به مدت چند دقیقه احساس میکنید که قلبتان تا چند لحظه دیگر از قفسه سینهتان بیرون میزند. به سختی نفس میکشید و تمامی بدنتان به لرزه میافتد. ممکن است فکر کنید مورد حمله قلبی قرار گرفتهاید و هر لحظه ممکن است دیگر نفس نکشید. ولی تمامی این علائم و یا برخی از آن با نام حملات پانیک شناخته میشوند. حملات پانیک (اختلال پانیک) همان اختلال هراس عصبی یا وحشت زدگی است که با تشویش و استرس شدید، تپش قلب و تنگی نفس همراه است و به روشهای دارویی و غیر دارویی قابل درمان است.
حمله پانیک از جمله مشکلات رایجی است که در افراد مختلفی دیده می شود. از این رو، این افراد باید به سرعت به درمان بیماری خود بپردازند تا از عوارضی که در صورت عدم درمان به موقع ممکن است به وجود آیند، دور بمانند.
در ادامه این مقاله پزشکی به بررسی مهم ترین نکات در رابطه با این موضوع پرداخته ایم تا شما در صورت مبتلا بودن به آن بدانید در شرایط مختلفی چه تصمیمی بگیرید و چگونه عمل کنید با کافه نبض همراه باشید.
درمان صد در صد بیماری پانیک (اختلال پانیک)
افرادی که به اختلال پانیک مبتلا هستند به طور دائم درصددند تا بدانند آیا بیماری آن ها قابل درمان است یا خیر؟ و یا آیا تکنیک های دارویی وجود دارند تا بتوانند آن ها را از علائم این اختلال به طور کامل خلاص کنند؟ ولی چیزی که در حقیقت وجود دارد این است که پانیک هرگز قابل درمان نمیباشد.
با این حال میتوان آن را به طور موثر مدیریت کرد. به گونهای که به طور قابل توجهی زندگی شما مختل نخواهد شد.
شاید یکی از دلایلی که هیچ کس نمی تواند ادعا کند که پانیک درمان می شود این است که این نوع اختلال در افراد متفاوت است و ممکن است درمانی که برای رنج و وحشت فردی در نظر گرفته میشود، برای شخص دیگر موثر نباشد.
اگر صبر و پشتکار در زندگی خود داشته باشید، میتوانید به آن تا حدودی غلبه کنید و خود را از شر آن خلاص کنید.
حمله پانیک (اختلال پانیک) چیست؟
اختلال پانیک نوعی اختلال اضطرابی است که با تکرار حملات غیر منتظرهای همراه است. حمله پانیک دوره های ناگهانی ترس شدید است که میتواند علائم مختلفی را با خود به همراه داشته باشد.
تپش قلب، تعریق، لرزش، تنگی نفس، بی حسی یا احساس رخ دادن اتفاق های ناگوار نمونههایی از نشانه حمله پانیک هستند. حقیقتی که وجود دارد، این است که علت اختلال پانیک هنوز هم ناشناخته باقی مانده است.
هنگامی که فرد به حمله پانیک دچار می شود، این تصور را دارد که به طور کامل کنترل خود را از دست داده است و یا در مواقع بسیار شدیدتر این حس را دارد که در آستانه مرگ میباشد.
اگر چه حملات پانیک به تنهایی تهدیدکننده زندگی شما نیستند، اما در مواقعی میتوانند هراس آور باشند و کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهند. به همین علت باید راهها و روشهایی را برای کنترل و مدیریت آن پیدا کرد.
معمولا چه مواقعی حمله پانیک بروز میکند؟
سوال بعدی که برای بشتر افراد که به این نوع از حملات دچار میشوند این است که آیا میتوانیم زمان وقوع این حمله را پیشبینی کنیم؟ خیر. حمله پانیک میتواند تحت عوامل مختلفی اتفاق بیفتد.
یکی از مهم ترین دلایلی که یک فرد میتواند با اختلال پانیک رو به رو شود، عصبانیت است. بعضی از افراد واکنشهای مختلفی در هنگام عصبانیت دارند. از این رو بسیاری از افراد کنترل خود را در این مواقع از دست میدهند و به اختلال پانیک دچار میشوند.
چیزی که بسیار هیجان انگیز است این است که، در مواقعی حمله پانیک در هنگام آرامش اتفاق می افتد. خوابیدن نیز یکی دیگر از عواملی است که حملات پانیک را با خود به همراه دارد.
همچنین گاهی اوقات فردی که این اختلال را از خود نشان میدهد، بدون هیچ دلیلی به آن دچار می شود و این از مواردی می باشد که هر فردی را دچار حیرت میکند. حمله پانیک در برخی افراد تنها یک بار اتفاق میافتاد در حالی که بسیاری از افراد به طور مکرر این عارضه را تجربه میکنند.
