صفحه اصلی > بیماری ها و درمان ها و پزشکی : بیماری های ناخن درباره سلامتی شما چه می‌گویند و درمان آن‌ها چیست؟

بیماری های ناخن درباره سلامتی شما چه می‌گویند و درمان آن‌ها چیست؟

یکی از مشکلاتی که این روزه افراد جوانان و مسن با آن درگیر هستند، بیماری‌های مربوط به ناخن است. به همین علت زمان زیادی را باید صرف کنید تا به حل مشکلات مربوط به آن بپردازید. بیماری‌های ناخن می‌توانند خبرهایی را از سلامتی به شما بازگو کنند.

به همین علت باید این بیماری‌ها را در خود تشخیص دهید و سپس با استفاده از روش‌های خانگی و یا طب سنتی به درمان آن بپردازید. تغییر رنگ، شکل، بافت ناخن‌ها می‌توانند نشان دهنده بیماری ناخن باشند. زیرا که ناخن از جنس کراتین است و از سلامت ناخن‌ها می‌توان به سلامت کلی بدن پی برد.

بنابراین؛ اگر متوجه این تغییرات در ناخن شدید باید به متخصص مراجعه کنید.

اختلالات ناخن ممکن است در هر سنی بروز کند. حدود نیمی از کل بیماری‌های ناخن دارای منشا عفونی است و 15 درصد از آن­ها به دلیل شرایط التهابی و متابولیکی ایجاد می‌شوند و در نهایت 5 درصد از آن­ها نیز مربوط به بدخیمی و اختلالات رنگدانه است.

البته عدم اطمینان در تشخیص بسیاری از بیماری‌های ناخن، نیز وجود دارد. اختلالات ناخن یک دلیل شایع است که فرد مبتلا به مشاوران پوست مراجعه کند. این مشاوران با انجام معاینات بالینی، درماتوکسوپی، تصویربرداری، آزمایش‌های میکروبیولوژیکی از جمله قارچ و همچنین معاینات بافت شناسی وجود بیماری در شما را کشف خواهند کرد.

بیماری‌های ناخن می‌توانند گروه‌های پرخطر را در بر بگیرد که نمونه‌ای از آن‌ها افراد دیابتی، بیماران دیالیزی، گیرنده‌های پیوند و بیماران سرطانی هستند. کافه نبض در این مقاله پزشکی به معرفی انواه بیماریهای ناحن پرداخته و راهکارهای مفید و ساده را جهت درمان آنها معرفی کرده است. با ما همراه باشید

منظور از بیماری‌های ناخن چیست؟

بیماری‌های ناخن می‌توانند توسط باکتری و یا قارچ ناخن ایجاد شوند. گستردگی این بیماری‌ها بسیار شدید هستند و از نکات مثبتی که در آن‌ها وجود دارد این است که نمی‌تواند آن را به فرد دیگر مبتلا کند.

در هر صورت بعد از کشف این بیماری در خود باید به سرعت به درمان آن بپردازید. زیرا ممکن است سلامتی بدن شما را تهدید کند.

ناخن‌های شما در مورد سلامتی شما چه می‌گویند؟

ناخن‌های شما از جمله معدود مواردی است که می‌تواند در مورد سلامتی شما حرف‌هایی بزند. به همین علت اگر ناخن‌های شما حاوی رنگ‌های آبی، قرمز، سرخ، زرد و.. باشد یا مدل ناخن تغییر کرد، ممکن است خبرهای ناگواری را برای شما داشته باشد.

به علت اهمیت این موضوع در ادامه به صورت گسترده‌تر به آن خواهیم پرداخت.

بیماری‌های ناخن نشانه چیست؟

ناخن‌های دست و پا یکی از اصلی‌ترین مراکز تجمع بیماری هستند. به همین علت، بهداشت فردی درباره ناخن باید رعایت شود.

ولی گاهی اوقات بیماری‌های ناخن می‌توانند نشان دهنده بیماری‌های دیگر در بدن باشند که پیامدهای آن‌ها در صورت عدم درمان، ممکن است خطرناک‌تر از خود بیماری‌های ناخن باشند.

