درد کلیه در کدام قسمت بدن حس میشود؟ کلیههای شما در قسمت پشت شکم شما، دقیقاً در زیر قفسه سینه، در هر دو طرف ستون فقرات شما قرار دارند. درد در پهلوها یا قسمت میانی تا فوقانی میتواند از کلیههای شما باشد. با این حال، احساس درد در پشت یا پهلوهای شما لزوماً به معنای مشکلات کلیوی نیست. برای دانستن مهمترین درمان درد کلیه و علل ایجاد بیماریهای کلیه، سنگ کلیه و عفونت کلیه که با علائم سوزش ادرار، ادرار خونی یا التهاب و ورم کلیه پدیدار میشوند، با کافه نبض همراه باشید.
کلیهها اندامهای لوبیا شکل در بدن هستند که کار اصلی آنها دفع کردن مواد زائد و اضافی بدن میباشد که بهصورت ادرار از بدن خارج میشوند. درد کلیه بسیار شبیه به کمردرد میباشد اما بسیار عمیق است و باعث درد در زیر قفسه سینه میشود؛ همچنین این درد به صورتی ناگهانی اتفاق میافتد. درد کلیه دلایل متفاوتی دارد و قابل درمان است که در این مقاله پزشکی کافه نبض به بررسی آن میپردازیم.
علت درد کلیه چیست؟
دلایل زیر میتوانند علت درد کلیههای شما باشند:
- در کلیه عفونت وجود دارد که به آن پیلونفریت گفته میشود.
- در کلیه خونریزی وجود دارد.
- یک لخته خون در ورید متصل به کلیه شما وجود دارد که به آن ترومبوز ورید کلیوی (گرفتگی سیاهرگ کلیوی) گفته میشود.
- مسیر ادرار مسدود شده و سبب تجمع ادرار میشود. در این صورت کلیه متورم میشود که به آن هیدرونفروز میگویند.
- یک توده یا سرطان در کلیه وجود دارد، اما این اتفاق معمولاً فقط در هنگام بزرگ شدن توده بسیار دردناک میشود.
- یک کیست در کلیه شما وجود دارد که بزرگتر شده یا دچار پارگی شده است.
- شما به بیماری کلیه پلی کیستیک مبتلا هستید که این یک بیماری ارثی است و به این صورت است که تعداد زیادی کیست در کلیههای شما رشد میکند و میتوانند به آنها آسیب برسانند.
- یک سنگ در کلیه شما وجود دارد، اما این تا زمانی که وارد لوله اتصال کلیه و مثانه شما نشود، صدمهای نمیزند؛ اما وقتی صدمه بزند، باعث درد تیز و شدیدی خواهد شد.
سنگ کلیه چیست؟
سنگهای کلیه تودههای جامدیاند که از بلورها ساختهشدهاند و هنگامیکه ادرار فرد غلیظ میشود این سنگها در کلیه به وجود میآیند. سنگ کلیه یکی از دردناکترین شرایط پزشکی است. دلایل بیماری سنگ کلیه با توجه به نوع سنگ متفاوت است. عبور سنگ کلیه نیز بسیار دردناک است و از طریق مجاری ادرار دفع میشود و با توجه به نوع سنگ و شدت آن درمانهای متفاوتی دارد.
عفونت کلیه چیست؟
بیماری عفونت کلیه یک اختلال ارثی در کلیه است که باعث میشود کیستهای پر از مایعات در کلیه شکل بگیرد. عفونت کلیه ممکن است عملکرد کلیه را مختل کرده و درنهایت باعث نارسایی کلیه شود. عفونت کلیه چهارمین علت اصلی نارسایی کلیه است. افراد مبتلابه عفونت کلیه همچنین ممکن است دچار کیست در کبد و سایر عوارض شوند.
علائم و نشانههای درد کلیه چیست؟
درد کلیه معمولاً دردی عمیق و کسلکننده در اعماق پهلوی سمت راست یا چپ شما و یا هر دو پهلو است که اغلب وقتی چیزی بهآرامی به آن ناحیه اصابت کند، شدیدتر میشود.
