پارکینسون همان به لرزش افتادن بدن، در اوقات بیکاری و کم تحرکی بدن است که شیوع آن اکثرا در افراد مسن است اما گاهی اوقات در سنین جوانی هم پیدا می شود. شروع بیماری با لرزش دست و پا و ضعیف شدن حرکت است.
بیماری پارکینسون یک وضعیت سیستم عصبی مرکزی است که به تدریج بر روی حرکت تاثیر میگذارد و به مروز زمان علائم و نشانههای موجود در آن شدیدتر میشوند.
لرزش دستها و عدم تعادل دو مورد از متداولترین مشکلات در این بیماری هستند که با مصرف بسیاری از داروها میتوان آنها را کنترل نمود و با در پیش گرفتن راههای جلوگیری به بهبود وضعیت آن کمک کرد.
موارد بسیار گستردهای در ابتلا به بیماری پارکینسون وجود دارند که هر کدام از آنها نقش متفاوتی را در بدن ایفا میکنند. همچنین با استفاده از موارد ویژه میتوان از ابتلا به آن جلوگیری کرد که در ادامه به بررسی جامع تر آنها خواهیم پرداخت. کافه نبض در این مقاله پزشکی به صورت اختصاصی به این بیماری و نحوه درمان آن پرداخته است.
پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون یک بیماری پیشرفته سیستم عصبی است که بر حرکت و سیستم تعادلی افراد تاثیر میگذارد. علائم این بیماری به تدریج شروع خواهد شد و گاهی اوقات تنها با یک لرزش بسیار خفیف در دست دیده میشود. این رعشه ها بسیار رایج هستند و اکثریت افراد بیماری پارکینسون را با لرزشهای پی در پی و مداوم آن میشناسند.
علت بیماری پارکینسون چیست؟
در بیماری پارکینسون سلولهای عصبی خاصی در مغز به تدریج تجزیه میشوند و یا میمیرند. بسیاری از علائمی که در بیماری پارکینسون مشاهده میگردد به دلیل از بین رفتن نورونهایی هستند که در مغز شما وظیفه تولید یک پیام رسان شیمایی را بر عهده دارد که با نام دوپامین شناخته میشود.
هنگامی که سطح این ماده شیمیایی یعنی دوپامین، کاهش پیدا میکند، فعالیتهای مغز غیرطبیعی میشوند و در نهایت منجر به اختلال بیماری پارکیسنون خواهد شد.
علت بیماری پارکینسون ناشناخته و نامعلوم است، اما به نظر میرسد که عوامل مختلفی در پیدایش آن نقش دارند. از جمله:
- ژن
- سن
- جنسیت
- محرکهای محیطی
- حضور اجسام لوئی
- آلفا سینوکلین یافت شده در اجسام لوئی
در ادامه تاثیر هر کدام را بر روی بیماری پارکیسنون بررسی می کنیم.
- ژن
محققان جهشهای ژنتیکی خاصی را پیدا کردهاند که میتوانند باعث بروز اختلال پارکینسون شوند. ولی این مورد بسیار غیرمعمولی و نادر است و شاید در افرادی که یک از عضو از خانواده آنها، به پارکیسنون دچار بودهاند، آن را در خود نشان دهند. با این حال تحقیقات نشان میدهند که برخی از تغییرات ژنی خطر ابتلا به پارکینسون را افزایش میدهد.
- سن
بزرگ ترین عامل خطر ابتلا به بیماری پارکینسون، افزایش سن است. متوسط سن شروع این بیماری 60 سالگی میباشد.
- جنسیت
جنسیت نیز میتواند در ابتلا به این بیماری تاثیرگذار باشد. بر اساس تحقیقات مختلف انجام شده، آقایان بیشتر از خانمها در معرض ابتلا به اختلال پارکینسون هستند.
- محرکهای محیطی
قرار گرفتن در معرض سموم خاص و یا عوامل محیطی مختلف، ممکن است خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را در شما افزایش دهد. البته این خطر درصد نه چندان بالایی را به خود اختصاص داده است.