اماکن شلوغی مانند مراکز خرید و یا اماکن ورزشی، استفاده از برخی وسیلههای حمل و نقل از جمله هواپیما، قطار، اتوبوس و…، استفاده از برخی خوردنیها و نوشیدنیها از مواردی هستند که این اختلال را میتوانند با خود به دنبال داشته باشند.
آیا ممکن است پانیک باعث مرگ شود؟
بسیاری از افراد بر این باور هستند، که حملات پانیک آنها را به سمت مرگ هدایت می کند. زیرا تصور میکنند که به حملات قلبی پی در پی دچار میشوند.
حقیقت این است که در حملات پانیک فرد تنها تصور حملات قلبی را دارد و در اصل به آن مبتلا نشدهاست. به همین علت این گونه افراد همواره به مرگ فکر میکنند ولی حملات پانیک اگرچه بسیار هراس انگیز هستند، اما شما را نمی کشند.
این نوع اختلال باعث ترسهای شدید و غیر منتظره میشود ولی این نوع وضعیت شما را به سمت مرگ نمی کشاند. پس نباید با نگرانیهایی که در دل خود پرورش میدهید، وضعیت خود را شدیدتر و ناگوارتر کنید.
با علائم و نشانههای حمله پانیک آشنا شوید
به طور معمول حمله پانیک بدون هشدار شروع میشود و میتواند در هر زمانی که تصور کنید، اتفاق بیفتد. هنگام رانندگی، گشت و گذار، مواقعی که صدای بسیاری وجود دارد، هنگامی که خواب هستید و یا حتی وقتی که در یک جلسه هستید.
شدت این حملات در هر فردی متفاوت است. همچنین تعداد دفعاتی که در یک فرد وجود دارد، می تواند به طور کامل با افراد دیگر در تضاد باشد.
حمله پانیک تغییرات بسیاری را در فرد به وجود میآورد و در مدت زمان چند دقیقه میتواند به اوج خود برسد. همچنین؛ پس از این که یک شخص این حمله را رد کرد، احساسات مختلف از جمله خستگی و فرسودگی به سراغ او خواهد آمد. حملات پانیک و یا هراس به طور معمول دارای نشانههای مشترکی هستند.
در اینجابه برخی از علائم آن اشاره کردهایم:
- احساس خطر
- ترس از دست دادن کنترل و یا مرگ
- ضربان شدید قلب
- لرزش
- تنگی نفس یا احساس خفگی در گلو
- گر گرفتگی
- حالت و یا احساس تهوع
- گرفتگی شکم
- درد قفسه سینه
- سردرد، سرگیجه، سبکی و یا ضعف
- تهوع
- احساس غیر واقعی بودن
چه مواردی در دوران بارداری نشانه حمله پانیک است؟
بسیاری از خانمها دوران بارداریشان را رویاییترین زمان موجود میدانند ولی نه ماه به آن آسانیها هم که فکر میکنید، نیست. زیرا بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است، حدود 10 درصد از زنان در دوران بارداری به حملاتی به نام پانیک دچار میشوند.
از این رو اضطرابها و استرسهای زیادی را در این دوران به خود به همراه دارند.
علائم حملات پانیک در دوران بارداری با نشانههای دیگر افراد عادی تفاوتی ندارد و تمامی آنها در موارد زیر با یکدیگر در اشتراک هستند:
- ضربان سریع قلب
- درد در ناحیه قفسه سینه
- لرزش شدید و یا خفیف بدن
- تنفس سخت
- سرگیجه
بیشتر زنانی که به این حملات دچار میشوند، در دوران بارداری آن را حس میکنند. همچنین اگر شما حملهای را تا به حال تجربه نکرده اید، احتمال اینکه در نه ماه باردار بودن آن را تجربه کنید، بسیار زیاد است.
البته ممکن است، تمام عمرتان را بدون هیچ گونه اختلال و یا هراسی بگذرانید.
رجوع به متخصصین حملات پانیک موثر است؟
اگر به حملات پانیک مکرر مبتلا هستید باید روشهای متعددی را انجام دهید تا این اختلال را در خود تا حدودی درمان و کنترل کنید. از این رو بهترین متخصص برای تشخیص و کنترل نمودن پانیک شما متخصص بهداشت روان است.
با چه روشهایی می توان پانیک را تشخیص داد؟
برای اینکه پزشک بتواند پانیک شما را تشخیص دهد، در ابتدا سوالاتی در مورد علائم و سوابق پزشکی شما میپرسد. همچنین در صورت لزوم معاینات بدنی را بر روی شما انجام میدهد.