درد در پهلوی راست نشانه چیست؟
علاوه بر این که درد در پهلوی راست میتواند نشاندهنده مشکل در کلیه سمت راست شما باشد، این درد دلایل دیگری نیز میتواند داشته باشد:
- یبوست
- مسمومیت غذایی
- سنگ کلیه سمت راست
- اختلال در رحم بانوان
- اختلالات کبدی
- اختلال کیسه صفرا
- مشکل قلبی
- بیماری تنفسی
درد در پهلوی چپ نشانه چیست؟
درد در پهلوی چپ میتواند نشاندهنده مشکل در کلیه سمت چپ باید و یا یکی از دلایل زیر:
- دیورتیکولیت (تشکیل کیسههای برآمده در قسمت داخلی روده بزرگ)
- کولیت (ورم روده)
- گاستریت (التهاب یا عفونت معده)
- کیست تخمدان
- سنگ کلیه سمت چپ
- التهاب لگن
- نفخ
- فتق
- انسداد روده
- قاعدگی
چطور میتوان گفت درد کمر مربوط به کلیه است؟
دردهای کلیوی بیشتر در اثر عفونت کلیه یا سنگهای کلیه ایجاد میشوند. اگر درد کمر شما ناشی از کلیه شما باشد، این ویژگیها را دارد:
- درد کلیه در بیشتر در سمت پهلوهای شما احساس میشود، یعنی ناحیهای که از دو طرف ستون فقرات شما بین قسمت پایین قفسه سینه و باسن شما قرار دارد. این بیماری معمولاً در یک طرف بدن شما رخ میدهد، اما میتواند در هر دو طرف نیز رخ دهد.
- در صورت ابتلا به سنگ کلیه در آن تیز و شدید است. بیشتر اوقات دائمی خواهد بود.
- برخلاف درد کمر، این درد با حرکت کردن بدتر نمیشود و بهتنهایی و بدون درمان از بین نمیرود.
- اگر در حال دفع یک سنگ کلیه هستید، با حرکت سنگ ممکن است درد شدیدتر یا کمتر شود.
- گاهی اوقات این درد به سمت داخلی ران یا پایین شکم شما پخش میشود.
همچنین اگر مبتلا به عفونت کلیه یا سنگ کلیه باشید، ممکن است علائم زیر را نیز تجربه کنید:
- تب و لرز
- تهوع و استفراغ
- نیاز فوری به ادرار کردن
- درد هنگام ادرار کردن
- عفونت در مثانه
- خون در ادرار (این میتواند با عفونت یا سنگ کلیه اتفاق بیفتد)
- سنگهای کلیوی کوچک که مانند شن در ادرار شما هستند.
برای پیشگیری از کلیه درد چه باید کرد؟
برخی از روشهای پیشگیری از درد کلیه به شرح زیر است:
- قند خون خود را مدیریت کنید: دیابت خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و نارسایی کلیه را افزایش میدهد.
- فشارخون خود را مدیریت کنید: فشارخون بالا میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و همچنین نارسایی کلیه را افزایش دهد.
- وزن سالم خود را حفظ کنید: چاقی میتواند خطر ابتلا به بیماریهای مربوط به نارسایی کلیه مانند دیابت و فشارخون بالا را افزایش دهد.
- یک رژیم غذایی سالم ازنظر قلب بخورید: یک رژیم غذایی سالم ازنظر قلبی که بهصورت رژیم غذایی کم قند و کلسترول و سرشار از فیبر، غلات سبوسدار و میوه و سبزیجات است، به جلوگیری از افزایش وزن کمک میکند.
- مصرف نمک را کاهش دهید: خوردن نمک زیاد با فشارخون بالا همراه است.
- به اندازه کافی آب بنوشید: کمآبی باعث کاهش جریان خون به کلیهها میشود و میتواند به آنها آسیب برساند. از پزشک خود بپرسید که چه مقدار آب باید در روز بنوشید
- مصرف الکل را محدود کنید: الکل فشارخون شما را افزایش میدهد. کالری اضافی موجود در آن میتواند باعث افزایش وزن شما نیز شود.
- سیگار نکشید: سیگار کشیدن باعث کاهش جریان خون به کلیههای شما میشود. به عملکرد کلیه در افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی و یا سالم آسیب میرساند.
- داروهای مسکن بدون نسخه را محدود کنید: در دوزهای زیاد، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن میزان جریان خون به کلیههای شما را کاهش میدهد که میتواند به آنها آسیب برساند.
- استرس را کاهش دهید: کاهش استرس و اضطراب میتواند فشارخون شما را کاهش دهد که برای کلیههای شما مفید است.
- بهطور مرتب ورزش کنید: ورزش مانند شنا، پیادهروی و دویدن میتواند به کاهش استرس، مدیریت دیابت و فشارخون بالا و حفظ وزن سالم کمک کند.
اگر فکر میکنید ممکن است دچار بیماریهای کلیوی شوید، مهم است برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. تشخیص زودرس و درمان میتواند به کند شدن پیشرفت مشکلات کلیوی کمک کند.
اگر میدانید که بیماری کلیوی دارید، مرتباً به پزشک مراجعه کنید تا عملکرد کلیه شما را تحت نظر داشته باشد. اگرچه بیماری مزمن کلیه قابلبرگشت نیست، اما با درمان مناسب میتوان پیشرفت آن را کند کرد.
