفاده کنید تا درد خود را تسکین دهید. در ادامه به شما چند روش کاربردی برای درمان خانگی کمر درد را معرفی خواهیم کرد.
ورزش کنید
پیادهرویهای کوتاه، یوگا، ورزشهای آبی و دیگر ورزشهای سبک میتوانند در کم کردن درد موثر باشند. ورزش، فشار و تنش ماهیچههای شما را کاهش میدهد و باعث ترشح اندورفین (هورمون کاهشدهنده درد در مغز) میشود.
از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید
اگر بلافاصله بعد از شروع درد، یخ روی محل درد بگذارید، موجب کاهش التهاب شده و درد را کاهش میدهد. سرما همچنین مثل بیحسی عمل میکند و باعث میشود درد را کمتر احساس کنید. برای جلوگیری از سرمازدگی پوست، کیسه یخ را با پارچه بپوشانید. دقت کنید که یخ، بیش از ۲۰ دقیقه روی محل درد نماند. پد گرمکن یا کیسه آب جوش نیز میتوانند به شل شدن عضلات کمک کنند و درد را تسکین دهند. البته باید به دما دقت کنید تا بیش از اندازه گرم نباشد و موجب سوختگی نشوند.
حرکات کششی انجام دهید
انجام حرکات کششی به شل شدن عضلات و از بین رفتن درد در ناحیه کمر میتوانند کمککننده باشند. حرکات مختلفی برای تسکین درد در ناحیه کمر با انجام حرکات کششی وجود دارند که انجام آنها حتی به مدت 30 ثانیه نیز موثر است.
انواع روشهای درمان گیاهی کمر درد
به غیر از انجام تمارین گفته شده و راهکارهای عملی، درمانهای گیاهی هم وجود دارند که خوراکی هستند و میتوان آنها را مصرف کرد.
تاثیر چای بابونه بر کمر درد
بابونه یکی از گیاهان مفیدی است که خواص گوناگونی برای بدن دارد. این گیاه برای درمان و تسکین کمر درد بسیار مناسب است. چای بابونه داغ انتخاب خوبی برای باز شدن عضلات است که به راحتی تهیه میشود. برای استفاده از این چای کافیست:
یک قاشق غذاخوری گل بابونه را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و 10 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس آن را میل کنید. نوشیدن 1 الی 3 فنجان در روز میتواند به تکسین درد شما کمک زیادی کند.
نمک اپسوم و کمر درد
نمک اپسوم که به آن نمک حمام نیز گفته میشود، یک تسکیندهنده فوقالعاده برای درد در این ناحیه است. مقداری از این نمک را با آب داغ مخلوط کنید تا خمیر سفتی به وجود آید؛ سپس از یک حوله برای آغشته کردن به این ماده و گذاشتن روی مناطق درد استفاده کنید.
گرما و خواصی که نمک اپسوم دارد باعث کاهش تورم و درد میشود. راه دیگری که برای استفاده از نمک اپسوم وجود دارد، به این صورت است که: دو فنجان از این نمک را در وان حمامی که پر از آب گرم است، بریزید. نیم ساعت داخل چنین وانی قرار بگیرید. برای تاثیر بهتر توصیه میشود که هر روز این کار را تکرار کنید.
ریشه زنجبیل برای درمان کمر درد
زنجبیل یکی دیگر از گیاهانی است که برای درمان دردهای نواحی مختلف بدن مورد استفاده قرار میگیرد. زنجبیل درون خود، نوعی ترکیبات ضدالتهابی دارد که موجب تسکین درد میشود. برای استفاده از ریشه زنجبیل و درمان گیاهی آن برای کمر درد، مراحل زیر را انجام دهید:
- ابتدا لازم است که زنجبیل را له کنید تا چیزی شبیه به خمیر به وجود آید. این خمیر را به صورت آماده هم میتوانید تهیه کنید.
- سپس این خمیر را روی ناحیهای که درد میکند، قرار دهید و با روغن اکالیپتوس روی پوست خود بمالید. بعد از آن شروع به ماساژ دادن کنید و تا 30 دقیقه محل درد را ماساژ دهید.
- 4 تا 6 برش کوچک از زنجبیل را در کنار چای قرار دهید و اجازه دهید به مدت 10 دقیقه دم بکشد. سپس اجازه دهید که چای زنجبیل کمی خنک شود، بعد نوش جان کنید. البته میتوانید کمی عسل به آن اضافه کنید تا شیرین شود. از این چای دو الی 3 بار در روز استفاده کنید تا تاثیر آن را متوجه شوید.
- ترکیب زنجبیل با فلفل سیاه و میخک هم جوشاندهای ایجاد میکند که بسیار به کاهش درد میتواند کمک کند.
فواید آرنیکا برای کمر درد
آرنیکا که به گل آفتابگردان کوهستان نیز شهرت دارد، یک گیاه چند ساله است و بیشتر در کوهستانهای اروپا و سیبری یافت میشود. گلهای زرد روشن این گیاه از قدیم برای تسکین درد عضلات و مفاصل مورد استفاده قرار میگرفت و البته در کاهش کبودی ناشی از ضربه نیز نقش دارد. آرنیکا حاوی خواص ضد التهابی نیز میباشد.
