سنگ کلیه در اثر تجمع مواد معدنی، در پوشش داخلی کلیهها بوجود میآید. این سنگها معمولاً از اگزالات کلسیم تشکیل شدهاند، اما ممکن است ترکیبات دیگری نیز داشته باشند. با ناگفتههای سنگ کلیه همراه باشید تا در مورد بیماری سنگ کلیه، انواع سنگها و روشهای درمان سنگ کلیه بیشتر آشنا شوید.
سنگ کلیه ذرات کوچک از جنس اگزالات و اسیداوریک است که در کلیه رسوب میکند. با آزمایش خون و سونوگرافی قابل تشخیص است و با دارو، لیزر و جراحی درمان شده و گاهی باعث نارسایی کلیه میشود.
سنگ کلیه میتواند به اندازه یک توپ گلف بزرگ شود و یا ممکن است سنگها کوچک بوده و از طریق دستگاه ادراری دفع شوند، اما خارج شدن سنگ از بدن، میتواند باعث درد شدید شود.
در این مقاله کافه نبض با ما همراه باشید تا شما را با علائم، علل، عوارض و درمان سنگ کلیه بیشتر آشنا کنیم.
سنگ کلیه چیست؟
سنگ کلیه، تودههای جامدی هستند که از بلورهایی ساخته شدهاند. سنگ کلیه میتواند در هر نقطه از دستگاه ادراری مانند کلیهها، حالب، مثانه و مجرای ادراری ایجاد شوند.
اولین علائم سنگ کلیه چیست؟
سنگهای كوچک كلیه كه اغلب در كلیه باقی میمانند، معمولا هیچ علائمی ایجاد نمیكنند. به عبارتی ممکن است تا زمانیکه سنگ به حالب (لولهای که ادرار از آن عبور میکند تا از کلیه به مثانه منتقل شود) منتقل نشده، هیچ علائمی وجود نداشته باشد.
برخی از علائم وجود سنگ کلیه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- درد در ناحیه پشت، شکم یا پهلو
- درد یا سوزش هنگام ادرار
- نیاز فوری به تخلیه ادرار
- خون در ادرار
- ادرار تیره یا بدبو
- حالت تهوع و استفراغ
- تب و لرز
دلایل اصلی ایجاد سنگ کلیه چیست؟
هنگامیکه مقدار زیادی از مواد معدنی موجود در بدن، در ادرار جمع شود، سنگ کلیه تشکیل میشود. همچنین زمانیکه آب بدن کاهش مییابد، غلظت ادرار افزایش یافته و مقادیر بیشتری از مواد معدنی خاص، در ادرار وجود خواهد داشت و وقتی سطح مواد معدنی بالاتر باشد، احتمال تشکیل سنگ کلیه بیشتر میشود.
رژیم غذایی، اضافه وزن، برخی شرایط پزشکی و برخی مکملها و داروها از جمله دلایل بروز سنگ کلیه هستند. سنگ کلیه میتواند بر روی قسمتهای مختلف دستگاه ادراری تأثیر بگذارد، از کلیهها گرفته تا مثانه.
علل ایجاد سنگ کلیه در کودکان و نوزادان چیست؟
بیشتر سنگهای کلیه به دلیل مقادیر بالای کلسیم، اگزالات یا فسفر در ادرار ایجاد میشوند. این مواد معدنی بطور معمول در ادرار وجود دارند و در سطح طبیعی، مشکلی ایجاد نمیکنند. برخی از غذاها و نوشیدنیها ممکن است احتمال ابتلا به سنگ کلیه را در برخی کودکان افزایش دهد و سنگ کلیه در افرادی که عضوی از خانوادهشان سنگ کلیه دارند، بیشتر دیده میشود.
برخی از شرایطی که باعث ایجاد سنگ میشود، ممکن است ارثی باشد. اما گاهی اوقات سنگ کلیه بهدلیل رژیم غذایی و سبک زندگی ایجاد میشود.