چه موقع برای درد کلیه باید به پزشک مراجعه کرد؟
درد کلیه تقریباً همیشه نشانه این است که مشکلی در کلیه شما وجود دارد. شما باید در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید تا مشخص کند چه عواملی باعث ایجاد درد کلیه شما میشود. اگر شرایطی که باعث درد کلیه شده بهموقع و مناسب درمان نشود، کلیههای شما میتوانند کار خود را متوقف کنند که به آن نارسایی کلیوی گفته میشود.
تشخیص و درمان کلیه درد چگونه است؟
روش های مختلفی برای تشخیص و درمان کلیه درد وجود دارد که در این بخش به معرفی این روش ها خواهیم پرداخت.
تشخیص کلیه درد با آزمایش و سونوگرافی
برای تأیید وجود مشکلات کلیوی، از شما خواسته میشود نمونه ادرار را برای آزمایش باکتریها، خون یا چرک موجود در ادرار خود تهیه کنید. پزشک شما ممکن است برای یک انجام یک سری تستهای آزمایشگاهی که باکتریها یا ارگانیسمهای دیگر خون شما را چک میکند، از شما یک نمونه خون بگیرد.
آزمایشهای دیگر ممکن است شامل سونوگرافی، CT اسکن یا نوعی اشعه ایکس به نام سیستواورتوگرام باشد. سیستواورتوگرام شامل تزریق رنگ کنتراست برای گرفتن اشعه X از مثانه، به هنگام پر شدن و هنگام ادرار کردن است.
درمان دارویی درد کلیه چگونه است؟
نارسایی کلیه با فشارخون بالا ارتباط دارد، بنابراین پزشک ممکن است برای شما داروهای فشارخون تجویز کند و همچنین ممکن است برای کاهش سطح کلسترول خون به داروهای موسوم به استاتین هم احتیاج داشته باشید. اکثر افراد مبتلابه نارسایی مزمن کلیه دچار کمخونی میشوند. کمخونی هنگامی رخ میدهد که بدن شما بهاندازه کافی گلبول قرمز تولید نکند. ازآنجاکه بدن شما برای تولید سلولهای خونی به آهن احتیاج دارد، ممکن است پزشک برای شما قرصهای آهن تجویز کند و گاهی ممکن است نیاز به انتقال خون برای بهبود سلامتی گلبولهای قرمز داشته باشید.
اگر مشکل کلیوی شما باعث احتباس مایعات میشود، دیورتیک ها میتوانند به تسکین تورم شما کمک کنند. این دارو باعث میشود که شما مکرراً ادرار کنید. اگر به بیماری مزمن کلیه مبتلا هستید، میزان ویتامین D پایینتر از حد معمول خواهید داشت که این برای جذب کلسیم ضروری است. مصرف ویتامین D باعث کاهش خطر شکستگی استخوان میشود.
فسفات در نارسایی کلیه بالا میرود، همچنین میتواند جذب کلسیم بدن را کاهش دهد. پزشک شما ممکن است نوعی دارو برای کنترل میزان فسفات شما تجویز کند. پزشک شما ممکن است برای درمان یا جلوگیری از هرگونه عفونت که در زمان درمان اتفاق بیفتد، آنتیبیوتیک هایی را تجویز کند. دیورتیک ها نیز میتوانند به کلیههای شما کمک کنند تا مایعات را از بین ببرند. کلسیم و انسولین میتوانند در جلوگیری از افزایش خطرناک سطح پتاسیم خون به شما کمک کنند.
درمان به روش جراحی سنگ کلیه چگونه است؟
در این روش جراح با ایجاد یک برش کوچک در کمر میتواند سنگ را از بدن جدا کند. برای این کار، جراح یک لوله توخالی را به از راه شکاف وارد کلیه کرده و سپس سنگشکن از داخل لوله وارد کلیه شده و سنگها را میشکند و این سنگها از طریق همین لوله خارج میشوند. دلایلی که ممکن است فرد به این روش نیاز داشته باشد:
- سنگ باعث انسداد و عفونت میشود یا به کلیه آسیب میرساند.
- سنگ برای عبور از مجاری ادرار بسیار بزرگ شده است.
- درد کلیه غیرقابل تحمل باشد.
برای تسکین درد کلیه چکار کنیم؟
برای کاهش یا تسکین درد کلیه میتوانید:
- آن بخش را گرم کنید. یک پد گرمکن یا حوله گرم را روی شکم، پشت یا پهلو خود قرار دهید تا درد کلیه کاهش یابد.
- از داروهای ضد درد استفاده کنید. برای تب یا ناراحتی، یک داروی ضد درد بدون آسپیرین مانند استامینوفن (تیلنول و غیره) یا ایبوپروفن مصرف کنید.
- مصرف زیاد مایعات. نوشیدن مایعات به بیرون آمدن باکتریها از مجاری ادراری شما کمک میکند. تا زمانی که عفونت کلیه شما از بین نرود، باید از نوشیدن قهوه و الکل خودداری کنید زیرا میتوانند سبب تشدید آن شوند.