به عنوان مثال اگر ناخن شما به رنگ کمرنگ و پریده باشد، می‌تواند نشان از بیماری کم خونی باشد. ناخن‌های قرمز نیز بیماری قلبی را به تصویر می‌کشاند.

همچنین اگر ناخن‌های شما به صورت ضخیم باشد، ممکن است به بیماری ریوی مبتلا باشید. البته هیچ یک از موارد ذکرشده قطعی نیستند و برای اطمینان از آن‌ها باید آزمایشاتی را انجام دهید.

بیماری ناخن به چه علت ایجاد می‌شود؟

بیماری ناخن تحت تاثیر عوامل مختلفی می‌تواند ایجاد شود، که یکی از آن‌ها وجود برخی بیماری‌ها از قبیل دیابت و بیماری قلبی است. به همین علت باید این موضوع را جدی بگیرید.

همچنین هر چقدر سن افزایش پیدا می‌کند، فرد مستعد به ابتلا به انواع بیماری‌های ناخن است. نوع تغذیه و استفاده از برخی مواد شیمیایی نیز فرد را به سمت انواع بیماری‌های ناخن می‌کشاند.

چه عواملی بر ناخن‌های شما تاثیرگذارند؟

عوامل مختلفی وجود دارند که بر روی سلامتی و یا رشد ناخن شما تاثیرگذار هستند. از مهم‌ترین این عوامل و فاکتورها می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • گردش ضعیف خون
  • سلامتی بدن شما
  • سن بالا
  • رژیم غذایی ضعیف
  • تغییرات هورمونی
  • تغییرات آب و هوا
  • وارد شدن ضربه
  • تماس با مواد شیمیایی

 

انواع بیماری‌ ناخن و علائم آن­‌ها

ناخن یکی از اعضای بدن بوده که در آن ممکن است بیماری‌های مختلفی ایجاد شوند مانند قارچ، پسوریازیس، بیماری صدف و غیره. به همین علت در ادامه به بررسی انواع بیماری‌ها و علام آن خواهیم پرداخت.

1- عفونت پارونیشیای ناخن‌ها (Paronychia infections)

پارونیشیای (Paronychia ) یکی از بیماری‌های عفونی ناخن است که توسط باکتری‌ها و یا قارچ‌ها ایجاد می­شوند. این بیماری می‌تواند هم در ناخن‌های دست و هم در ناخن‌های پا دیده شوند. عفونت پارونیشیای می‌تواند در ابتدا به صورت ناگهانی و یا حاد ایجاد شود و یا به طور مزمن و یا تدریجی در فرد مشاهده شود.

این بیماری عفونی علائم مختلفی دارد. به گونه‌ای که در ابتدا پوست قرمز شده و بعد شروع به خارش می‌کند. این بیماری ممکن است درد بسیار زیادی را برای فرد مبتلا به همراه داشته باشد.

همچنین به دلیل اینکه این بیماری عفونی است، چرک‌هایی در ناخن مشاهده می­شود که به تدریج باعث ضخیم شدن ناخن‌ها می‌شوند. علاوه بر آن؛ رنگ ناخن‌ها در عفونت پارونیشیای قهوه‌ای می‌باشد.

همانطور که در تصویر مشاهده می‌کنید اطراف ناخن به رنگ قرمز در می‌آید، که ممکن است در افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند، دیده شود.

2- عفونت قارچی ناخن (Onychomycosis (آنیکومیکوز)) یا کچلی ناخن

آنیکومیکوز (Onychomycosis) و یا عفونت قارچی ناخن یکی دیگر از بیماری‌های ناخن است که قارچ‌ها در ابتلا به آن دخیل هستند. این بیماری تحت عنوان کچلی ناخن نیز برای افراد شناخته شده است.

