میخک بومی جزایر مالوکو در اندونزی است که به خاطر رایحه قوی وعطر و طعم تند معروف است. میخک ادویه ای با طعم و مزه بسیار خاص که با انواع غذاهای شیرین و خوش طعم همراه است. همچنین در نوشیدنی های خوش طعم زمستانی خوب است. از خواص میخک می توان برای سلامتی و زیبایی ما نیز استفاده کرد.
میخک علاوه بر مفید بودن در آشپزخانه، به دلیل اثرات مفید در سلامتی شناخته شده است. در طب سنتی به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان بسیاری از بیماریها کاربرد دارد. با این مقاله کافه نبض همراه باشید تا درباره این گیاه پرخاصیت بیشتر برای شما بگوییم.
میخک چیست؟
میخک، گل خشک شده گیاه میخک می باشد. یک محصول بسیار معطر، که عمده مصرف به عنوان یک ادویه می باشد. طعم و مزه میخک نسبت به دیگر ادویه ها متفاوت و جز ادویه های خاص می باشد. میخک سرشار از آنتی اکسیدان، ویتامین و مواد معدنی متنوع می باشد.
از خواص میخک برای تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش التهاب و کمک به هضم غذا استفاده می گردد. از خواص میخک برای مشکلات طحال، اسهال، سرماخوردگی و سرفه و … استفاده می شود. روغن میخک هم در دندانپزشکی کاربرد دارد.
ارزش غذایی گل میخک
میخک دارای خواص ارزشمند غذایی است که در زیر به چند مورد از آن اشاره شده است:
- انرژی: 47 کیلو کالری
- کربوهیدرات: 10.52 گرم
- پروتئین: 3.27 گرم
- چربی کل: 0.15 گرم
- فیبر رژیمی: 5.4 گرم
- فولات: 68 میکروگرم
- نیاسین: 1.046 میلی گرم
- اسید پانتوتنیک: 0.338 میلی گرم
- پیریدوکسین: 0.116 میلی گرم
- ریبوفلاوین: 0.066 میلی گرم
- تیامین: 0.072 میلی گرم
- ویتامین آ: 13 واحد
- ویتامین ث: 11.7 میلی گرم
- ویتامین ای: 0.19 میلی گرم
- ویتامین کا: 14.8 میکروگرم
- سدیم: 94 گرم
- پتاسیم: 370 گرم
- کلسیم: 44 میلی گرم
- مس: 0.231 میلی گرم
- آهن: 1.28 میلی گرم
- منیزیم: 60 میلی گرم
- منگنز: 0.256 میلی گرم
- فسفر: 90 میلی گرم
- سلنیوم: 7.2 میکروگرم
- روی: 2.32 میلی گرم
- بتاکاروتن: 8 میکروگرم
- لوتئین زاکسنتین: 464 میکروگرم
خواص و مزایای استفاده از میخک
- خواص میخک برای سلامت دستگاه گوارش: میخک برای رفع مشکلات گوارشی مثل اسهال، تهوع، نفخ شکم، استفراغ، یبوست و سوء هاضمه کاربرد دارد.
- از خواص میخک برای تقویت سیستم ایمنی کاربرد دارد: میخک باعث افزایش گلبول سفید در خون و کمک به بهبود سیستم ایمنی می کند. حساسیت بدن به عوامل خارجی را کمتر میکند.
- خواص میخک برای بیماران دیابتی: نتایج تحقیقات روی بیماران دیابتی نشان داده که یکی از خواص میخک کمک به تولید انسولین در بدن می باشد. همچنین میخک باعث کنترل قند خون می گردد.
- خواص میخک در محافظت از کبد: به دلیل اینکه میخک سرشار از آنتی اکسیدان است یک گزینه خیلی خوب برای محافظت از کبد است.
- برای درمان بیماری های دهان ودندان: روغن میخک دارای خواص ضد درد می باشد که برای مشکلات دندان به کار توصیه می گردد. برای درمان لثه هم مورد استفاده قرار می گیرد.
- خواص میخک برای کمک به بهبود و افزایش استحکام استخوان ها: میخک دارای ترکیبات فنلی مثل فلاون ها، فلانوئیدها و ایزوفلاون ها می باشد. نتایج مطالعات بر این اصل است که این ترکیبات باعث افزایش تراکم استخوانی می گردد. این خواص میخک برای بیماران مبتلا به پوکی استخوان بسیار مفید است .
