بیماری اوریون با عامل ویروسی اغلب کودکان را مبتلا کرده، غدد بزاقی بناگوش را درگیر میکند و با درد همراه است و عوارض خطرات زیادی برای کودکان و زنان باردار دارد.
بیماری اوریون نشانههای بسیاری دارد ولی غالبا با تب و بی حالی خود را نشان میدهد. و معمولا در کودکان بسیار متداول است. از این رو در سنین چند ماهگی باید اقدام به تهیه واکسن آن کنید.
همچنین این بیماری برای مردان خطرات بیشتری را میتواند به همراه داشته باشد. زیرا باعث تورم بیضهها میگردد که خود این مورد؛ میتواند عوارض سنگینتری را از خود نشان دهد که از دست دادن قدرت باروری مهمترین آنها است.
بیماری اوریون نوعی عفونت ویروسی است که در مرحله اول بر روی غدد تولیدکننده بزاق تاثیر خود را میگذارد. این غدد در نزدیکی گوش قرار دارند. اوریون میتواند باعث تورم یک غدد و یا چندین مورد از آن شود. به همین علت در صورت مشاهده باید به درمان آن اقدام کرد.
بیماری اوریون توسط بزاق فرد مبتلا به دیگران سرایت پیدا کرده و منتقل میشود و از آن جایی که عوارض بسیار زیادی را در صورت عدم درمان دارد، میتواند خطرناک نیز شناخته شود. ابتلا به بیماری لوزوالمعده، مننژیت، تورم مغز و بیضهها نمونهای از خطرات موجود هستند.
در ادامه این مقاله کافه نبض با عوارض، نشانهها و روند درمانی بیماری اوریون آشنا خواهید شد.
بیماری اوریون چیست؟
بیماری اوریون برای اولین بار در کشور ایالت متحده آمریکا دیده شد و در آنجا بسیار رایج گشت. ولی پس از تولید واکسن اوریون تقریبا پرونده این بیماری نیز بسته شد و تحول عظیمی در صنعت بهداشت پدید آمد.
البته موردی که هنوز نیز دیده میشود سیر صعودی این بیماری در برخی از ایالات کشور آمریکا است. شیوع این بیماری بر روی افرادی اثر خود را میگذارد که توسط داروی مخصوص آن، واکسیناسیون نشدهاند. همچنین اغلب بیماری اوریون در دانشگاهها و مدارس دیده میشود.
عامل اصلی بیماری اوریون چیست؟
اوریون ناشی از ویروسی است که به راحتی از بزاق شخص آلوده به فرد دیگری انتقال مییابد. اگر شما نیز به این ویروس دچار شدهاید، میتوانید با عطسه و یا سرفهتان آن را به افراد دیگر منعکس کنید.
همچنین اگر از وسیلههایی همچون لیوان فردی که دچار اوریون بوده است، استفاده کنید، میتوانید بیماری را به وجود خود راه دهید.
یکی از مهمترین سوالاتی که اکثرا پرسیده می شود این است که اوریون از چه سنی شروع می شود؟
اوریون از جمله بیماریهایی بوده است که کودکان را بسیار تحت تاثیر خود قرار میدهد. البته کودکان چند ماهه به ندرت این بیماری را دریافت میکنند و اوج این بیماری در سنین بیشتر از دو سال است که میتواند خطرات بسیاری را برای کودک به همراه داشته باشد. به همین علت به سرعت نسبت به درمان آن باید اقدام کرد.
علائم و نشانه های بارز بیماری اوریون چیست؟
برخی از افراد آلوده به ویروس اوریون علائمی ندارند و یا در صورت وجود، بسیار خفیف هستند. معمولا نشانههای بارز بیماری اوریون هنگامی خود را نشان میدهند که تا سه هفته از ورود ویروس به بدن گذشته باشد.
نشانه اصلی اوریون غدد بزاقی متورم است که باعث میشود تا گونهها پف کنند.