محققان همچنین کشف کردهاند که در مغز مبتلایان به این بیماری تغییرات بسیار شدیدی رخ میدهد و دلیل آن هنوز هم مشخص نشده است. این تغییرات به صورت زیر هستند:
1- حضور اجسام لوئی
مواد خاصی در سلولهای مغزی دیده میشوند که نشانگر بیماری پارکینسون هستند. این مواد تحت عنوان اجسام لوئی شناخته میشوند که سرنخ مهمی برای فهمیدن این بیماری هستند. این نوع اجسام پروتئین بسیاری را به طور غیر قابل طبیعی در درون سلولهای عصبی جمع میکنند.
2- آلفا سینوکلین یافت شده در اجسام لوئی
اگرچه مواد بسیاری در اجسام لوئی یافت میشوند اما مهمترین آنها، آلفا سینوکلین میباشد که یک پروتئین طبیعی و گسترده است و سلولها قابلیت تجزیه کردن آن را ندارند. به همین علت باعث آسیب وارد شدن به سلولهای عصبی و در نهایت ابتلای فرد به بیماری پارکینسون میشود.
مراحل بیماری پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون مراحل مختلفی را به خود اختصاص داده است که به صورت زیر هستند:
مرحله یک
اولین مرحله، مربوط به علائم اولیهای است که در بیمار وجود دارند. این علائم به صورت سفتی، لرزش یا کندی در حرکت دستها و پاها است و بر روی فعالیتهای روزانه تاثیری نمیگذارند. همچنین در مراحل اولیه، افرادی که به این بیماران نزدیک هستند، ممکن است تغییراتی را در حالات صورت آنها مشاهده کنند.
مرحله یک و نیم
این مرحله دارای مشترکاتی با مرحله اول است و کل محور بدن شروع به تحت تاثیر قرار گرفتن میکنند. البته در این مرحله هنوز نشانههایی از اختلال در تعادل دیده نمیشود.
مرحله دو
علائم بیماری پارکینسون مانند لرزش و یا سفت بودن عظلات در تمامی بدن دیده خواهد شد با این تفاوت که بروز آنها بسیار شدید است و ناتوانی بسیاری را برای فرد مبتلا به وجود میآورد. در این مرحله بدن فرد ضعیف میشود و اختلالاتی را در هنگام راه رفتن تجربه خواهد کرد. فعالیتهای روزمره برای او دشوار خواهد شد ولی هنوز قادر به اداره یک زندگی مستقل است.
مرحله دو و نیم
این مرحله نیز مانند مرحله 2 است و فرد با اختلالات تعادلی رو به رو میشود. باز با این حال؛ فرد مبتلا میتواند با آزمایشهای مختلف به این نشانه غلبه و بهبود زیادی را در خود مشاهده کند.
یکی از این آزمایشها، آزمایش کشش است که در آن فرد شانههای خود را به سمت عقب میکشد و توانایی بهبود در بیمار را نشان میدهد. این کار بدین منظور است که متخصص بفهمد تا چه اندازه تعادل آنها تحت تاثیر قرار میگیرد.
مرحله سه
این مرحله تحت عنوان مرحله میانی نیز شناخته شده است که در آن بیمار تعادل خود را از دست داده است و حرکاتش بسیار کند خواهد شد. با این وجود؛ باز هم فرد میتواند به زندگی مستقل و جداگانه خود ادامه دهد و میتواند فعالیتهای روزانه خود را از جمله لباس پوشیدن و یا غذا خوردن را انجام دهد.
مرحله چهار
در این مرحله علائم شدیدتر و محدودتر خواهند شد. بیمار میتواند بدون کمک شخصی بایستد ولی دیگر قادر به زندگی جداگانه و مستقل نیست. زیرا در انجام فعالیتهای روزانه خود نیاز به کمک دارد.
مرحله پنج
مرحله 5 با نام ناتوان کنندهترین و پیشرفتهترین مرحله نیز شناخته میشود. در این مرحله بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون مشکل بزرگی در راه رفتن و یا ایستادن دارند و نمیتوانند به تنهایی زندگی کنند.
همچنین برای حرکت نیاز به یک ویلچر دارند و برای تمامی فعالیتهای روزانه خود نیازمند کمک هستند. علاوه بر علائم حرکتی، فرد مبتلا میتواند چیزهایی را ببیند که وجود خارجی ندارند (توهم) و یا چیزهایی که صحیح نیستند را باور کند.