- میخک برای رفع و درمان سردرد: گل میخک خاصیت ضد درد دارد و درد را کاهش می دهد. برای این منظور روغن گل میخک را روی پیشانی واطراف بینی بمالید.
- خواص میخک در درمان درد گوش: ترکیب از روغن میخک و روغن کنجد برای درمان گوش درد به کار می رود.
- خواص میخک در هضم غذا: میخک باعث تولید و ترشح آنزیم های گوارشی می گردد و تاثیر روی هضم غذا دارد. خواص میخک به کاهش و رفع مشکلات گوارشی ، درد معده، گرفتگی، تهوع وسوء هاضمه کمک می کند.
- خواص میخک برای مبارزه با سرطان ریه: تحقیقات زیادی روی خواص ضد سرطانی میخک انجام شده. نتایج بدست آمده حاکی از این بود که میخک باعث پیشگیری از سرطان می گردد. همچنین در مراحل اولیه سرطان ریه را هم درمان میکند.
- میخک یک آنتی باکتری قوی است: خواص میخک روی دفع پاتوژنهای بدن انسان تاثیر دارد. استفاده از جوانه گل، عصاره و روغن میخک برای کشتن پاتوژن های کافی است.
- میخک برای مبارزه با بوی بد دهان: میخک به دلیل دارا بودن عطر نافذ برای از بین بردن بوی بد دهان بسیار تاثیر گذار است. این روزها میخک به عنوان ماده موثره خمیردندان هم به کار می رود. مصرف روزمره میخک برای مقابله با مشکلات تنفسی و بوی بد دهان توصیه می گردد.
- خواص ضد التهابی میخک: همانطور که اشاره شد یکی از خواص میخک ضد درد بودن است. میخک سرشار از اگنول می باشد، که اساسا برای رفع و درمان التهاب مزمن موثر است.
- خواص میخک برای کمک به بهبود زخم ها: خاصیت ضد التهابی و ضد دردی میخک برای درمان کبودی، خراشیدگی و ورم موثر است.
- میخک برای درمان آکنه: میخک خاصیت ضد باکتریایی دارد که برای رفع مشکلات پوستی و کاهش آکنه پوست کاربرد دارد. قرمزی و ورم پوست را تا حد زیادی کاهش میدهد.
- خواص جوان سازی میخک: میخک سرشار از آنتی اکسیدان می باشد. آنتی اکسیدان ها رادیکال های آزاد که موجب آسیب به سلول های پوست و ایجاد چین وچروک می گردد را خنثی میکند. رادیکال های آزاد را از بین می برد و به جوان سازی پوست کمک می کند.
- خواص میخک برای رفع مشکلات جنسی: مشکلات جنسی در مردان به دلیل اختلال در هورمون های مردانه به نام تستسترون می باشد. خواص میخک اثر شگفت انگیز برای حفظ و تنظیم این هورمون دارد.
- کاربرد میخک برای پاکسازی ریه ها: خاصیت آنتی باکتریال میخک مانع از رشد باکتری در ریه می گردد. برای پیگیری از مشکلات تنفسی هم موثر است.
- درمان گل مژه: گل مژه همان عفونت والتهاب مژه است . خاصیت آنتی باکتریال و ضد التهاب روغن میخک عفونت و التهاب را از بین می برد.
- کاربرد میخک برای پاکسازی خون: مطالعات نشان داده اند که عصاره معطر میخک کمک به سم زدایی خون می کند. باعث تقویت سیستم ایمنی می گردد و پلاکت های خون را پاکسازی می کند.
- میخک برای کمک به ترک سیگار: جویدن یک گل میخک باعث کاهش تمایل شما به سیگار میگردد.
- خواص آرامش بخش میخک: برای رفع و درمان گرفتگی و اسپاسم به کار می رود.
- خواص میخک برای سفید کردن دندان ها: می توانید از پودر میخک به جای خمیردندان مصرف کنید و باعث رفع پلاک و زردی دندان شود.
- میخک برای کمک به کاهش اضطراب و استرس: میخک خاصیت گرم کننده روی بدن دارد. عطر تند آن باعث شادابی فرد می گردد. استفاده موضعی روغن میخک می تواند به رفع فشار ذهنی و خستگی کمک کند.