علائم و نشانههای دیگر این بیماری شامل موارد زیر میشوند:
- احساس درد در هنگام جویدن و یا بلعیدن
- تب
- سردرد
- دردهای عضلانی
- ضعف و خستگی
- از دست دادن اشتها
بهترین زمان مراجعه به پزشک برای تشخصی اوریون
بیماری اوریون آنقدرها هم که باید خطر ندارد ولی در مواقعی که بدن فرد مبتلا بدنی ضعیف داشته باشد باعث بروز عوارض بسیار بدی در آن میشود.
به همین دلیل اگر به تازگی متوجه این بیماری در درون خود شدید، باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید، تا علاوه بر اینکه به درمان شما بپردازد، از روند انتقال و سرایت آن نیز جلوگیری کند.
علام اوریون در بزرگسالان
علائم بیماری اوریون در بزرگسالان تقریبا با نوزادان و کودکان مشترک است ولی به طور کلی میتوان گفت که بزرگسالان علائمی همچون ضعف و خستگی، از دست دادن اشتها، تب و سردرد را از خود نشان میدهند.
علائم اوریون در کودکان و نوزادان
علائم در کودکان و نوزادان نیز تقریبا به همین صورت است که بیماری آنها به وسیله تب میتواند شناسایی شود و سپس از نشانههایی همچون درد گوش، درد در ناحیه فک، دردهای عضلانی، مشکل در حرف و در نهایت جویدن شود.
مراحل روند بیماری اوریون چیست؟
بیماری اوریون میتواند تا چند روز هیچگونه علائمی را از خود نشان ندهد ولی معمولا در فرد مبتلا با یک تب بسیار ساده و خفیف شروع میشود. از آنجایی که این بیماری بیشتر در کودکان دیده میشود، باید واکسیناسیون آنها به موقع انجام شود.
اگر بیماری اوریون طبق استانداردهای موجود و به موقع درمان شود، عوارض خطرناکی را بر روی بدن نخواهد گذاشت.
اوریون تا چند روز واگیردار است؟
اوریون یکی از بیماریهای ویروسی است که فرد مبتلا میتواند آن را به چندین نفر سرایت دهد. از این رو اگر متوجه شدید که به این بیماری مبتلا هستید نباید با کسی روبوسی و دست بدهید و تا جایی که میتوانید باید از حضور در مکانهای عمومی خودداری کنید.
همچنین لوازم خود را نیز نباید با دیگران به اشتراک بگذارید. زیرا در این صورت چرخه بیماری اوریون را گستردهتر کردهاید.
دوره نهفتگی این بیماری بین 7 تا 10 روز است. یعنی شما با اینکه متوجه این بیماری در خود نشدهاید ولی احتمال اینکه آن را فرد دیگری سرایت داده باشید، بسیار زیاد است.
فرد مبتلا در ابتدا خستگی بسیاری را از خود نشان میدهد؛ بدون اینکه از فعالیت زیاد نشئت گرفته باشد. سپس غدد بزاقی فرد که در ناحیه بناگوش و چانه قرار دارند، به حالت متورم در میآیند و میتوان گفت فردی با لپهای بزرگ در روبه روی شما قرار دارد.
سپس پس از آن فرد مبتلا با مشکلاتی نظیر درد و خشکی دهان دسته و پنج نرم میکند.
چگونه از ابتلا و شیوع بیماری اوریون جلوگیری کنیم؟
راههای متعددی برای جلوگیری از ابتلا و شیوع بیماری اوریون وجود دارند که بهترین آن واکسیناسیون است. اکثر افرادی که برای یک بار و آن هم به طور کامل واکسینه میشوند، از ابتلا به آن کاملا مصون هستند.
از آن جایی که واکسن اوریون تلفیقی از سرخک، اوریون و سرخچه است، بسیار قوی میباشد و تاثیر بسزایی را در بدن فرد میگذارد.