 کچلی ناخن؛ در ناخن‌های دست نیز دیده می­شود، ولی قارچ ناخن‌های پا از مرسومیت بیشتری برخوردار است. علائم این بیماری می‌توانند به صورت سفید و یا زرد شدن ناخن‌ها باشند. همچنین ناخن‌ها ضخیم خواهند شد و در مواردی از بستر ناخن، جدا می‌شوند (در این صورت شما می­توانید از کاشت ناخن پا استفاده کنید).  Onychomycosis عموما نیاز به درمان خاصی ندارد و با استفاده از داروهای ضد قارچ می‌توان به درمان آن پرداخت ولی استفاده بیش از حد این دارو می‌تواند بیماری کبدی را برای فرد مصرف کننده به وجود بیاورد.

مانگونه که در تصویر بالا مشهود هست، ناخن‌های پا به رنگ زرد و سفید در می‌آید. این بیماری در ورزشکاران به علت تحرک و تعریقی که دارند، بیشتر رایج است.

3- عفونت باکتریایی سودوموناس (Pseudomonas bacterial infection)

بیماری ناخن‌های سبز یکی دیگر از بیماری‌های رایجی است که توسط باکتری عفونی Pseudomonas ایجاد می‌شود. علائم افراد مبتلا به این بیماری در رنگ ناخن‌هایشان مشهود است. سبز مایل به زرد، سبز مایل به قهوه‌ای و سبز مایل به سیاه رنگ‌هایی هستند که در ناخن‌های این بیماری دیده می‌شود.

افرادی به این بیماری دچار هستند که دائما در معرض آب و شوینده‌های شیمیایی می‌باشند. همچنین افراد مسن نیز مستعد دریافت این بیماری عفونی هستند.

 

در تصویر بالا، ناخن دست فردی مشاهده می‌شود که به این بیماری عفونی مبتلا است.

4- ناخن‌های قاشقی (Koilonychia (کویلونیشیا))

Koilonychia یا ناخن‌ قاشقی یکی از بیماری‌های ناخن است که می‌تواند نشان دهنده کمبود و یا فقر آهن در بدن فرد باشد و علت شکستن ناخن­‌ها باشد. در این بیماری که معمولا در ناخن‌های دست دیده می‌شود، ناخن‌ها به صورت مقعر در می‌آیند و به طور غیر طبیعی نازک هستند.

در مراحل اولیه این بیماری ناخن‌ها ممکن است به صورت شکننده و یا ترد باشند و به راحتی بر اثر ضربه بشکنند.

در این بیماری همانند چیزی که در عکس نشان داده شده است، ناخن‌ها به صورت مقعر در می‌آیند و علائمی که با خود به همراه دارد به صورت تب روماتیسمی، سیفیلیس و گلسنگ پلان هستند.

5- خطوط تیره ناخن (Melanonychia(ملانونیچیا))

بیماری Melanonychia نوعی بیماری ناخن است که در در آن خطوط قهوه‌ای و یا سیاه بر روی ناخن ایجاد می‌شود. این بیماری می‌تواند تنها بر روی یکی از ناخن‌های شما ایجاد شود و یا تمامی آن‌ها را در بر بگیرد و هم در ناخن‌های پا و هم در دست رایج است.

بیماری Melanonychia می‌تواند تحت عوامل مختلفی ایجاد شود. به همین علت پزشک در مرحله اول ملانونی را بررسی می‌کند. همچنین در صورت عدم رعایت بهداشت نیز خطوط تیره ناخن در فرد ایجاد می‌شود.

این بیماری در صورتی که درمان نشود، ممکن است عوارضی را با خود به همراه داشته باشد که از آن‌ها می‌توان به خونریزی زیر ناخن، سرطان ناخن و در نهایت ناهنجاری‌های ناخن اشاره کرد.

6- سندرم ناخن زرد

سندرم ناخن زرد یکی از بیماری‌های نادر در ناخن است که معمولا با سه علامت همراه است:

  • تغییر رنگ ناخن‌ها به زرد
  • مشکلات تنفسی
  • تورم اندام تحتانی

این بیماری معمولا در افرادی بالای 50 سال رخ می‌دهد ولی امکان مبتلا شدن به این بیماری در سن زیر 50 سال نیز وجود دارد. همچنین در این بیماری ناخن فرد ممکن است فاقد کوتیکول بوده باشد و خیلی آهسته نیز رشد کند و سپس پس از رشد از انگشت جدا شود.