تاثیر زردچوبه بر کمر درد
زردچوبه یکی از ادویههای بسیار پرکاربرد و پراستفاده در ایران است که در بسیاری از غذاها از آن استفاده میشود. زردچوبه تقریبا زرد رنگ است و در هند و اندونزی به وفور یافت میشود. کورکومین مادهای است که در زردچوبه وجود دارد و با مسدود کردن آنزیمها و سیتوکینهای اضافی، به بهبود و تسکین کمر درد کمک میکند.
پزشکان عقیده دارند که اگر به مدت 8 الی 12 هفته از زردچوبه به صورت مداوم استفاده کنید، علائم و نشانههای آرتروز از بین خواهد رفت. کورکومین موجود در زردچوبه یک آنتیاکسیدان قوی است که به پاک سازی رادیکالهای آزاد و مخرب درون بدن میپردازد. زردچوبه به تنهایی نمیتواند جذب بدن شود و برای استفاده از آن بهتر است در ترکیبات غذایی آن را مصرف کنید.
پچ کپسایسین
برای تسکین درد در کمر میتوان از فلفل قرمز به عنوان یک روش ایمن درمان گیاهی برای تسکین کمر درد استفاده کرد . کپسایسین مادهی موجود در فلفل قرمز است که آن را به صورت جداگانه نیز مصرف میکنند. به خاطر داشته باشید که خود کپسایسین را نباید بخورید و باید به صورت موضعی آن را روی محل درد بمالید و ماساژ دهید.
مالش کپسایسین روی ناحیه درد در ابتدا ممکن است باعث شود که احساس سوزش خفیف یا سوزن سوزن شدن داشته باشید، اما به سرعت کمر درد را تسکین داده و درمان میکند.
ویتامین B12 برای کمر درد
ویتامینها هم روش دیگری برای تسکین درد هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید. درمان کمر درد از طریق ویتامین به عنوان روش درمانی سریع و فوری محسوب نمیشود و فقط به عنوان راهی مناسب جهت پیشگیری از بروز دردهای مزمن مفید است.
که کمر درد شما برای مدت طولانی ادامه داشت، استفاده از ویتامینها به روند درمان بیمار سرعت میبخشد؛ شما میتوانید در یک دروه سه ماهه ویتامین را تزریق کرده و به روند درمان و تسکین کمر درد خود کمک کنید.
علائم دیسک کمر
همانطور که گفتیم، هر کمر دردی را نمیتوان دیسک کمر تشخیص داد. اگر کمر درد شما ادامهدار بود و یا در مقاطع زمانی کوتاه به سراغتان میآمد، ممکن است به دیسک کمر دچار شده باشید. علائم شایع دیسک کمر به شرح زیر است:
- احساس درد در قسمت پایین کمر و که به ناحیه باسن و قوزک و کف پا منتقل میشود. این اتفاق به علت فشار به عصب سیاتیک میافتد که ممکن است با درد در قسمت پا هم همراه شود.
- احساس سوزش (سوزن سوزن شدن) یا بی حسی که در یک پا از باسن شروع شده و به سمت پشت زانو، ران، قوزک یا کف پا برود.
- ضعف در برخی عضلات خاص پا
- درد در قسمت جلوی ران
- درد عمیق عضلانی و اسپاسم عضلات
چه کنیم که به کمر درد مبتلا نشویم؟
همیشه گفته شده که پیشگیری بهتر از درمان است. بهترین راه برای درمان کمر درد پیشگیری از وقوع آن است. برای مبتلا نشدن به کمر درد میتوانید نکات زیر را رعایت کنید:
- سعی کنید به صورت روزانه ورزش کنید. 30 دقیقه پیادهروی در روز هم مناسب است.
- از فشار آوردن به کمر خود و حمل اجسام سنگین خودداری کنید
- با انجام حرکات کششی از میزان فشاری که به کمر شما وارد میشود بکاهید تا عضلات کمر شما ضعیف نشوند.
- کفش مناسب بپوشید.
- درست بخوابید.
- رژیم غذایی سالم و سرشار از کلسیم و ویتامین دی داشته باشید.
سوالات رایج
در این بخش به برخی سوالات رایج کاربران درباره روش های درمان کمر درد پاسخ داده شده است. اگر شما نیز سوالی درباره کمر درد دارید در بخش نظرات با ما و دیگر کاربران مجله داروپلاس در میان بگذارید.
از کجا بدانم کمر درد من جدی است؟
اگر کمر درد شما تداوم داشت و برای مدتی طولانی ادامهدار بود یا علائم دیسک کمر را داشتید، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید تا مورد آزمایش قرار بگیرید و از خطرات ناشی از بیرون زدگی دیسک کمر پیشگیری کنید.
چه زمانی برای کمر درد به پزشک مراجعه کنم؟
زمانی که احساس درد بیش از اندازه کردید یا با انجام روشهای درمانی به نتیجه نرسیدید. اگر علائم دیسک کمر را داشتید هم بهتر است زودتر به پزشک مراجعه کنید.
از کجا بفهمم کمر درد من ناشی از ضعف عضلات است؟
معمولا اگر دلیل کمر درد ضعف عضلانی باشد با انجام روشهای درمانی خانگی و استراحت درمان میشود.