بررسی اهمیت واکسیناسیون در اوریون
واکسیناسیون اهمیت بسیار بالایی را در صنعت بهداشت ایفا میکند. ویروس اوریون نیز از آن دسته بیماریهای عفونی است که به حتما باید واکسیناسیون برای آن انجام گیرد. عموما این کار باید در سنین پایینتر باشد که 12 تا 15 ماهگی و یا 4 تا 6 سالگی بهترین زمان برای آن است.
واکسن اوریون از خطر احتمالی بسیار پایینی برخوردار است و میتوان گفت ایمنی آن بالا میباشد. افرادی که این واکسن را دریافت میکنند میتوانند عوارضی مانند تب خفیف و یا بثورات را تجربه کنند.
در هر صورت واکسیناسیون اهمیت بسیار بالایی را دارد و فرد را میتواند از ابتلا به بیماری عفونی و ویروسی اوریون مصون کند.
عوارض و خطرات بیماری اوریون برای بدن
در اکثر اوقات عوارض بیماری اوریون بسیار نادر است اما بعضی از آنها میتوانند بسیار جدی باشند و در مواقعی باعث عوارض جبران ناپذیری شوند.
بخش اعظمی از عوارض بیماری اوریون به التهاب و تورم در قسمتهای مختلف محدود میشوند که از آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیضهها: این بیماری در بیضهها تحت عنوان «ارکیت“» شناخته شده است که یک و یا هر دوی بیضه مردانی که به بلوغ رسیدهاند، متورم میشود. ترکیت از جمله بیماریهای بسیار نادر است ولی در مواقعی میتواند باعث کاهش باروری در آقایان و یا به اصطلاح «عقیم بودن» شود.
مغز: عفونتهای ویروسی مانند بیماری اوریون منجر به التهاب مغز میشود که دارای نان علمی «آنسفالیت» است. آنسفالیت میتواند باعث بروز و ایجاد مشکلات عصبی شود که و در مواقعی نیز ادامه زندگی فرد را دچار تهدید کند.
غشاها و مایعات اطراف مغز و نخاع: غشا و مایعات میتوانند در اطراف مغز و نخاع جمع شوند و در نهایت منجر به بیماریای با نام «مننژیت» گردد که ویروس اوریون ایجاد کننده آن بوده است.
اگر ویروس اوریون از طریق جریان خون در بدن فرد پخش شود، میتواند سیستم عصبی مرکزی شما را دچار اختلال کند و در نهایت باعث آلودگی گردد.
لوزالمعده: علائم و نشانههای این بیماری درد در ناحیه فوقانی شکم، حالت تهوع و استفراغ است. همچنین این بیماری تحت عنوان «پانکراتیت» شناخته شده است.
از دست دادن شنوایی: افت شنوایی میتواند در پی ابتلا به بیماری ویروس اوریون بروز کند که یک گوش و یا هر دوی آنها دخیل هستند. گاهی اوقات از دست دادن شنوایی به صورت کاملا دائمی است. البته مشاهده این مورد بسیار نادر میباشد.
مشکلات قلبی: مشکلات قلبی از دیگر عوارض بیماری اوریون است که به وجود آمدن آن در افراد مختلف بسیار نادر میباشد ولی در صورتی که فرد به آن مبتلا شود عضلههای قلب او تحت تاثیر قرار میگیرند.
سقط جنین: سقف جنین از عوارضی است که ویروس اوریون میتواند با خود به همراه داشته باشد. اگر یک خانم بادار در اوایل دوران بارداری به این بیماری مبتلا شود، احتمال سقط جنین در او بسیار بالا است.
عوارض بیماری اوریون در کودکان پسر
کودکان پسر یکی از گروههایی هستند که در صورت واکسینه نشدن میتوانند این بیماری را به سمت خود جذب کنند.
