به زائدههای نرم، خوشخیم، غیرسرطانی و بدون دردی که درون مجرای بینی ایجاد میشوند، پولیپ میگویند. گاهی اوقات پولیپ بینی بعد از عمل بروز مییابد. دلیل ایجاد این زائدهها بعد از عمل بینی، بروز التهابهایی است که در دوره بهبودی رخ میدهند. گاهی اوقات این زائدهها مشکلی را ایجاد نمیکنند، ولی ممکن است به ایجاد مشکلاتی در تنفس دامن بزنند. از علائم پولیپ بینی پس از عمل زیبایی میتوان به احساس احتقان، انسداد و گرفتگی بینی، ترشحات پشت حلق و آپنه در خواب اشاره کرد. با این حال پولیپهای بینی را میتوان با جراحی به سادگی برطرف کرد. در ادامه همه نکاتی که باید در مورد پولیپ بینی بعد از عمل، علائم و روشهای درمان آن بدانید را بیان میکنیم.
رزرو نوبت دکتر بابک جعفرنژاد جراح بینی
انتخاب جراح ماهر و مجرب برای عمل پولیپ بینی بعد از عمل تاثیر زیادی بر دستیابی به نتیجه دلخواه دارد. اگر عمل توسط جراحی باسابقه و حرفهای انجام گیرد، دوره نقاهت نیز کوتاهتر بوده و میتوانید هرچه سریعتر به انجام فعالیتهای روزانه خود بازگردید.
دکتر بابک جعفرنژاد، فوق تخصص جراحی پلاستیک، ترمیمی و سوختگی، با بیش از ۱۵ سال سابقه، از ماهرترین پزشکان فعال در زمینه جراحی پولیپ بینی بعد از عمل است. ایشان مهارت بالایی در زمینه انواع جراحیهای بینی دارند و پس از معاینه اصولی و تشخیص، به بهترین شکل ممکن به درمان بیمار میپردازند.
پولیپ بینی چیست؟
پولیپ بینی به زائدههای غیرسرطانی و خوشخیمی میگویند که داخل بینی یا سینوسها ظاهر میشوند. از آنجایی که این پولیپها خاصیت سرطانی ندارند، میتوان گفت سلامتی فرد را به خطر نمیاندازند و در بسیاری از مواقع به دلیل التهاب مزمن ناشی از حساسیتها، سینوزیت مزمن، آسم یا پس از عمل بینی ایجاد میشوند.
پولیپها حالت نرمی دارند و بدون ایجاد ناراحتی برای بیمار در داخل بینی ظاهر میشوند. این زائدهها به شکل حبه انگور یا اشک هستند. البته، لازم است بدانید که پولیپها در ابتدا بدون علامت بوده و باعث هیچ ناراحتی نمیشوند، اما در صورتی که به مرورزمان رشد کنند، باعث بروز مشکلات تنفسی خواهند شد. پولیپ بینی بعد از عمل ممکن است باعث انسداد مسیرهای جریان هوا شود و تنفس فرد را مختل کند.
دلایل ایجاد پولیپ بینی پس از عمل بینی
از دلایلی که باعث ایجاد پولیپ بینی بعد از عمل میشوند، میتوان به التهاب ناشی از بهبودی اشاره کرد. پس از عمل رینوپلاستی التهابی که در دوره بهبودی رخ میدهد، ممکن است باعث ایجاد این زائدههای خوشخیم در مجرای بینی شوند.
عامل دیگری که میتواند باعث ایجاد پولیپ بینی پس از عمل شود، فاکتورهای زمینهای هستند. تعدادی از این فاکتورها عبارتند از آسم، حساسیت، سینوزیتهای مکرر و حساسیت به آسپرین.
علائم پولیپ بینی بعد از عمل
با شناخت نشانههای پولیپ بینی پس از جراحب بینی میتوانید این عارضه را تشخیص داده و اقدام به درمان کنید. یکی از علائم پولیپ بعد از عمل زیبایی، انسداد یا گرفتگی بینی است. به دنبال بروز این عارضه شما نمیتوانید مانند قبل به راحتی نفس بکشید و احساس احتقان میکنید.