نشانه و علائم پارکینسون چیست؟
- لرزش
- حرکات آهسته و آرام
- عضلات سفت و سخت
- اختلال در تعادل
- از دست دادن حرکات خودکار
- تغییر در گفتار
- تغییر در نوشتار
نشانهها و علائم پارکینسون در وجود هر فردی میتواند متمایز با دیگر افراد باشد ولی در هر صورت مشترکاتی بین آنها دیده میشود. علائم اولیه این اختلال به صورت خفیف بوده اند ولی با مرور زمان تشدید میشوند.
اغلب نشانههای اختلال پارکینسون خودشان را در یک سمت از بدن افراد نشان میدهند و کم کم با پیشروی نمودن آن، طرف دیگر بدن نیز به طور کامل درگیر آن خواهد شد. در ادامه هر کدام را به طور جداگانه بررسی میکنیم.
- لرزش
لرزش یا لرزیدن ی بیماری رعشه ممکن است در ابتدا از یک اندام شما شروع شود و پس از آن به اعضای دیگر سرایت نماید. ولی غالبا اولین عضوهایی که نشانههای این بیماری را در خود نشان میدهند، دستان و انگشتان شما میباشند.
در افرادی که مبتلا به بیماری پارکینسون هستند، میتوان لرزش دستان آنها را در هنگام استراحت مشاهده نمود. البته این مورد مشترک و یا همیشگی در افراد نیست ولی اکثریت آنها از این نوع اختلال رنج میبرند.
- حرکات آهسته و آرام
با گذشت زمان بیماری پارکینسون میتواند موارد جدیدتری را به شما نشان دهد که یکی از آنها آهسته شدن حرکات مختلف است. این بیماری میتواند انجام بسیاری از کارها را برای شما سخت و دشوار کند و یا وقت زیادی را از شما بگیرد.
قدم زدن شما همراه با گامهای کوتاه و آهسته خواهد بود و ممکن است بلند شدن از روی صندلی برایتان بسیار دردناک و یا سخت باشد. در نهایت در این بیماری به علت ناتوانی استخوانها، ممکن است در هنگام راه رفتن پاهای خود را بر روی زمین بکشید.
- عضلات سفت و سخت
سفتی عضلات از علائمی است که میتواند در هر قسمت از بدن دیده شود. این نوع اختلال میتواند برای شما بسیار دردناک باشد که در نهایت منجر به محدود شدن حرکات می شود.
- اختلال در تعادل
تعادل یکی از ارکان اصلی هر فردی به منظور داشتن یک زندگی راحت و بدون دغدغه است. چیزی که شاید افراد مبتلا به بیماری پارکینسون بارها آن را از دست دهند. این افراد به مرور زمان و شاید روزانه اختلالاتی را در تعادل خود هنگام انجام بسیاری از کارها مشاهده میکنند که میتوانند آنها را از ادامه کار منصرف کنند.
- از دست دادن حرکات خودکار
هر فردی قادر به انجام کارهای خودکار و یا به اصطلاح خودآگاه میباشد. افرادی که به این عارضه دچار میشوند این ویژگی را در خود از دست میدهند. به گونهای که قادر به انجام حرکاتی چون چشمک زدن، لبخند زدن و یا تکان دادن بازوهای خود در هنگام راه رفتن نیستند.
- تغییر در گفتار
یکی دیگر از نشانههایی که در اینگونه افراد میتوانید مشاهده کنید، تغییر در گفتار آنها است. روند حرف زدن آن ها با تردید است و دیگر نرمی و روانی گذشته را ندارد و احتمال اینکه بارها در هنگام صحبت کردن توقف کنند، بسیار است. یکنواختی در هنگام حرف زدن یکی از نشانههای بارز اختلال پارکینسون است.
- تغییر در نوشتار
با بدتر شدن بیماری پارکینسون شاهد علائم آن در نوشتن خود نیز هستید. نوشتن برای شما تبدیل به یک کار دشوار میشود. تمامی این موارد در بین نشانهها و علائم پارکینسون قرار میگیرند که مصرف داروهای مختلف میتواند آنها را به صورت قابل توجهی بهبود ببخشد.
چه کسانی پارکینسون میگیرند؟
بیشتر افرادی که به بیماری پارکینسون مبتلا میشوند دارای سن بالاتر از 60 سال هستند. همچنین مردان 1.5 تا 2 برابر زنان مستعد ابتلا به این اختلال میباشند.