به همین دلیل برای اینکه حملات قلبی را در شما رد و خیالتان را کمی آرام کند، نیاز است تا آزمایشاتی را برایتان انجام دهد. برای این کار می توان از الکتروکاردیوگرام و یا به اختصار EKG (ای کا جی) استفاده کرد. با استفاده از این روش میتوان عملکرد الکتریکی قلبی شما را اندازه گیری کرد.
در نهایت اگر پزشک احتمال این را دهد که شما به اختلال پانیک دچار هستید، شما را به متخصص مربوطه ارجاع میدهند.
موارد زیر از علائمی هستند که پزشک شما دچار شک و تردید میشود:
- تجربه نمودن حملات مکرر پانیک
- ایجاد حس ترس مداوم از تجربه یک حمله دیگر
- تغییر شیوه و رویه زندگی به علت ترس و وحشت از تجربه حمله
آیا حملات پانیک قابل درمان است؟
حملات پانیک به طور دائمی درمان نمیشوند اما میتوان روند بروز آنها را به طور کامل مدیریت کرد و به نحوی رفتار کرد که تا آخر عمر فرد دچار اینگونه حملات نشود.
به همین دلیل نیاز است که اقداماتی را به منظور درمان این اختلال انجام داد. فردی که به این حملات و اختلالات مبتلا است می تواند با پزشک متخصص خود صحبت کند و از این طریق میتواند روش درمانی خود را انتخاب نماید.
روان درمانی و دارو درمانی دو روش پیش روی شما میباشد که در ادامه به بررسی هر کدام از آن ها به طور کامل خواهید پرداخت.
روشهای درمان اختلالات پانیک شامل:
برای این که بتوانیم به درمان پانیک بپردازیم، نیاز است تا برخی اقدامات لازم و ضروری را انجام دهیم. دو مورد از موفقیت آمیزترین درمان اختلال پانیک ترکیبی از داروهای ضد افسردگی و درمان شناختی رفتاری است که به اصطلاح CBT (سی بی تی ) نیز نامیده میشود.
درمان شناختی رفتاری اولین گام به منظور درمان این حملات پیشنهاد شده است. زیرا یک روند درمانی غیر دارویی را با خود به همراه دارد.
البته در بعضی اوقات با استفاده از این روش داروهایی نیز به فرد داده می شود. این امر به این دلیل است تا فرد مبتلا به راحتی در جلسات CBT شرکت کند.
بهترین داروهایی که برای درمان پانیک مورد استفاده قرار میگیرند شامل سرترالین، سیتالوپرام، آسنترا است سرترالین در بین داروهایی است که ایمنی بیشتری دارد و عوارض جانبی کمتری را برای خود به همراه دارد.
آیا حملات پانیک، نیازمند درمان فوری است؟
گاهی اوقات فرد در شرایطی به حملات پانیک دچار میشود که به هیچ گونه امکانات و یا پزشک متخصص دسترسی ندارد. از این رو برای درمان فوری حملات پانیک میتواند اقدامات اولیهای زیر را به انجام رساند که اثرگذاری بسیار بالایی در آنها وجود دارد و میتوانند تا حدودی فرد را از دیگر حملات مکرر دیگر دور کنند. این اقدامات فوری به صورت زیر میباشند:
- کشیدن نفسهای پی در پی و عمیق
- تشخیص دادن حملات پانیک
- بستن چشمان خود
- تمرین کردن به آگاه نمودن ذهن
- تمرکز کردن
- حضور در مکانهای شاد
- انجام دادن ورزشهای سبک
آیا رژیم غذایی در درمان بیماری پانیک موثر است؟
بیمارانی که به پانیک مبتلا هستند به منظور کاهش و کنترل نمودن آن میتوانند از یک رژیم غذایی ویژه پیروی کنند.
به طور کلی استفاده از مواد غذایی که به صورت تخمیر شده هستند، به نفع باکتریهای مفید روده می باشند. زیرا که؛ اضطراب و استرس را کاهش میدهند. غذاهای تخمیرشده شامل مواردی همچون پنیر، آبغوره، کیمچی و فرآوردههای سویا هستند.
به غیر از مواد غذایی تخمیرشده، یک فرد مبتلا به پانیک میتواند از رژیم غذایی زیر بهره ببرد:
- آجیل
- ماهی چرب
- ویتامین D
- تخم مرغ
- دانه کدو تنبل
- شکلات تلخ
- زردچوبه
- بابونه
- چای سبز
درمان نشدن بیماری پانیک چه عوارضی دارد؟
بیماری پانیک از جمله بیماریهایی میباشد که باید به موقع و به درستی به درمان آن پرداخت. اگر فردی اقدام به درمان اختلال پانیک نکند در آن صورت به طور حتم با مشکلات بسیار جدی رو به رو خواهد شد.
