بیماری سوزاک یک عفونت شایع جنسی است. این بیماری از طریق رابطه جنسی منتقل می گردد. با تشخیص به موقع درمان آن راحت و موثر است. با این حال، بیماری سوزاک اگر درمان نشود می تواند عوارض طولانی مدت به همراه داشته باشد. یک نکته حائز اهمیت این است که سوزاک را باید کنترل کرد. پزشکان کافه نبض در این مقاله درباره این بیماری بیشتر خواهند گفت. پس در ادامه با ما همراه باشید.
بیماری سوزاک چیست؟
بیماری سوزاک یک نوع بیماری مقاربتی می باشد. یکی از مهمترین راه های انتقال ، داشتن رابطه جنسی با فردی که به آن مبتلا می باشد. زن و مرد هر دو به این بیماری دچار می شوند. ولی درصد بیشتر مردان به این بیماری مبتلا هستند.
بیماری سوزاک چه نوع بیماری است؟
بیماری سوزاک بوسیله عفونتی باکتریایی Neisseria gonorrhoeae است. این نوع باکتری ها بیشتر در قسمت های گرم و مرطوب بدن تمایل به رشد دارند. از جمله مناطق بدن:
- چشم
- گلو
- واژن
- خارش وسوزش مقعد
- دستگاه تناسلی زنان (لوله های فالوپی ، گردن رحم و رحم)
اهمیت پیشگیری از سوزاک در بارداری
برای پیشگیری از سوزاک در بارداری چه اقدامی بهتر است انجام شود؟ اگر فکر می کنید که در معرض خطر هستید اقدامات لازم را جهت تشخیص زود هنگام انجام دهید. با توجه به مطالعات انجام شده توصیه می گردد که در ابتدای شروع بارداری حتما تست جهت تشخیص انجام دهید. این امر کمک می کند که اگر متبلا هستید درمان را به موقع شروع کنید و عوارض ناشی از سوزاک و انتقال آن به جنین را کاهش می دهد.
اگر سوزاک در بارداری درمان نگردد! احتمال افزایش خطر سقط جنین و زایمان زودرس را دارد. علاوه بر این می تواند در هنگام زایمان طبیعی از واژن مادر به کودک منتقل شود. در نوزاد تازه متولد شده منجر به عفونت شدید چشمی می گردد.
مراحل رشد بیماری سوزاک
روند رشد بیماری بین 2 روز تا 14 روز پس از انتقال رخ می دهد. در اینجا قبل توضیح در مورد علائم به نکته خیلی مهمی می خواهم اشاره داشته باشم. گاهی اوقات افرادی هستند که آلوده به سوزاک هستند ولی هرگز نشانه و علائمی ندارد به این افراد حامل یا انتقال دهنده بدون هیچ نشانه ای گفته می شود. در این مواقع بیماری سوزاک مسری هست ولی فقط فرد حامل باکتری و عفونت را به شریک های جنسی خودش انتقال می دهد.
سوزاک چگونه منتقل می شود؟
بهتراست بدانید از طریق رابطه جنسی بدون محافظت و رعایت نکردن نکات بهداشتی از طریق دهان، مقعد یا واژن انتقال می یابد. بیشترین ریسک ابتلا بیماری سوزاک در بین افرادی می باشد که بیش از یک نفر شریک جنسی دارند. توصیه ای که میتوان داشت برای جلوگیری از مبتلا شدن به سوزاک تک همسری بودن و استفاده از کاندوم می باشد. از رابطه های جنسی محافظت نشده ای که احتمال این عفونت را افزایش می دهد خودداری نمایید.
رفتارهایی که فرد را در معرض این عفونت قرار می دهد شامل سوء مصرف الکل و سوء مصرف غیر قانونی مواد مخدر به ویژه استفاده مواد مخدر تزریقی علائم و عوارض در زنان و مردان
علائم و عوارض در زنان و مردان
بیماری سوزاک در مردان ممکن است چند هفته ای علائم قابل توجهی نداشته باشد. در بعضی از مردان هم ممکن است که هرگز نشانه ای بروز نکند، در این صورت مرد یک ناقل است. به طور کلی عفونت از طریق سوزاک بعد از یک هفته نشان داده می شود. اصلی ترین علامت در بین مردان احساس سوزش یا درد در هنگام دفع ادرار است. با پیشرفت بیماری سوزاک سایر علائم ذیل بروز پیدا می کند:
- تکرر اداری
- ترشحات چرکی ( به رنگ سفید، زرد یا سبز) از آلت تناسلی مرد
- تورم و احساس درد در بیضه ها
- تورم و قرمزی در هنگام باز شدن آلت تناسلی مرد
- خارش وسوزش مقعدی
- خونریزی مقعدی
- درد در ناحیه روده
- گلو درد مداوم
- تب
این علائم بعد از درمان هم چند هفته ای در بدن می ماند. به ندرت هم دیده شده که بیماری سوزاک به مجرای ادرار و بیضه ها آسیب می رساند. ممکن است که عفونت به روده ها هم گسترش پیدا کند و ایجاد درد کند.