همچنین تعداد کمی از افراد که دارای سابقه خانوادگی هستند نیز میتوانند این بیماری را در خود داشته باشند. همچنین افرادی که با سمومی خطرناکی از جمله TCE و PERC سر و کار دارند، ریسک ابتلا به پارکینسون را در خود افزایش میدهند.
عوامل بروز پارکینسون در جوانان چیست؟
افرادی که دارای سنین پایینتری هستند نیز میتوانند به این بیماری مبتلا شوند. جوانان به نوع خاصی از پارکینسون دچار میشوند که با نام YOPD شناخته شده است.
عوامل مختلفی میتوانند در ابتلای جوانان به این بیماری دخیل باشند ولی مهمترین آنها جهشهای ژنتیکی و یا قرار گرفتن در معرض خطرات محیط زیست است ولی مستعدترین آنها ژنتیک میباشد.
پژوهشگران ژنهایی را کشف کردهاند که میتوانند خطر ابتلا به پارکینسون را در سنین جوانانی افزایش دهند. ژنهایی که باعث این بیماری میتوانند شوند، شامل مواردی همچون PARK2 (پی ای آر کی 2) , (پی آی ان کی یک) PINK1 و LRRK2 (ال آر آر کی 2) هستند.
پارکیسنون در جوانان همراه با علائم مختلفی بوده است که از آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لرزش دستها، پاها، فکها و بازوها
- سختی و سفتی در عضلات
- برادی کینزیا
- اختلال در تعادل و هماهنگی
- افسردگی
- اختلالات خواب
- تغییر در حافظه و تفکر
- یبوست و یا مشکلات ادراری
جلوگیری و درمان پارکینسون امکان پذیر است؟
از آن جایی که علت ابتلا به بیماری پارکینسون ناشناخته است، به همین علت راههای جلوگیری از آن نیز مانند یک رمز و راز برای افراد دیگر باقی مانده است.طبق بررسی هایی که انجام شدهاست، فعالیتها و ورزشهای هوازی احتمالا جلوی مبتلا شدن به بیماری پارکینسون را میگیرد.
همچنین تحقیقات دیگر اثبات نمودهاند که افرادی که کافئین مینوشند که در آن قهوه و چای نقش اساسی را ایفا میکنند، کمتر از سایر افراد به این بیماری دچار میشوند. البته این نکته نیز باید ذکر شود که هنوز معلوم نیست کافئین موجود در این نوشیدنیها باعث این اتفاق است و یا موارد دیگری در ارتباط با هم قرار دارند.
چای سبز نیز میتواند فرد را از مبتلا شدن به بیماری پارکینسون دور کند.
آیا بیماری پارکینسون درمان دارویی (قرص پارکینسون) دارد؟
بیماری پارکینسون در بین مواردی قرار میگیرد که قابلیت درمان شدن را ندارند، اما استفاده از برخی داروهای مناسب میتواند به کنترل علائم شما کمک کند که تاثیر بسیار چشمگیری را دارند.
البته در بعضی از موارد به این بیماران توصیه میشود که جراحیهایی را انجام دهند که میتوانند به بهبود فرد کمک کنند. داروها میتوانند در مدیریت راه رفتن، حرکت و در نهایت لرزش تاثیرگذار باشند.
داروهایی که پزشک شما ممکن است برای بهبود بیماری شما تجویز کنند شامل موارد زیر هستند:
- کاربیدوپا – لودوپا
- تزریق کاربیدوپا – لودوپا
- آگونیستهای دوپامین
- مهارکنندههای MAO B
- مهار کننده های Catechol O-methyltransferase (COMT)
- آنتی کولینرژیک
- آمانتادین
موارد استفاده از داروهای ضد پارکینسون کجاست؟
عوامل مختلفی برای درمان دارویی بیماری پارکینسون مورد استفاده قرار میگیرند. داروهایی که برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار میگیرند تاثیر خود را بر روی سیستم دوپامینرژیک میگذارند. عمدتا از داروها ضد پارکینسون برای درمان علائم آن و کمرنگ کردن آن استفاده میکنند.
کم شدن لرزش دستها، پاها، فک ها و تعادل بیشتر در هنگام انجام فعالیتهای روزانه از مواردی هستند که داروهای مربوطه برای آنها تجویز میشوند.