این بیماری همانطور که در تصویر مشهود است تمامی ناخن‌ها را در بر گرفته است و گاهی اوقات ممکن است بدون هیچ درمانی از بین بروند.

7- ناخن‌های آبی

ناخن‌های آبی که تحت عنوان سیانوز نیز شناخته می‌شوند، یکی از بیماری‌های ناخن است که دلیل ایجاد آن کمبود و یا عدم وجود اکسیژن در گردش گلبول‌های قرمز خون است. البته دمای به شدت پایین نیز می‌تواند رنگ ناخن‌های شما را به همین صورت کند. البته این تغییر رنگ می‌تواند یک واکنش مناسب به بدن‌ باشد. به گونه‌ای که با انقباض اندام‌های داخلی بدن را به یک دمای مناسب می‌رسانند.

 

در این بیماری همانطور که در تصویر مشخص است، رنگ ناخن به آبی متمایل می‌شود. اگر اکسیژن کافی در خون وجود نداشته باشد، باعث می‌شود تا پوست و یا غشای زیر آن به رنگ بنفش متمایل به آبی تبدیل شود.

8- ناخن با سطوح ناهموار

ناخن با سطوح ناهموار نیز نوع دیگری از بیماری ناخن بوده است که برخی اوقات می‌تواند نشانه روند پیری باشد. در برخی مواقع این سطوح ناهموار می‌توانند نشان دهنده مشکلات سلامتی از جمله کمبود ویتامین باشد و یا خبر از دیابت را به شما بگوید.

اگر این سطوح بسیار عمیق باشد، می‌تواند مشکلات جدی تری را به شما بگوید. به همین علت توجه زیادی را باید نسبت به آن داشته باشید.

 

تصویر بالا ناخن‌های فردی را نشان می‌دهد که مبتلا به بیماری سطوح ناهموار است.

درمان برخی از بیماری‌های ناخن با دارو

هر گونه تغییرهای غیر طبیعی در ناخن‌ها باید مورد بررسی قرار بگیرند. پس برای معالجه و تشخیص بیماری‌تان باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. اگر مشکل ناخن شما زیاد مشخص و آشکار نباشد، در آن صورت پزشک مربوطه قسمتی از ناخن شما را برش می‌دهد و یا زیر ناخن شما بریدگی‌هایی را ایجاد می‌کند تا برای آنالیز به آزمایشگاه‌ها برده شوند.

اگر ناخن‌ها شما با عفونت‌های مختلف دچار عارضه شده‌ باشند، می‌توان آن­ها را با استفاده از داروها درمان کرد. از این داروها و روش‌های درمانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اگر ناخن‌های شما به عفونت‌های باکتریایی مبتلا باشد، برای درمان آن­ها می‌توان از داروهای آنتی بیوتیک استفاده کرد.
  • همچنین؛ اگر ناخن‌های شما با انواع قارچ پوستی دچار عارضه شده باشند، آنگاه به منظور ایجاد راه‌های درمانی می‌توان از داروهای ضد قارچ استفاده کرد. این داروها عمدتا به صورت قرص‌های خوراکی هستند.
  • به غیر از داروهای مربوطه می‌توانید از مشاوران پوست نیز برای مراقبت‌های مناسب از ناخن کمک بگیرید.

درمان بیماری ناخن با طب سنتی و خانگی

اگر ناخن‌های شما دچار بیماری شده‌­اند و نمی‌خواهید به مشاوران و متخصصان پوست مراجعه کنید، با طب سنتی و راه حل‌های خانگی می‌توانید به درمان آن‌ها بپردازید. از کاربردی‌ترین راهکارهای موجود می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • عصاره اسنکروت
  • روغن درخت چای
  • روغن پرتقال
  • عصاره برگ زیتون
  • روغن‌های اوزونیزه
  • سرکه
  • لسترین
  • سیر
  • تغییر رژیم غذایی

البته؛ هیچکدام از این موارد پایه و اساس علمی ندارند. بنابراین؛ پیشنهاد ما باز هم مراجعه به دکتر طب سنتی است و نه درمان‌های خودسرانه.