- درمان نفخ شکم با میخک: نفخ معده در زمان جمع شدن گاز معده منجر می گردد. برای این کار 5 عدد میخک را با آب مخلوط کنید و هر روز صبح بنوشید تا نفخ شکم را رفع کند.
خواص داروئي
- در برطرف کردن فلج و لقوه موثر است.
- ضعف اعصاب را درمان میکند.
- برای رفع تنگی نفس مفید است.
- کسانیکه مبتلا به بیماری وسواس هستند، برای درمان آن باید میخک بخورند.
- مقوی معده و جهاز هاضمه است.
- کبد و کلیه را تقویت میکند.
- سکسکه را برطرف میکند.
- برای تقویت نیروی سرد مزاجان مفید است. بدین منظور باید ۲ گرم از پودر میخک را با شیر مخلوط کرده و هر روز به مدت یک هفته از آن استفاده کرد.
- کسانیکه قطره قطره ادرار میکنند، برای درمان آن باید چای میخک بنوشند.
- بدن را تقویت میکند.
- برای ترمیم قرنیه چشم و برطرف کردن لکه در چشم، میتوان چند قطره از محلول آبی میخک در چشم بچکانید.
- میخک تب بر است.
- خواص کرم کش میخک باعث گردید که داروهای کرم کش دارای میخک است
روغن میخک
توصیه ای که دارم این است که قبل از مصرف هر مادهای با هدف درمان، باید حتما با پزشک متخصص مشورت نمایید.
- روغن میخک را به صورت خوراکی نباید مصرف کرد. زیرا خوردن روغن میخک باعث مسدود شدن دریچه های تنفسی می گردد. پس هیچگاه روغن میخک را نخورید. مثلا برای کودکی که 15 ماهه با مصرف 10 میلی گرم از روغن میخک دچار نارسایی کبد می گردد. عواقب خوردن روغن میخک زیاد است، مثل رفتن به حالت اغما، نارسایی کبد، بروز مشکلاتی در انعقاد خون و… .
- روغن میخک را نباید مستقیم مصرف کرد، چون روغن میخک غلیظ است. به کمک روغن زیتون یا آب مقطر روغن میخک را رقیق کنید.
- روغن میخک میتواند باعث خونریزی و افزایش واکنش بدن به داروهایی مانند وارفارین شود.
خواص میخک برای ریزش مو
ریزش مو در اثر استرس، تغذیه ناسالم ، مشکلات هورمونی، کاهش ناگهانی وزن، استفاده برخی داروها و محصولات مراقبت از مو و تغییر فصل ممکن است زیاد شود. اگر شما هم به دنبال راهی برای متوقف کردن ریزش مو هستید، با مصرف گلبرگ میخک و یا روغن آن می توانید ریزش مو را متوقف نمایید و حجم موهای تان را افزایش دهید.
خواص میخک برای رحم
استفاده از خواص میخک برای رحم می توان تقویت و بهبود عملکرد تخمدان ها و افزایش باروری را اشاره کرد. برای این منظور پودر میخک و رازیانه را به نسبت یکسان مخلوط نمایید. روزی دو بار یک قاشق مرباخوری مصرف کنید. توجه داشته باشید قبل استفاده مداوم با پزشک خود مشورت کنید.
خواص میخک برای لاغری
یکی از خواص میخک کمک به کاهش وزن و ضد چاقی می باشد. مصرف آن برای کسانی که رژیم غذایی کاهش وزن دارند توصیه می گردد. یکی از دلایلی که فرد نمی تواند وزن خود را کنترل کند دیابت نوع 2 می باشد. که همانطور که ذکر شد خواص میخک باعث کاهش و کنترل قند خون می گردد.
خواص میخک برای حافظه
خواص میخک در تقویت مغز تاثیرگذاراست. کسانی که حافظه ضعیف دارند باید از دمنوش میخک استفاده کنند.
خواص میخک برای سرماخوردگی
خاصیت آنتی باکتریال میخک از رشد باکتری های مضر در ریه ها جلوگیری می کند. به همین دلیل به بدن شما برای پیشگیری از سرماخوردگی وسرفه و هم چنین شرایطی مانند تنفس سخت، کمک می کند.