عوارض بیماری پارکینسون در افراد چیست؟
- مشکلات در فکر کردن
- افسردگی و تغییرات عاطفی
- مشکلات بلع
- مشکلات جویدن و خوردن
- مشکلات و اختلالات در خواب
- مشکلات مثانه
- یبوست
- تغییر در فشار خون
- اختلال در حس بویایی
- خستگی
- درد
- اختلال عملکرد جنسی
بیماری پارکینسون غالبا همراه با مشکلات اضافی است که میتوانند قابل درمان باشند. به طور کاملتر تاثیر هر کدام را بررسی کردهایم:
- مشکلات در فکر کردن
در افراد مبتلا به اختلال پارکینسون احتمال بروز مشکلات شناختی و یا زوال عقل بسیار است. این مشکل در مراحل پیشرفته این بیماری بروز میکند و غالبا با دارو نمیتوان آنها را کنترل کرد.
- افسردگی و تغییرات عاطفی
این مشکل غالبا در مراحل اولیه بیماری خود را نشان میدهد. اگر افسردگی در مبتلایان به پارکینسون درمان شود، روند دیگر اختلالات را میتوان راحتتر کنترل نمود.
تغییرات عاطفی که در این افراد وجود دارد همراه با اضطراب، استرس و از دست دادن انگیزه است. پزشکان متخصص برای این مشکلات شما داروهای مخصوصی را تجویز میکنند.
- مشکلات بلع
هر چقدر بیماری در شما پیشرفت کند، علائم آن نیز تشدید پیدا خواهد کرد که یکی از آنها مشکلات مربوط به بلع است. به دلیل کند شدن عمل بلع بزاق ممکن است در دهان شما جمع و منجر به بیرون ریختن آن شود.
- مشکلات جویدن و خوردن
بیماری پارکینسون در مراحل آخر خود بر روی عضلات دهان نیز تاثیر خود را میگذارند و جویدن را برای شما بسیار مشکل میکند که در نهایت این اختلال میتواند باعث خفگی شما و یا داشتن یک تغذیه نامناسب شود.
- مشکلات و اختلالات در خواب
مبتلایان به پارکینسون اغلب دارای مشکلاتی در خواب هستند. از جمله بیدار شدن مکرر در طول شب، بیدار شدن زود هنگام یا خوابیدن در طول روز. همچنین در این افراد احتمال دارد که هنگام خوابیدن حرکت سریع چشم را تجربه کنند. داروها میتواند به این اختلالات خواب شما پاسخ دهند و گاها آنها را از بین ببرند.
- مشکلات مثانه
بیماری پارکینسون میتواند بر روی مثانه شما نیز تاثیر بگذارد و نتوانید ادرار خود را کنترل کنید و یا در دفع آن دچار مشکل شوید.
- یبوست
بسیاری از بیماران مبتلا به پارکینسون به یبوست دچار میشوند که دلیل آن کندتر شدن دستگاه گوارشی آنها است.
البته افرادی که به این بیماری دچار هستند، ممکن است اختلالات دیگری را نیز در زندگی خود داشته باشند.
- تغییر در فشار خون
این افراد ممکن است در هنگام ایستادن با افت شدید در فشار خود مواجه شوند که تاثیر آن سرگیجه و یا احساس آن است.
- اختلال در حس بویایی
افرادی که از بیماری پارکینسون رنج میبرند، اختلالاتی را در دستگاه بویایی خود دارند. برای آنها این احتمال وجود دارد که در شناسایی بوها با مشکل مواجه شوند و یا تفاوتی را به آنها احساس نکنند.
- خستگی
این افراد خستگی بسیاری را در طول روز تجربه میکنند و دلیل آن از دست دادن انرژی زیاد است. به خصوص در اواخر روز که علت آن هنوز مشخص نمیباشد.
- درد
درد یکی از عوارضی است که برخی از مبتلایان به بیماری پارکینسون آن را تجربه میکنند. بعضی از آن در تمام نواحی بدنشان درد را احساس میکنند. در حالی که برخی دیگر فقط در قسمتهایی از بدن از این مشکل رنج میبرند.