درمان انواع بیماری های ناخن با کمک محلول های گیاهی و سنتی در خانه

راه‌های پیشگیری از بیماری ناخن

بیماری‌های ناخن می‌توانند تحت عوامل خاصی ایجاد شوند. بیماری‌های قارچی یکی از رایج‌ترین مواردی هستند که در ناخن‌ها، به خصوص در افراد مسن دیده می‌شوند.

معمولا از نشانه‌های آن‌ها می‌توانند ضخیم، زرد، قهوه‌ای و یا قلیایی بودن رنگ‌ باشند. به منظور پیشگیری از بیماری‌های ناخن راه حل‌های متفاوتی وجود دارند که در صورت پیروی کردن از آن­ها می توان از ناخن‌ها سالم و زیبا بهره برد.

 توصیه‌های کاربردی برای داشتن ناخن‌های سالم و زیبا

  • در مرحله اول تمامی سعی خود را بر روی بهداشت شخصی­تان بگذارید.
  • برای انجام کارهایی که ناخن‌های شما در تماس مستقیم با آب و یا مواد شوینده قرار می‌گیرد، از دستکش استفاده کنید.
  • تا جایی که می‌توانید از تماس با شوینده‌ها و یا صابون‌های بسیار قوی خودداری کنید.
  • ناخن‌های شما با مواد شیمیایی مثل رنگ مو نباید برخوردی داشته باشد.
  • خیلی محکم زیر ناخن‌هایتان را تمیز نکنید.
  • بعد از اینکه دستتان را شستید، از مرطوب کننده‌ها استفاده کنید.
  • در هنگام راه رفتن فراموش نکنید از کفشی استفاده کنید که کاملا مناسب پاهای شما باشد و شما در آن احساس راحتی کنید و هوا به طور کامل بتواند در آن در جریان باشد زیرا کفش نامناسب احتمال ایجاد خونمردگی در ناخن پا را افزایش می­دهد.
  • از کندن ناخن‌ها به وسیله دندان‌هایتان خودداری کنید.

جمع بندی

همانطور که در مقاله گفته شد این بیماری بیشتر از این که با آقایان سر و کار داشته باشد به سراغ خانم‌ها می‌آید. دلایل آن هم کاملا مشخص است. از امور منزل مانند ظرف شستن و گردگیری تا حتی امور زیبایی مانند کاشت ناخن. ولی تا چه حد به سلامت ناخن های خودمان اهمیت می دهیم؟ تا حالا شده برای زردی ناخن یا سفیدی ناخن ها به پزشک مراجعه کنیم؟ چه تجربه ای از مواجه با بیماری هایی که برای ناخن هایتان پیش آمده است دارید؟

سوالات متداول در رابطه با بیماری ناخن

سوالات متداولی در رابطه با بیماری ناخن وجود دارد که در ادامه به بررسی مهم‌ترین آن‌ها خواهیم پرداخت:

علائم سرطان ناخن چیست؟

سرطان ناخن یکی از ناهنجاری‌های ناخن است که علائم مختلفی را به خود اختصاص داده است. از جمله:
رگه‌های قهوه‌ای یا سیاه بر روی ناخن بدون هیچگونه آسیب دیدگی
کبودی روی ناخن که با رشد ناخن بیشتر نخواهد شد
جدا شدن ناخن‌های پا از بستر خود
تیره شدن پوست کنار ناخن
در مواقعی بروز خونریزی یا خون

کمبود چه ویتامینی باعث ایجاد خط در ناخن‌ها می‌شود؟

کمبود دو ویتامین B و D باعث ایجاد رنگدانه‌های مختلف در بستر ناخن می‌شوند. خطوط عمودی سیاه و سفیدی که بر روی ناخن‌ها ایجاد می‌شوند، می‌توانند نشان دهنده خطری بزرگ برای شما باشند که در صورت مشاهده باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید.

آیا مشکلات تیروئید می‌تواند باعث مشکلات ناخن شود؟

بیماری‌های تیروئیدی مانند پرکاری و کم کاری آن می‌توانند باعث ایجاد مشکلات ناخن شوند. بدین صورت که ناخن‌های شما فرم شکننده به خود بگیرند و در مواقعی شکاف‌هایی در آن‌ها ایجاد شود.