نشانههایی که در کودکان پسر وجود دارند میتوانند شامل بی اشتهایی، درد عضلانی و متورم شدن غددها باشند. یکی از جدیترین عوارضی که بر روی کودک پسر بر اثر بیماری اوریون به وجود میآید، تورم در بیضههای آنها است که گاها این مشکل تنها برای یکی از آنها اتفاق میافتد و در مواردی نیز هر دو مورد را درگیر خود میکند.
خطرات اوریون در زنان باردار
زنان باردار یکی از گروههای مستعد به منظور ابتلا به این بیماری هستند که میتواند خطرات بسیار تلخی را برای آنها به همراه داشته باشد. غالبا بیماری اوریون در زنان باردار بر روی جنین آنها تاثیر خود را میگذارد.
به گونهای که باعث سقط او میشود. هر چند این اتفاق بسیار تلخ است ولی متاسفانه حقیقت دارد. این عارضه بیشتر در روزها و ماههای اوایل بارداری اتفاق میفتد. از این رو زنان باردار باید تمام حواس خود را معطوف کنند تا به بیماریها و یا عفونتهای ویروسی موجود دچار نشوند.
بازبینی روند بهبودی و درمان بیماری اوریون
عموما بیماری اوریون به آنتی بیوتیکها پاسخ نمیدهد ولی اگر به این بیماری دچار شدید میتوانید کارهای مختلفی را به منظور بهبودی خویش به انجام برسانید.
مواردی که در ادامه گفته خواهند شد، بر روی درمان روند بیماری بسیار تاثیرگذار هستند. از این رو برای هر فردی که به این عارضه دچار شده است، پیروی از موارد زیر میتواند کمک کننده باشد:
اگر در هنگام ابتلا به این بیماری احساس ضعف و یا خستگی کردید، حتما به استراحت بپردازید و از انجام فعالیتهای مختلف دوری کنید.
اگر غدههای شما متورم شده است، میتوانید از یخ برای کاهش دادن التهابهای موجود بهره ببرید.
از آنجایی که در این بیماری تب یکی از همراهان اصلی شما است، بدن شما با مشکل کم آبی مواجه میشود، به همین دلیل باید به صورت مکرر از مایعات استفاده کنید.
از غذاهایی استفاده کنید که نیازمند جویدن نمی باشند. ماست و سوپ بهترین مواد غذایی موجود هستند. زیرا جویدن و بلع غذاهای سفت در غدد بزاقی شما درد بسیاری را ایجاد میکند.
از غذاها و یا نوشیدنیهای اسیدی که احتمال درد بیشتر را در غدد بزاقی شما افزایش میدهد، دوری کنید.
درمان دارویی بیماری اوریون زیر نظر پزشک
اگر به بیماری اوریون مبتلا شدید برای درمان و بهبودی خود حتما به نزد پزشک بروید. از آن جایی که بیماری شما با تب و درد همراه است، غالبا پزشکان ایبوپروفن و استامینوفن را تجویز میکند.
بعضیها ماندن در خانه را به ملاقات پزشک ترجیح میدهند. اگرچه بسیاری از داروها میتوانند ضررات جبران ناپذیری را بر روی بدن شما داشته باشند ولی از آن جایی که این داروها شیمیایی هستند، تاثیر سریعتری را بر روی بدن شما اعمال خواهند کرد.
پس بیماری شما نیز سریعتر درمان خواهد و از عوارض خطرناک آن به دور میمانید.
درمان اوریون در طب سنتی ممکن است؟
طب سنتی با تمام داروهایی که دارد برای بسیاری از افراد معتمدتر از داروهای شیمیایی هستند. به همین علت ترجیح میدهند تا برای درمان بیماری خود به پزشکان فعال در طب سنتی مراجعه کنند. بیماری اوریون نمونهای از این بیماریها میباشد که در طب سنتی نسخهای از مواد غذایی مورد استفاده وجود دارد.
انجیر، آلوئه ورا، مارچوبه، زنجبیل، آب هویج، تخم شنبلیله، تخم شوید و بابونه نمونههایی از داروها در طب سنتی هستند که میتوانند به درمان اوریون شما کمک کنند.