- اختلال عملکرد جنسی
افراد مبتلا به این بیماری ممکن است در رابطه جنسی خود دچار عملکردهای متفاوت شوند و یا میل جنسی آنها به شدت کاهش یابد.
آیا پارکینسون باعث لاغری، آلزایمر یا مرگ می شود؟
کاهش وزن در بیماران پارکینسون بسیار رایج است ولی خفیف و یا متوسط میباشد. این عارضه میتواند در هر مرحلهای از این بیماری بروز داده شود ولی اوج آن در اواخر این مراحل است. به همین علت کاهش وزن در فرد باید تشخیص داده شود؛ زیرا احتمال اینکه فرد به بیماری سوء تغذیه و یا تشدید علائم حرکتی دچار شود، بسیار است.
آلزایمر یکی دیگر از نگرانیهای این افراد است. اگرچه بین زوال عقل و آلزایمر رابطه تنگاتنگی وجود دارد اما افرادی که به بیماری پارکینسون دچار هستند، کمتر دچار این عارضه یعنی آلزایمر میشوند.
قبل از اینکه زوال عقل در فرد تشخیص داده شود، باید اختلالاتی که باعث آسیب به حافظه و یا تغییر در شناخت میشوند، درمان شوند تا مشکلات شدیدتری را به همراه نداشته باشند.
مرگ نیز یکی دیگر از ترسهایی است که افراد مبتلا به بیماری پارکینسون با آن درگیر هستند. در رابطه با طول عمر بیماران پارکینسون باید گفت خود بیماری پارکینسون منجر به مرگ نمیشود؛ بلکه عوارض آن سوق دهنده به سمت مرگ است.
مواردی که با زوال عقل رخ میدهند باعث کشنده بودن این بیماری میشوند. همچنین افرادی که با مشکلات بلع رو به رو هستند، احتمال اینکه به بیماری پنومونی آسپیراسیون (Pneumonia) مبتلا شوند، بسیار زیاد است.
نکته آخر
از سنین جوانی و حتی نوجوانی شروع به کار میکنیم و خودمان را با قوانین نظام سرمایه داری وفق می دهیم تا بتوانیم به مانند همه (عادی) در زمان کهنسالی معنی واقعی زندگی را درک کنیم و به مسافرت و گشت و گذار بپردازیم.
ولی همیشه در روی یک پاشنه نمیچرخد و ممکن است با یک بیماری هیچکس نه تنها به شما نگاه نکند بلکه به عنوان نیرویی از جامعه که هزینه ای برای دولت دارد سعی دارد شما را از میان بردارد و هیچکس آن لحظه فکر نمیکند تمامی هزینه هایی که دولت در زمان کهنسالی برایتان میکند، همان پول هایی است که هر ماه از حقوق شما به بهانه های مختلف کم شده است ولی الان نامش شده «خرج اضافی». کلام آخر همین است.
زندگی کنید و در هر جایی که هستید از زندگی و ثانیه های عمرتان لذت ببرید. برای زندگی عالی در زمانی دیگر نکوشید.
سوالات متداول در رابطه با پارکینسون
سوالات متداولی در رابطه با بیماری پارکینسون وجود دارد که جواب دهی به آنها میتواند به افراد زیادی کمک کننده باشد. از این رو در ادامه به بررسی تعدادی از سوالهای رایج خواهیم پرداخت.
موارد گوناگونی وجود دارند که میتوانن برای بیماری پارکینسون مفید باشند. لودوپا رایجترین دارو برای درمان پارکینسون است و میتواند علائم بیماری شما را کنترل کند.لودوپا هنگامی تاثیر خود را اعمال میکند که در سلولهای مغزی تبدیل به دوپامین شود. همچنین این افراد میتوانند از مکملهای غذایی مختلفی از جمله کراتین، ویتامین C و E، گلوتاتیون، کورکومین و داروهای گیاهی استفاده کنند. ورزشهای هوازی نیز تاثیر بسیار مثبتی در کنترل بیماری پارکینسون دارند.
هنوز برای بیماری پارکینسون، آزمایش معین و قطعی پیدا نشده است. پزشک شما باید شرایط سیستم عصبی شما را بررسی کند و بر اساس تاریخچه پزشکی، علائم و نشانههای شما و در نهایت معاینه عصبی و جسمی وجود این بیماری را در شما رد و یا تایید کند.