آیا ملانوم ناخن خطرناک است؟

ملانوم ناخن می‌تواند خطرهایی در بدن ایجاد کند که یکی از آن‌ها ایجاد بیماری پوستی یا سرطان‌های پوستی است. به همین دلیل­ تشخیص و درمان به موقع آن بسیار الزامی است.

چه مواد غذایی باعث تقویت ناخن‌ها می‌شوند؟

مقدار زیادی از مواد مغذی در غذاها وجود دارند که هر کدام از آن‌ها به نوبه خود می‌توانند باعث تقویت ناخن‌ها شوند. غذاهایی که می‌توانند این ویژگی را در ناخن‌های شما بهبود ببخشد شامل مواردی همچون میوه، گوشت بدون چربی، ماهی سالمون، سبزیجات برگدار، لوبیا، تخم مرغ، آجیل و غلات کامل است.

برای جلوگیری از جویدن ناخن چه باید کرد؟

جویدن ناخن یک مشکل رایج در بین افراد زیادی است که برای ترک کردن آن باید موارد مختلفی را انجام دهند. به همین علت برای جلوگیری از جویدن ناخن می‌توان روش‌های زیر را در پیش گرفت:
ناخن‌هایتان را کوتاه کنید.
اگر خیلی به این کار اعتیاد دارید، می‌توانید ترکیبات بدبویی را به آن اضافه کنید.
از دست کش استفاده کنید.
مشغول خوردن خوراکی باشید و یا با دستتان کارهای مختلفی را انجام دهید.

آیا ناخن مصنوعی عوارضی هم دارد؟

بله به گفته متخصصان این کار، ناخن مصنوعی به بستر و ریشه ناخن آسیب میرساند و استفاده از آن تحت هیچ شرایطی توصیه نمی­شود. همچنین گفته می­شود کاشت ناخن در دوران بارداری خطر سقط جنین را نیز به همراه دارد.
حال ممکن است این سوال برای شما پیش آید که، چگونه ناخن بلند کنیم تا نیازی به ناخن مصنوعی نداشته باشیم؟ برای این کار راه حل­های زیادی وجود دارد مانند: کنار گذاشتن جویدن ناخن، جلوگیری از برخورد به مواد شیمیایی، تقویت بدن و خوردن پروتئین و …

آیا زمان ناخن گرفتن مهم است؟

اکثر ما شنیده­ایم که میگویند: ناخن گرفتن در شب کراهت دارد و خوب نیست. اما این موضوع هیچ مبنای علمی ندارد و کاملا غلط است، در نتیجه زمان کوتاه کردن ناخن­ها اصلا مهم نیست.

فاطمه سعادت

پست های مرتبط

درد کمر سمت راست پشت کمر | علت، تشخیص و درمان

درد کمر سمت راست پشت کمر یکی از مشکلات شایع و گاهی آزاردهنده است. این درد می‌تواند به‌صورت ناگهانی یا تدریجی ایجاد شود و در افراد مختلف با شدت‌های متفاوت بروز پیدا کند

پیشگیری از چاقی در تعطیلات نوروز (عید)

در ایام نوروز به دلیل تغییر الگوی مصرفی خانواده، اختلال و بی…

آمبولی ریه: یک تهدید خطرناک برای سلامتی

در دنیای امروز، با توجه به افزایش مشکلات تنفسی و بیماری‌های مرتبط با سیستم تنفسی، موضوع آمبولی ریه به‌عنوان یک مشکل جدی و تهدیدکننده زندگی، اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است. یکی از مشکلاتی که ممکن است در این مسیر به وجود آید، نیاز به دستگاه‌های پزشکی مانند اکسیژن ساز است که می‌توان آن را از شرکت‌های معتبر مانند «تندیس آنلاین» اجاره کرد. آمبولی ریه، یک بیماری خطرناک است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری برای فرد به‌دنبال داشته باشد. در این مقاله قصد داریم تا به‌طور …

فروردین 25, 1404

دیدگاهتان را بنویسید