علائم بیماری سوزاک در زنان زیاد بروز داده نمی شود. علائمی شبیه به سایرعفونت ها دارند و تشخیص در بین زنان دشوار است. در زنان علائمی مثل ترشحات معمولی واژن یا عفونت های باکتریای ظاهر شود. علائم شامل:
- افزایش ترشحات واژن یا واژینال (مایع کرم یا کمی سبز)
- درد یا احساس سوزش هنگام دفع ادرار کردن
- تکرر ادرار
- قاعدگی طولانی و لکه بینی
- خونریزی غیر طبیعی واژن یا واژینال
- خارش وسوزش مقعدی
- خونریزی مقعدی
- درد در ناحیه روده
- درد ناشی از برقراری رابطه جنسی
- درد شدید در قسمت زیر شکم
- درد در ناحیه روده
علائم سوزاک در کودکان
علائم بیماری سوزاک بیشتر در نوجوانان 15 تا 19 سال رخ می دهد. این عفونت از طریق تماس جنسی، گسترش می یابد. باکتری که باعث سوزاک می شود می تواند از طریق جریان خون سایر قسمت های بدن از جمله مفاصل را هم آلوده کند. تب، بثورات، زخم های پوستی، درد مفاصل، تورم و سفتی از علائم آن میباشد. اگر قبل از سن بلوغ کودک سوزاک گرفت، نشانه سوء استفاده جنسی می باشد. هچنین اگر در زمان تولد نوزاد دچار عفونت شدید چشم بود به نشانه این است که سوزاک از مادر در طول زایمان به نوزاد انتقال پیدا کرده است. سوزاک در کودکان خطر ابتلا به HIV / AIDS افزایش می دهد.
پیشگیری بیماری سوزاک
برای پیشگیری از بیماری های مراقبتی و بیماری سوزاک:
- خودداری کردن از رابطه های جنسی پر خطر
- همیشه از کاندوم در رابطه جنسی استفاده کنید.
- به طور منظم و دوره ای تست تشخیصی سوزاک را داشته باشید.
- از شریک جنسی خودتان هم بخواهید که تست تشخیصی دوره ای سوزاک را داشته باشد.
- اگر شریک زندگی شما علائم عفونت احتمالی را دارد، از هرگونه تماس جنسی خودداری کنید. از ایشان بخواهید که با مراجعه به پزشک عفونت را رفع نماید.
درمان بیماری سوزاک
بعد از تشخیص پزشک متخصص با تزریق یا خوردن قرص و کپسول آنتی بیوتیک درمان را شروع می کنند و عفونت را رفع میکنند. بعد از مصرف آنتی بیوتیک طی چند روز بیماری رفع می گردد. برخی از آنتی بیوتیک های رایج مورد استفاده شامل سفتریکسون، آزیترومایسین و داکسی سایکلین است.
دانشمندان در تلاشند تا واكسن ها را برای جلوگیری از عفونت سوزاک انجام دهند. مسئله مهم کنترل گسترش بیماری سوزاک است. پزشک متخصص وظیفه دارد برای کنترل به بهداشت عمومی منطقه گزارش می دهد. مسئولان مرتبط با همکاری فرد مبتلا با شریک جنسی یا (شریک های جنسی) فرد تماس می گیرند و برای انجام آزمایش هماهنگ می کنند.
آزمایش های تشخیصی سوزاک
متخصص ممکن است آزمایش های متعدد برای تشخیص بیماری سوزاک را توصیه نماید.