طول درمان بیماری اوریون چند روز است؟
به طور کلی میتوان گفت که بیماری اوریون را در خانه نیز میتوان درمان کرد. بدین صورت که یک سری مراقبتهای لازم برای آن انجام گیرد.
به همین دلیل در یک بازه زمانی هفت روزه میتوان از این نبرد سخت بیرون آمد. البته اگر هیچگونه بهبودی پس از هفت روز در خانه ماندن مشاهده نکردید، به سرعت باید با پزشک خود صحبت کنید.
در غیر این صورت با عوارض برگشت ناپذیری مانند از دست دادن شنوایی دائمی رو به رو شوید.
پرهیز غذای بیماران مبتلا به اوریون چگونه است؟
اگر به بیماری اوریون مبتلا شدهاید، باید یک سری از پرهیزات غذایی را برای خود در نظر بگیرید. از آن جایی که در غدد و فک شما تورم و التهاب بالایی وجود دارد، مصرف برخی غذاها میتواند این التهابات موجود را بدتر کند و یا باعث درد بیشتر در شما شود.
به همین دلیل باید به طور کامل استفاده از غذاهای سخت را کنار بگذارید و به جای آن از مواد غذایی نرم تر بهره ببرید که سوپ نمونهای از آنهاست.
البته مصرف بسیاری از نوشیدنیهای اسیددار میتواند درد بدی را در شما ایجاد کند. به همین دلیل در دورانی که از بیماری اوریون رنج میبرید، باید یک برنامه غذایی را برای خود تنظیم کنید و سپس بر اساس آن پیش بروید تا روند درمان شما را بهبود بخشد.
سوالات متداول در رابطه با بیماری اوریون
سوالات متداولی در رابطه با بیماری اوریون وجود دارند که در ادامه به بررسی هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
بیماری اوریون میتواند باعث بیماری ناباروری در آقایان شود. دلیل آن نیز تورمی است که در بیضهها اتفاق میافتد که تحت عنوان بیماری ارکیت شناخته شده است. همین تورم باعث عقیم شدن و ناباروری میشود.
در مرحله اول باید از افرادی که به این بیماری مبتلا هستند دوری کنید تا مایع عطسه و یا بزاق آنها بر روی شما ریخته نشود. از لوازم آنها نیز نباید به هیچ عنوان استفاده کنید.
همچنین اگر به بیماری اووریون مبتلا بودید، استراحت کردن را در اولویت کارهای خود قرار دهید و پس از آن از مصرف استامینوفن که تب را پایین میآورد و درد را کاهش میدهد نیز غافل نشوید.
بیماری اوریون از جمله بیماریهای عفونی است که اگر یک شحص به آن مبتلا شده باشد، برای بار دوم این اتفاق برای او نخواهد افتاد. همچنین واکسیناسیون شدن نیز همین نتیجه را با خود به همراه دارد.
جمع بندی
یکی از مهمترین بیماری هایی که بشر توانسته است از پیشرفت آن جلوگیری کند، بیماری اوریون است. معمولا تعداد کمی از افراد هستند که درگیر این بیماری می شوند ولی همان تعداد کم در صورت عدم مراقبت به راحتی یک آب خوردن می تواننند به دیگران این بیماری را انتقال دهند.
به دلیل اینکه شیوه انتقال این بیماری ویروسی است پس با هیچ آنتی بیوتیکی درمان نمیشود و فقط و فقط قدرت، توان بدنی و استراحت طولانی مدت را میطلبد. این روزها همه ما با بیماری کرونا به همین صورت رفتار می کنیم. به امید روزی که واکسن بیماری کرونا به مانند دیگرا ویروس ها ساخته شود تا در آینده شاهد چنین صحنه هایی نباشیم. آیا شما هم تجربه از مواجه با بیماری های ویروسی دارید؟