سنگ کلیه اگزالاتی چیست؟
سنگهای کلسیم، متداولترین نوع سنگهای کلیه هستند. دو نوع سنگ کلسیم وجود دارد: اگزالات کلسیم و فسفات کلسیم.
اگزالات کلسیم متداولترین نوع سنگ کلسیم است. بعضی از افراد مقدار زیادی کلسیم در ادرار دارند که خطر ابتلا به سنگ کلسیم را افزایش میدهد. حتی باوجود مقادیر طبیعی کلسیم در ادرار، ممکن است به دلایل دیگری سنگ کلسیم ایجاد شود.
سنگ کلیه اسید اوریک چیست؟
اسید اوریک مادهای زائد است که از تغییرات شیمیایی در بدن ایجاد میشود. وقتی در ادرار غلظت اسید اوریک از حدمعینی بیشتر شود و کریستالهای اسیداوریک بهدرستی در ادرار حل نشوند، سنگ اسیداوریک ایجاد میشود.
سنگهای استروویت/ عفونی (10% از سنگها)، مربوط به عفونتهای مزمن دستگاه ادراری هستند. افرادی که به عفونت ادراری مزمن مبتلا هستند یا افرادی که اختلالات عصبی و تخلیه ضعیف مثانه دارند، بیشترین ریسک ابتلا به این سنگها را دارند.
و همچنین سنگهای سیستین (کمتر از 1% از سنگها) از انواع سنگهای کلیه هستند. سیستین یک اسیدآمینه است که در غذاهای خاصی وجود دارد. سیستینوریا (سیستین بیشازحد در ادرار) یک اختلال متابولیکی نادر و ارثی است. این حالت زمانی رخ میدهد که کلیهها سیستین را از ادرار نمیتوانند بازجذب کنند. وقتی مقدار زیادی سیستین در ادرار باشد، باعث تشکیل سنگ میشود. سنگهای سیستین اغلب از کودکی شروع به تشکیل میکنند.
برای تسکین درد سنگ کلیه چه باید کرد؟
عبور یک سنگ کوچک از مجاری ادراری میتواند باعث درد و ناراحتی شود. برای تسکین دردهای خفیف، پزشک ممکن است داروهای مسکن تجویز کند. اما همیشه درمانهای خانگی و طبیعی هم، برای درمان و کاهش علائم بیماری وجود دارد. بطورکلی درمان به اندازه و نوع سنگ، موقعیت و مدت زمان بروز علائم، بستگی دارد.
برای درمان سنگ کلیه به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
پزشک عمومی میتواند سنگهای کوچک کلیه را که باعث انسداد نمیشوند یا مشکلات دیگری ایجاد نمیکنند، درمان کند. اما اگر سنگهای کلیه بزرگ باشند و درد شدید یا مشکلات کلیوی ایجاد کنند، ممکن است پزشک، شما را به متخصص مشکلات دستگاه ادراری (متخصص ارولوژی یا نفرولوژیست) ارجاع دهد.
روشهای تشخیص سنگ کلیه چیست؟
حال از کجا بفهمیم که سنگ کلیه داریم؟ چندین آزمایش مختلف میتواند وجود سنگ کلیه را تأیید کند. در معاینات فیزیکی درد کولیکی در نزدیکی کلیهها ممکن است نشان از سنگ کلیه باشد.
بطور کلی اگر پزشک به وجود سنگ کلیه مشکوک شده باشد، ممکن است آزمایشات و روشهای تشخیصی زیر را پیشنهاد کند:
آزمایش خون و ادرار، سونوگرافی
آزمایش خون: آزمایش خون میتواند افزایش میزان کلسیم یا اسیداوریک در خون را نشان دهد. نتایج آزمایش خون به نظارت در سلامتی کلیههای شما کمک میکند.