درمان نکردن این نوع اختلال با خود عوارضی را به همراه دارند که مهمرین آنها شامل موارد زیر می باشند:
- استفاده بیش از حد از انواع مواد مخدر
- افسردگیهای شدید همراه با انزوا، گوشهگیری و دوری از حضور در اجتماع
- در مواردی که این بیماری بسیار شدید باشد و فرد به دنبال درمان آن نباشد می تواند با خود افکار خودکشی را برای فرد به وجود بیاورد که در مواردی منجر به مرگ فرد مبتلا می شود.
پس باید در زمان مشخصی به درمان پانیک پرداخت تا دوره مشکلات سلامت روان طولانی نشود.
تکنیکهای آرام سازی حین حمله پانیک که باید بدانید
تکنیکهای آرام سازی مختلفی در حین حمله پانیک وجود دارد که فرد با انجام دادن روزانه آنها می تواند تاثیر بالای آنها را مشاهده کند.
به عنوان مثال اگر این حس را پیدا کردید که می خواهید به این حمله دچار شوید، در ابتدا چشمان خود را ببندید و شروع به کشیدن نفسهای عمیق کنید. سپس از یک تا ده بشمارید. با انجام روزانه آن میتوانید به این نتیجه دست یابید که قبل از رسیدن به عدد ده آرامش را در خود احساس خواهید کرد.
هنگامی که تا این عدد پیش رفتید ولی نتوانستید به آرامش دست یابید می توانید این کار را تا عدد بیست تکرار نمایید.
به خود انرژی مثبت را هدیه دهید و جز افکار مثبت به چیز دیگری اجازه ورود ندهید. با این روش میتوانید به درمان پانیک در خود بپردازید و به سمت یک زندگی بدون دغدغه در حرکت باشید.
همچنین یکی از تکنیکهای موجود برای آرام سازی استفاده از اعضای بدنتان است. دست و پا مهمترین اعضایی هستند که میتوانند به شما در احساس خوب و درمان پانیک کمک کنند.
بدین صورت که در هنگام حمله پانیک پاهای خود را بر روی زمین بگذارید و کاری کنید که بتوانید این برخورد را احساس کنید و یا دستانتان را کنترل کنید. به صورتی که احساس کنید آنها بر روی یک فرمان قرار دارند.
در رابطه با بیماری پانیک هیچ کس به جز خود شما نمیتواند به خودتان کمک کند. پس تکنیکهای مختلف را انتخاب کنید و از آن لذت ببرید.
جمع بندی
متاسفانه آمار افرادی که هر ساله به بیماری پانیک دچار میشوند روز به روز در حال افزایش است و شاید دلیل آن میزان استرس و اضطرابیست که انسان امروز مجبور است با آن دستوپنجه نرم کند.
بهترین کار حفظ آرامش و افزایش فعالیتهاییست که به آن علاقه دارند و سعی کنید هر زمان به حمله وحشت زدگی دچار شدید، به پزشک متخصص مراجعه کنید تاهر چه سریعتر سکان این بیماری را در دست بگیرید.
آیا شما خودتان تا به حال به پانیک دچار شده اید؟ قطعا تجربیات شخصی شما در کنار این مقاله به عزیزانی که ناخواسته درگیر این بیماری هستند کمک شایانی خواهد کرد.
سوالات متداول در رابطه با درمان پانیک
سوالات بسیار متداولی در رابطه با درمان پانیک وجود دارد که در ادامه به بررسی تعدادی از آنها خواهیم پرداخت تا هیچ گونه سوال و یا ابهامی در ذهن شما باقی نماند.
برای اینکه بتوانید بیماری خود را تشخیص دهید و یا به درمان آن بپردازید نیاز است تا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. متخصص بهداشت روان و روانپزشکان همان پزشکی است که می توان به درمان پانیک شما بپردازد.
طول درمان پانیک در افراد مختلف متفاوت است. به طور طبیعی بیشتر افراد بین 6 تا 9 ماه نیاز است تا بیماری آنها درمان و کنترل شود. این گونه افراد با مصرف داروهایی مختلف اختلال پانیک پس از مدتی روند درمانی را قطع میکنند.
بسیاری از افراد نیز برای درمان پانیک خود نیازمند چند سال هستند. همچنین در برخی افراد نیز درمانی به نام پانیک وجود ندارد و تا آخر عمر خود باید به مصارف داروها ادامه دهند و اقداماتی را در جهت پیشگیری آن انجام دهند.