مقدار مصرف میخک در روز
- برای رفع بیماری اسهالی: چوب میخک یک درمان موثر برای مقابله با بیماری اسهالی می باشد. 2 قطره از روغن گیاهی چوب میخک را روی یک حبه قند بچکانید و بخورید. روزانه 3 بار مصرف کنید. خواص آنتی باکتریالی آن میکروب و باکتری مسئول اسهالی را از بین می برد.
- برای درمان غذایی و تقویت رحم: ۴گرم میخک، هر روز به طور مرتب استفاده نمود.
- برای رفع احساس سنگینی معده و نفخ: چند عدد چوب میخک و یا افشرهی خوراکی (۲ قطره برای ۵۰۰ گرم غذا) را در مرحلهی پایانی پخت به غذاهایتان اضافه کنید.
طرز استفاده از گیاه میخک
- برای درمان زخم معده و همچین برای درمان فشارخون بالا 15 عدد گل میخک را با یک قاشق عسل قبل از هر وعده غذایی مصرف کنید. این نحوه مصرف باعث بهبود دستگاه گوارش می گردد.
- برای رفع حالت تهوع واستفراغ یک فنجان دمنوش میخک استفاده نمایید.
- روغن گل میخک نیز برای درمان جوش موثر است.
- از روغن گل میخک می توانید برای درمان آرتریت و آرتروز نیز استفاده کنید زیرا درد و التهاب را کاهش می دهد.
اگر هر روز میخک بخورید چه اتفاقی در بدنتان می افتد؟
میخک از معروف ترین ادویه ها به شمار می آید. استفاده هر روز میخک خواص بسیاری به همراه دارد. برای سلامتی مفید است. از خواص میخک اصلی ترین ها رفع بوی بد دهان، تنظیم قند خون و جلوگیری از لخته شدن خون می باشد.
آیا استفاده از میخک در حین بارداری ایمن است؟
استفاده از گل میخک در هنگام بارداری ایمن است، اما فقط به عنوان بخشی از غذا مصرف شود و به تنهایی مصرف نکنید. اطلاعات و تحقیق کافی در مورد این که آیا آن را نیز برای استفاده به عنوان مکمل دارویی مناسب است یا خیر، وجود ندارد. قبل از اقدام به مصرف میخک در دوران بارداری با پزشک حتما خود مشورت کنید.
عوارض جانبی استفاده بیش از حد از گل میخک
- افراد گرم مزاج در مصرف میخک احتیاط کنند. این ادویه طبعی گرم و خشک دارد و مصرف بیش از حد آن ناراحتی روده و معده ایجاد میکند.
- افرادی که مشکلات کلیوی و سنگ کلیه دارند بهتر است از میخک استفاده نکنند.
- افرادی که قند خون آنها پایین است به مقدار خیلی کمی مجاز به مصرف میخک هستند. میخک را همزمان با داروهای رقیق کننده خون استفاده نکنید.
- همچنین خانمهای باردار نباید خواص ادویه میخک را در رژیم غذایی خود قرار دهند.
- توجه داشته باشید که مصرف افشره خوراکی چوب میخک برای خانمهای باردار، شیرده و یا بچههای کمتر از ۶ سال توصیه نمی گردد.
- مصرف چوب میخک در افرادی که به اوژنول حساسیت دارند باعث اختلال خواب میشود.
نسخه های طب سنتی و خواص درمانی میخک
در طب سنتی یکی از بهترین خواص میخک رفع سردرد است. ترکیب میخک، دارچین، زنجبیل و عسل برای تسکین درد مفاصل مفید است. مصرف دمنوش میخک موجب تقویت طحال و کبد میشود. خواص میخک میل جنسی آقایان را افزایش میدهد. برای این کار کافی است مقداری پودر میخک را با شیر مخلوط کرده و بنوشید. نتایج تحقیقات نشان میدهد ادویه طبیعی میخک به اندازه داروهای افزایش میل جنسی، موثر و مفید در این زمینه است. استشمام عصاره میخک موجب کاهش استرس و ایجاد آرامش میشود.
حرف آخر:
میخک دارای خواص زیادی است، از جمله کنترل قند خون و جلوگیری از رشد باکتری ها است. اگر مصرف میخک را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل در نظر گرفته می شود، بسیار موثر هستند. سعی کنید چند وعده میخک در هفته را در رژیم غذایی خود اضافه کنید.
ممنون از اطلاعات خوبتون موفق باشید
دست شما درد نکنه و خسته نباشید