آزمایش ادرار: آزمایش و تست ادرار جمعآوری شده ظرف 24 ساعت، میتواند افزایش میزان دفع مواد معدنی سنگین و همچنین مواد سنگساز را نشان دهد. برای این آزمایش، پزشک ممکن است از شما بخواهد که دو مجموعه ادرار 24 ساعته را طی دو روز متوالی، انجام دهید.
تصویربرداری: آزمایشات تصویربرداری نیز میتواند وجود سنگ کلیه در دستگاه ادراری را نشان دهند. توموگرافی کامپیوتری پرسرعت یا با انرژی دوگانه ممکن است حتی سنگهای ریز را نیز نشان دهد.
عکس ساده شکمی با اشعه ایکس و سونوگرافی از روشهای تشخیص سنگ کلیه هستند. با سیتیاسکن وضعیت حالب، مثانه و کلیهها، وجود یا عدم وجود سنگ، اندازه و محل دقیق سنگ کلیه، وجود انسداد و وضعیت سایر ارگانهای موجود در آن ناحیه، از جمله آپاندیس، آئورت و لوزالمعده مشخص میشود.
سونوگرافی، یک آزمایش غیرتهاجمی است که سریع و آسان انجام میشود و قدرت تشخیص بالایی دارند. سونوگرافی به علت تابش کم، وسیلهی مناسبی جهت تشخیص است، به همین خاطر جهت جلوگیری از تابش غیرضروری پرتو در سیتیاسکن، زنان باردار باید از سونوگرافی استفاده کنند.
درمان سنگ کلیه با توجه به اندازه و نوع سنگ
بسته به شرایط شما (نوع سنگ و علت آن)، پزشک ممکن است درمانهای متفاوتی را در نظر بگیرد. شاید به مصرف داروهای ضددرد و نوشیدن مقدار زیادی آب، برای دفع سنگ کلیه نیاز باشد و در مواردی هم نیاز به دارو و جراحی خواهد بود.
اگر در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه قرار دارید، ممکن است پزشک برای جلوگیری از ابتلا به سنگهای مکرر کلیه، درمانهای پیشگیرانه را توصیه کند.
دارو درمانی برای دفع سنگ کلیه
سنگهای کوچک با حداقل علائم: اکثر سنگهای کوچک کلیه به درمان تهاجمی نیازی ندارند.
نوشیدن روزانه 8 تا 10 لیوان آب در روز باعث رقیقشدن ادرار شده و میتواند از تشکیل سنگهای جدید جلوگیری کند. در حالت ایدهآل بیشتر از آب استفاده کنید تا مایعات دیگر.
چه دارویی برای سنگ کلیه خوب است؟
مسکنها: برای تسکین دردهای خفیف، پزشک ممکن است داروهای مسکن مانند ایبوپروفن (ادویل، Motrin IB و غیره) یا ناپروکسن سدیم Aleve)) را تجویز کند.
درمان پزشکی: پزشک برای کمک به دفع سنگ کلیه ممکن است داروهایی تجویز کند. مسدودکنندههای آلفا، باعث شل شدن عضلات حالب شده و به شما کمک میکند تا سنگ کلیه را سریعتر و با درد کمتری دفع کنید. از جمله مسدودکنندههای آلفا شامل تامسولوسینFlomax) ) و ترکیب دارویی دوتاستراید و تامسولوسین (جالین) هستند. آلورینول نیز در درمان سنگ کلیه اگزالات کلسیم موثر است.
سنگهای بزرگ و دارای علائم: سنگهای کلیهای که خیلی بزرگ بوده و بخودی خود قابل دفع نیستند و یا باعث خونریزی، آسیب کلیه یا عفونتهای ادراری مداوم میشوند، ممکن است به درمانهای دیگری نیاز داشته باشند. مراحل ممکن است شامل موارد زیر باشد:
استفاده از امواج صوتی برای تجزیه سنگها: برای برخی از سنگهای کلیه، بسته به اندازه و محل قرارگیریشان، ممکن است پزشک روشی بنام لیتوتریپسی با امواج شوکی از خارج بدنESWL) ) را توصیه کند.