- نمونه ادرار (که حتما 2 ساعت قبل انجام این آزمایش دفع ادرار نداشته باشید)
- معاینه دهانه رحم، واژن، مقعد در زنان
- تست ترشحات واژینال در زنان
- تست ترشحات آلت تناسلی در مردان
- تست ترشحات مقعد
- نمونه خون (سوزاک بسیار نادر به جریان خون منتقل می شود)
بعد از تشخیص بیماری سوزاک ، بیمار باید برای سایر مقاربتی مانند سفلیس، HIV یا ایدز و هپاتیت B آزمایش شود. شرکای جنسی فرد آلوده نیز باید از نظر سوزاک آزمایش شود.
روش های درمان در زنان
در گذشته راه و روش های درمان سوزاک بسیار ساده بود. یک تزریق یا یک دوره مصرف قرص و کپسول خوراکی پنی سیلین هر فرد آلوده را درمان میکرد. متاسفانه انواع جدید از این عفونت سوزاک در برابر آنتی بیوتیک پنی سیلین مقاوم شده و راه درمان آن را دشوار تر کرده است.
آنتی بیوتیک های مدرن می توانند اکثر عفونت های سوزاک را درمان کنند. معمولاً با یک تزریق سفتریاکسون به صورت عضلانی یا مصرف سفیکسیم در یک واحد خوراکی درمان می شوند. برای زنان درمان توصیه شده سفتریاکسون در یک دوز تزریق وریدی هم گاهی وقت ها توصیه می گردد.
روش های درمان در مردان
سوزاک در مردان را با شروع درمان صحیح و استفاده از آنتی بیوتیک های مدرن قابل درمان است. به صورت یک تزریق عضلانی ویک دوره مصرف خوراکی آزیترومایسین ، سفکسیم و… می تواند باشد. مصرف تمام داروهای توصیه شده توسط پزشک باید تا آخر درمان مصرف گردد.
به تازگی مقاومت های ضد میکروبی در سوزاک روش های درمان موفقیت آمیز سوزاک را سخت کرده است. اگر علائم فرد بعد از چند روز دریافت دارو ها ادامه داشته باشد، باید پزشک معالج خود را مطلع سازد تا مورد بررسی مجدد قرار گیرد.
درمان های خانگی سوزاک
خود درمانی معروف! لازم به ذکر است برای درمان سوزاک هیچ داروی خانگی وجود ندارد. اگر فکر می کنید که دچار سوزاک هستند حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. تنها راه برای کنترل سوزاک در منزل رعایت نکات بهداشت می باشد.
سوالات متداول
آیا بیماری سوزاک خطرناک است؟
زنان در معرض خطر عوارض طولانی مدت ناشی از عفونت های درمان نشده قرار دارند. عفونت درمان نشده با سوزاک در زنان ممکن است دستگاه تولید مثل زن صعود کند و رحم و تخمدان ها را درگیر کند و باعث درد شدید و مزمن شود.
سوزاک درمردان ممکن است باعث زخم مجرای ادرار گردد. در شرایط نادر اما جدی هنگامی که عفونت به جریان خون سرایت کند، هم زنان و هم مردان می توانند ورم مفاصل، آسیب دریچه قلب یا التهاب غده مغز یا نخاع را تجربه کنند.
برای بیماری سوزاک به چه دکتری مراجعه کنیم؟
برای تشخیص و درمان بیماری، پزشک مرتبط برای خانم ها و آقایان متفاوت است.خانم ها برای مشاوره و درمان با پزشک متخصص بیماری های زنان مشورت کنند. آقایان با پزشک متخصص اورولوژی جهت بررسی و درمان بیماری سوزاک هماهنگ کنند.
بیماری سوزاک درمان دارد؟
اگر به موقع تشخیص داشته شود به راحتی با مصرف یک دوره آنتی بیوتیک و رعایت نکات بهداشتی درمان می گردد.
آیا بیماری سوزاک واگیر دار است؟
این بیماری از طریق رابطه جنسی محافظت نشده قابل انتقال می باشد.
جمع بندی
همانطوری که متوجه شدید بیماری سوزاک یک بیماری مقاربتی است. راه های درمان سوزاک اگر تشخیص به موقع داشته باشید معمولاً آسان است، اما تأخیر در درمان باعث عوارض جدی و گاهی دائمی خواهد شد.
به عنوان مثال، باعث بیماری التهابی لگن در خانم ها می گردد که می تواند منجر به ناباروری شود. عوارض احتمالی در مردان مبتلا به سوزاک شامل التهاب لوله ای است که حامل اسپرم است. این مشکل نیز می تواند منجر به ناباروری گردد.