از دیگر علائم پولیپ بینی میتوان به ترشحات پشت حلق اشاره کرد. اگر احساس میکنید که ترشحات اضافی در پشت بینی شما وجود دارند که با گلو میریزند، باید به احتمال بروز پولیپ بینی شک کنید.
مخاطهایی که به حلق میریزند باعث ایجاد گلودرد نیز میشوند. خروپف و آپنه نیز میتواند نشانهای از بروز پولیپ بینی بعد از عمل باشد. این علائم با ایجاد وقفه در تنفس حین خواب خود را نشان میدهند.
تشخیص پولیپ بینی
برای تشخیص پولیپ بینی متخصصان از روشهای مختلفی استفاده میکنند. گاهی اوقات میتوان به کمک چندین روش تشخیصی به وجود این زائدهها در بینی پی برد. تعدادی از روشهای تشخیص پولیپ بینی بعد از عمل به شرح زیر هستند.
- معاینه فیزیکی: پزشک با استفاده از ذرهبینی به نام اسپکولوم، داخل مجرای بینی بیمار را معاینه میکند.
- آندوسکوپی بینی: آندوسکوپی از روشهای تشخیصی مطمئن محسوب میشود. در این روش تیوبی را که دارای دوربین کوچک است به درون مجرای بینی میفرستند.
- تستهای بویایی: گاهی به کمک تستهای بویایی میتوان به وجود پولیپ بینی پی برد.
- تستهای آلرژی: گاهی پزشک با بررسی واکنشهای آلرژیک به تاثیر حساسیت در ایجاد پولیپهای بینی پی میبرد.
- تصویربرداری پزشکی: سیتیاسکن و امآرآی از دستگاههای تصویربرداری پزشکی موثر در تشخیص پولیپ بینی بعد از عمل هستند.
درمان پولیپ بینی
برای درمان پولیپ بینی میتوان از روشهای مختلف غیرجراحی یا جراجی استفاده کرد. جراحی پولیپ بینی بعد از عمل از رایجترین روشهای درمانی برای برطرف کردن این مشکل محسوب میشود. عمل پولیپ بینی به دو روش پولیپکتومی و آندوسکوپی سینوسی انجام میگیرد.
در جراحی پولیپکتومی، پزشک متخصص به وسیله ابزارهای تخصصی و آندوسکوپ به برداشتن زائدههای اضافی و خوشخیم میپردازد. این جراحی از عملهای سرپایی بوده و بیمار میتواند پس از آن به منزل بازگردد.
در روش آندوسکوپی سینوسی که روشی کمتهاجمی محسوب میشود، پزشک با استفاده از آندوسکوپ به کاهش اندازه یا حذف کامل زائدهها میپردازد. لازم است بدانید که جراحی پولیپ بینی را میتوان همزمان با سایر جراحیها نظیر اصلاح انحراف تیغه بینی نیز انجام داد.
کاندیداهای جراحی پولیپ بینی
افرادی که به دلیل پولیپ بینی بعد از عمل حس بویاییشان بسیار تضعیف شده یا آن را به طور کامل از دست دادهاند، کاندیدای مناسبی برای این جراحی هستند. جراحی پولیپ بینی برای افرادی که به مشکلات حاد تنفسی نظیر عفونتهای حاد سینوسی و انسداد بینی ابتلا دارند نیز میتواند موثر باشد. جراحی پولیپ میتواند کیفیت زندگی و خواب افرادی را که از کاهش حس بویایی، خروپف و… رنج میبرند، درمانی معجزهآسا باشد.
سخن پایانی
پولیپها زائدههای خوشخیمی هستند که پس از معاینه توسط پزشک و تصویربرداری تشخیص داده میشوند. این زائدهها در ابتدا مشکلی را به وجود نمیآورند و بدون درد هستند، اما به مرورزمان ممکن است باعث انسداد راه هوایی شده و تنفس در خواب را مختل کنند. توقف تنفس در خواب و تجمع ترشحات پشت حلق از نشانههای ابتلا به پولیپ بینی به شمار میروند. از روشهای درمان پولیپ بینی بعد از عمل میتوان به جراحی پولیپکتومی و آندوسکوپی اشاره کرد.