ESWL از امواج صوتی برای ایجاد ارتعاشات قوی (امواج شوک) استفاده میکند که موجب میشود تا سنگها به قطعات ریزتری تبدیل شوند، بدین شکل، سنگها از طریق ادرار قابل دفع هستند. این روش حدود 45 تا 60 دقیقه طول میکشد و درد متوسطی ایجاد میکند، بنابراین ممکن است بیمار تحت آرامش یا بیهوشی سبک قرار گیرد تا درد را احساس نکند.
ESWL میتواند موجب خونریزی در ادرار، کبودی در پشت یا شکم، خونریزی در اطراف کلیه و سایر اندامهای مجاور و ناراحتی هنگام عبور قطعات سنگ از مجاری ادراری شود.
بهترین داروهای گیاهی برای دفع سنگ کلیه
موارد توصیه شده و داروهای گیاهی برای دفع سنگ کلیه شامل:
- آب
بالا بردن آب مصرفی میتواند دفع سنگ کلیه را سرعت بخشد و کمبود آب بدن، یکی ازعوامل اصلی خطر ابتلا به سنگ کلیه است. از نشانههای کمآبی، ادرار زرد تیره است.
- آبلیمو
لیموها حاوی سیترات هستند و از تشکیل سنگهای کلسیمی جلوگیری میکنند. سیترات همچنین میتواند سنگهای کوچک را تجزیه کرده و باعث دفع راحتتر سنگها شود.
- آب ریحان
ریحان حاوی اسیداستیک است که به تجزیه سنگ کلیه و کاهش درد کمک میکند. این دارو در درمان و طب سنتی برای اختلالات گوارشی و التهابی استفاده میشود. همچنین آنتیاکسیدانها و عوامل ضدالتهابی در آب ریحان، به حفظ سلامت کلیهها کمک خواهد کرد.
- سرکهسیب
سرکهسیب حاوی اسیداستیک است. اسیداستیک به حلشدن سنگ کلیه، کمک میکند. سرکه سیب علاوه بر دفع سنگ کلیه، میتواند درد ناشی از سنگ را تسکین دهد. یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داده که سرکهسیب در کاهش تشکیل سنگ کلیه نیز، موثر خواهد بود.
- آب کرفس
تصور میشود که آب کرفس سموم موثر در تشکیل سنگ کلیه را دفع میکند و مدتهاست که در طب سنتی از آن استفاده میشده است.
- آب انار
قرنهاست که از آب انار برای بهبود عملکرد کلی کلیهها استفاده میشود. آب انار سنگها و سموم دیگر را دفع میکند. این ماده حاوی آنتیاکسیدان است که به سلامت کلیهها کمک میکند و ممکن است در جلوگیری از رشد سنگ کلیه نیز، نقش داشته باشد. همچنین میزان اسیدیته ادرار را کاهش میدهد. سطح اسیدیته پایین، خطر ابتلا به سنگ کلیه در آینده را کاهش میدهد. بنظر میرسد که مصرف عصاره انار، خطر تشکیل سنگ را کاهش دهد.
- سوپ لوبیا قرمز:
سوپ لوبیا قرمز برای بهبود سلامت کلی کلیهها استفاده میشود. این ماده همچنین به حلشدن و دفع سنگها کمک میکند.
سایر درمانهای طبیعی و خانگی که میتوانید آنها را از فروشگاههای موادغذایی بهداشتی محلی یا بصورت آنلاین خریداری کنید شامل موارد زیر است:
آب ریشه قاصدک، ریشه قاصدک مقوی کلیه بوده و قاصدک در جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه موثر است. همچنین آب گیاه گندم، که گیاه گندم دارای موادمغذی بسیاری است و جریان ادرار را افزایش میدهد تا به دفع سنگ کمک کند، همچنین به پاکسازی کلیهها نیز کمک میکند.