تسکین و رفع درد کلیه با طب سنتی و داروهای گیاهی
استفاده از گیاهان زیر میتواند برای رفع درد کلیه مؤثر باشد:
- چای سبز
- مصرف پیاز برای ضدعفونی
- زنجبیل
- مصرف آب زیاد (8 تا 10 لیوان روزانه)
- دمنوش آویشن
- مصرف سیر
- آب لیمو
- پماد خردل (ماساژ بر روی ناحیهای که درد میکند)
- هندوانه
- آبمیوهها و سبزیجات
برای عفونت کلیه چه بخوریم؟
علاوه برخوردن آب کافی در روز خوراکیهای دیگری نیز میتوانند به بهبودی عفونت کلیه کمک کنند مانند:
- سرکه سیب که دارای خواص ضد باکتریایی میباشد
- آب ذغال اخته
- آب سبزی جعفری
- شیر
- دانههای غلات
- شکلات
- آجیل
- لوبیا
- نخود خشکشده
- عدس
- گوشت ارگانیک
بهترین نوشیدنی برای شستشوی کلیهها چیست؟
چند تا از بهترین نوشیدنیها برای شستشو و پاکسازی کلیه عبارتاند از:
- آب چغندر
- آب ذغال اخته
- آبمیوه و سبزیجات
- آب لیمو
- مصرف آب زیاد
برای دفع سنگ کلیه چه بخوریم؟
نوشیدن شش تا هشت لیوان آب روزانه باعث افزایش جریان ادرار میشود. افرادی که کمبود آب بدن یا استفراغ شدید و حالت تهوع دارند ممکن است به مایعات داخل وریدی نیاز داشته باشند. خوردنیهای تازهای که به بهبود عملکرد کلیهها و دفع سنگ کلیه کمک میکنند از جمله:
- سبزیجات سبز
- موز
- هندوانه
- خربزه
- حبوبات
- غلات جوانهزده
- ماهی
- گوشت پرندگانی که بهطور طبیعی پرورش یافتهاند
خوردنیهایی چون سرکه و لیموترش و سیب که ذاتاً اسیدی هستند و به تنظیم pH بدن کمک میکنند، میتوانند به دفع سنگ کلیه کمک کنند.
چگونه بفهمیم که کلیههای ما مشکلی ندارند؟
مشاهده هرکدام از علائمی که گفته شد میتوانند زنگ خطری برای ابتلا به بیماریهای کلیوی باشند. درد کلیه معمولاً نشانه وجود مشکلی در آن است پس بهتر است ابتدا اطمنیان حاصل کنید که آیا این درد کلیه است یا دلیل دیگری دارد. در صورت احساس هرگونه درد بهتر است بهسلامتی کلیههای خود بیشتر اهمیت دهید و هرچه زودتر به پزشک مراجعه نمایید.
سؤالات متداول درمورد درد کلیه یا کلیه درد
مدت زمان دفع سنگ کلیه و شدت درد آن به اندازه و مکان سنگ کلیه بستگی دارد. سنگهای ریز با اقدامات خانگی و مصرف مایعات کافی و همچنین ورزش کردن بهراحتی دفع میشوند ولی اگر درد شما خیلی شدید است بهتر است به پزشک مراجعه کنید و شاید برای دفع نیاز به جراحی بداشته باشید.
بله. درد کلیه معمولاً قسمت داخلی ران ها را درگیر میکند و باعث درد در این نواحی میشود.
تکرر ادرار میتواند نشانه عفونت مجاری ادراری، مشکلات مثانه، سنگ کلیه و عفونت کلیه باشد.
جمع بندی
کلیهها اندامهای لوبیا شکل در بدن هستند که کار اصلی آنها دفع کردن مواد زائد و اضافی بدن میباشد که بهصورت ادرار از بدن خارج میشوند. درد کلیه بسیار شبیه به کمردرد میباشد اما بسیار عمیق است و باعث درد در زیر قفسه سینه میشود همچنین این درد به صورتی ناگهانی اتفاق میافتد. درد کلیه میتواند براثر دلایل متفاوتی چون عفونت کلیه، سنگ کلیه، نارسایی کلیه و غیره باشد.
درد کلیه تقریباً همیشه نشانه این است که مشکلی در کلیه شما وجود دارد. شما باید در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه کنید تا مشخص کند چه عواملی باعث ایجاد درد کلیه شما میشود. اگر شرایطی که باعث درد کلیه شده بهموقع و مناسب درمان نشود، کلیههای شما میتوانند کار خود را متوقف کنند که به آن نارسایی کلیوی گفته میشود. درمان درد کلیه را میتوان بهوسیله دارو، طب سنتی و روشهای خانگی انجام داد همچنین مصرف آب کافی برای سلامت کلیهها یک نکته بسیار ضروری میباشد.