و در آخر آب دماسبی:
از دماسب برای افزایش جریان ادرار استفاده شده تا به دفع سنگ کلیه کمک کرده و تورم و التهاب را تسکین دهد.
لیزر درمانی و سنگشکنی کلیه
در صورت عدم موفقیت در سایر درمانهای غیرجراحی، ممکن است لیتوپریپسی با لیزر توسط پزشک تجویز شود.
سنگشکن کلیه با لیزر چگونه است؟
سنگ کلیه میتواند در هر جایی از دستگاه ادراری از جمله کلیه و حالب تشکیل شود. اگر سنگی در حالب گیر کند میتواند باعث انسداد شده، که البته خیلی دردناک، خواهد بود.
لیتوتریپسی با لیزر، روشی برای ازبین بردن سنگ کلیه در مجاری ادراری است. در این روش از دستگاه یورتروسکوپ استفاده میشود و روشی بدون برش است. لیزر، سنگ کلیه را به قطعات کوچکتر تقسیم میکند که توسط جراح میتوانند حذف شوند و یا از طریق ادرار از بدن خارج شوند و در صورت عدم موفقیت سایر درمانهای غیرجراحی، ممکن است این روش انتخاب شود، شرایط شامل:
- وقتی سنگ برای عبور خیلی بزرگ باشد.
- شکلی نامنظم داشته باشد.
- ایجاد خونریزی یا آسیب به بافت اطراف وجود داشته باشد.
توجه کنید که عمل لیرز ممکن است به صورت TUL یا بهصورتPCNL (خروج سنگ کلیه از سوراخ کوچک پوست) و یا به صورت RIRS انجام شود.
جراحی و برداشت سنگ کلیه
جراحی برای برداشتن سنگهای بسیار بزرگ کلیه: روشی به نام نفرولیتوتومی از طریق پوست، برای درمان و حذف سنگهای کلیه به کمک جراحی وجود دارد. دراین روش یک برش کوچک در پشت ایجاد میشود.
درحین جراحی تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرید و در مدت بهبودی یک تا دو روز در بیمارستان خواهید بود. اگر ESWL ناموفق باشد، پزشک ممکن است این جراحی را تجویز کند.
شیوه دفع سنگ کلیه از لوله حالب
برای برداشتن سنگهای کوچکتر ازطریق حالب (TUL)، ممکن است پزشک یک لوله نازک که مجهز به دوربین است را ازطریق مجرای ادراری و مثانه به مجرای حالب منتقل کند.
پس از قرارگیری، ابزارهای ویژه میتوانند سنگ را به دام بیندازند یا آن را به قطعاتی کوچکتر خرد کنند. سپس پزشک یک لوله کوچک (استنت) را در حالب قرار میدهد تا تورم را تسکین دهد و باعث بهبودی شود. در طی این روش ممکن است به بیهوشی عمومی یا موضعی نیاز داشته باشید.
عمل جراحی لاپاروسکوپی درحال حاضر افزایش یافته است. از مزایای این روش خونریزی و درد کمتر و همچنین دوره کوتاهتر بستری میباشد.
درمان سنگ کلیه با طب سنتی
برای مبارزه و درمان سنگ کلیه در طب سنتی و طبیعی علاوه بر معرفی مواد مختلفی چون آبلیمو، آبکرفس، سرکه سیب، آب انار و…، به مواردی نیز اشاره شده که باید آنها را رعایت نمود، ازجمله تغییرسبک زندگی و مصرف زیاد آب.
گیاهان دارویی موثر در دفع سریع سنگ کلیه
علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، روغن زیتون، برگ گزنه، هندوانه، جوانه گندم، عرق خارشتر، کاهو، آبغوره، سیاه دانه وعسل نیز در درمان سنگ کلیه موثرند.
عوارض عدم درمان سنگ کلیه چیست؟
اگر سنگ کلیه در بدن باقی بماند، میتواند منجر به عوارض زیادی شود، ازجمله انسداد لولههای اتصالدهندهی کلیه به مثانه یا حالب، و انسداد مسیری که موجب خروج ادرار از بدن میشود.
برطبق تحقیقات، افراد مبتلا به سنگ کلیه، بطور قابلتوجهی بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیه قرار میگیرند. ایجاد سنگ کلیه، احتمال عود آن در آینده و تشکیل سنگهای جدید را افزایش میدهد.
با سنگ کلیه در بارداری چه باید کرد؟
دراین بخش برخی از روشهای استفاده شده برای ازبین بردن سنگ کلیه در دوران بارداری را بیان خواهیم کرد.
1. درمان پزشکی: پاراستامولها برای تسکین دردهای ناشی از سنگ کلیه تجویز میشوند. اما درصورتیکه دارو نتواند درد شما را کاهش دهد، یا اگر نشانهای از زایمان زودرس وجود نداشته باشد، ممکن است نیاز به جراحی باشد.
2. درمان جراحی: یورتروسکوپی، این روش برای تشخیص و همچنین برای شکستن سنگها استفاده میشود. در این فرآیند از لیزر برای شکستن و خرد کردن سنگها استفاده شده و این روش فقط برای سنگهای کوچکتر از 1 سانتیمتر، ایدهآل است.
قرار دادن لوله یا استنت، دراین روش از لوله توخالی عبور داده شده از حالب، برای تخلیه ادرار و سنگ استفاده میشود.
شوکتراپی و جراحی باز که به دلیل بروز خطراتی برای جنین در زنان باردار تجویز نمیشود.
3. درمانهای طبیعی/ خانگی: درمانهای طبیعی زیادی برای سنگ کلیه در دوران بارداری وجود دارد. برخی از این موارد عبارتند از:
- مصرف زیاد آب
- میوهها
- لیمو
- سرکه سیب
- آب ریحان
رژیم غذایی مناسب بیماران مبتلا به سنگ کلیه
اگر درحال حاضر سنگ کلیه دارید، پزشک آزمایشات تشخیصی را برای تعیین نوع سنگ انجام میدهد و سپس یک برنامهغذایی خاص برای شما تجویز میکند. نکاتی که به شما کمک میکند، شامل موارد زیر است:
- روزانه حداقل دوازده لیوان آب بنوشید.
- آب مرکبات مانند آب پرتقال بنوشید.
- درهروعده غذایی، حداقل سه بار درروز، یک غذای غنی از کلسیم بخورید.
- مصرف پروتئین حیوانی را محدود کنید.
- کمتر نمک، شکر و محصولاتی با فروکتوز بالا بخورید.
- از خوردن غذاها و نوشیدنیهای سرشار از اگزالات و فسفاتها خودداری کنید.
- از خوردن و نوشیدن هرچیزی که باعث کمبود آب در بدن شما میشود مانند الکل خودداری کنید.
- هرچند که مصرف چای و قهوه ازجهت میزان افزایش دفع ادرار مفید است، ولی این نوشیدنیها حاوی اگزالات هستند و کافئینشان ممکن است دفع کلسیم را افزایش دهد.
چطور از بروز سنگ کلیه پیشگیری کنیم؟
- نوشیدن زیاد مایعات: البته مصرف زیاد کولاهای شیرین شده با قند و شیرینکنندههای مصنوعی با افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه مرتبط هستند.
- افزایش مصرف اسیدسیتریک: اسیدسیتریک از تشکیل سنگ و بزرگشدن سنگ جلوگیری میکند و دربسیاری از میوهها و سبزیجات بویژه مرکبات وجود دارد. لیمو و لیموترش سرشار از این ترکیب گیاهی هستند.
- غذاهای حاوی اگزالات را محدود کنید: بعنوان مثال مصرف گوجهفرنگی بهمقدار زیاد بهدلیل داشتن اگزالات میتواند موجب تشکیل سنگ کلیه شود. اگزالات (اسیداگزالیک) در بسیاری از غذاهای گیاهی ازجمله سبزیجات برگدار، میوهها، سبزیجات و کاکائو یافت میشود.
- دوزهای بالای ویتامین C مصرف نکنید. مطالعات نشان میدهد که مکملهای ویتامین C (اسیداسکوربیک)، با خطر ابتلا به سنگ کلیه در ارتباط هستند. بااینحال، ویتامین C موجود در منابع غذایی مانند لیمو، با افزایش خطر بروز سنگ همراه نیست.
- کلسیم کافی دریافت کنید.
- مصرف نمک را کاهش دهید.
- افزایش مصرف منیزیم: منیزیم یک ماده معدنی مهم است که بسیاری ازافراد به میزان کافی آن را مصرف نمیکنند. همچنین برخی شواهد نشان داده که منیزیم ممکن است به جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه اگزالات کلسیم کمک کند. آووکادو و حبوبات منابع غذایی خوبی برای منیزیم هستند.
- پروتئین حیوانی کمتری بخورید. رژیم غذایی حاوی منابع پروتئین حیوانی، مانند گوشت، ماهی و لبنیات با خطر ابتلا به سنگ کلیه در ارتباط است. مصرف زیاد پروتئین حیوانی ممکن است باعث افزایش دفع کلسیم و کاهش میزان سیترات شود. علاوهبراین، منابع پروتئین حیوانی، سرشار از پورین هستند.
سوالات متداول
علائم و نشانههای سنگ کلیه شامل: درد در پشت، شکم یا پهلو، درد یا سوزش درهنگام ادرار، نیاز به دستشویی رفتن بیشتر از حدمعمول یا تکرر ادرار، خون در ادرار، ادرار تیره یا بدبو، انسداد، حالت تهوع و استفراغ و تب و لرز میباشد.
سایز و مکان قرارگیری سنگ، در دفع سنگ موثر است. معمولا سنگهای کوچکتراز 4 میلیمتر، سریعتر و معمولا بطور خودکار طی 31 روز دفع میشوند. سنگهای بین 4-6 میلیمتر معمولا به درمان نیاز دارند، اما حدود 60% از آنها بطور طبیعی، بطور متوسط ظرف 45 روز، دفع میشوند.
سنگهای بزرگتر از 6 میلیمتر معمولا به درمان دارویی نیاز دارند و فقط حدود 20% آنها بطور طبیعی دفع میشوند. ممکن است حدود یکسال طول بکشد تا سنگهایی به این اندازه بطور طبیعی خارج شوند.
تحقیقات نشان داده که %79 از سنگهایی که در انتهای حالب، نزدیک به محل اتصال حالب به مثانه وجود دارند، بهخودی خود دفع میشوند و تقریباً 48% از این سنگها بدون هیچگونه درمان پزشکی، خارج میشوند.
آب زغالاخته و آب آلوئهورا برای افراد مبتلا به سنگهای کلیه موثر است.
استرس از عواملیاست که ریسک ابتلا به سنگ کلیه را بالا میبرد.
از جمله علائم وجود سنگ کلیه، خون در ادرار است.
قابل ذکر است که سنگ مثانه، حالب و نفروکلسینوز درصورتیکه تورم شدید (هیدرونفروز درجهی 3) ایجاد کرده و با وجود درمان، هیدرونفروز، پایدار بماند و همچنین سنگهای شاخ گوزنی عمل نشدهی عارضهدار مشمول معافیت سربازی میشود.
کلام پایانی
سنگ کلیه، تودههای جامدی هستند که از بلورهایی ساخته شدهاند. سنگ کلیه میتواند درهر نقطه از دستگاه ادراری مانند کلیهها، حالب، مثانه و مجرای ادراری ایجاد شوند. سنگ کلیه یکی از دردناکترین شرایط پزشکی است. دلایل ایجاد سنگ کلیه با توجه به نوع سنگ متفاوت خواهد بود.