ضروریترین نکات برای نگهداری شیر مادر
اگر در حال شیردهی هستید و به سر کار میروید یا سرتان خیلی شلوغ است و به دنبال راحتی بیشتری هستید، احتمالاً در حال استفاده از شیردوش میباشید. به محض شروع به شیردوشی، مهم است که بدانید چگونه با خیال راحت شیر خود را ذخیره یا نگهداری کنید.
در این مقاله تخصصی کافه نبض به مزایای استفاده از شیر مادر برای تغذیه کودک، مهمترین نکات و شرایط برای نگهداری شیر مادر، نگهداری شیر دوشیده شده و روشهای دوشیدن شیر پرداخته شده است.
اگر به دنبال نکات ضروری برای نگهداری شیر مادر میباشید بهتر است تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید:
فواید شیر مادر برای کودک چیست؟
تغذیه شیر مادر برای کودک دارای فواید بسیاری است که بعضی از این فواید شامل:
- شیر مادر تغذیهای بهینه برای نوزادان فراهم میکند.
- شیر مادر از مقدار مناسب مواد مغذی برخوردار است.
- شیر مادر به راحتی هضم میشود و به راحتی در دسترس است.
- تغذیه با شیر مادر میتواند خطر بیماری را در کودک کاهش دهد.
- شیر مادر باعث افزایش وزن سالم میشود.
- تغذیه با شیر مادر ممکن است کودکان را باهوشتر کند.
تغذیه نوزاد از شیر مادر برای زنان شاغل چگونه است؟
زنانی که شاغلاند معمولاً وقت کافی برای شیر دادن به نوزاد خود ندارند از این رو اگر میخواهند کودکشان از شیر مادر تغذیه شود باید شیر خود را دوشیده و ذخیره نمایند تا فرد دیگری در هنگام نبود او به نوزاد شیر دهد.
چه زمانی لازم است مادر شیر خود را بدوشد؟
بعضی مواقع لازم است که مادر شیر خودرا بدوشد و برای کودک نگهداری کند مثل:
- هنگامی که نوزاد متولد شده نارس است و یا به دلایلی در بیمارستان بستری میباشد و به شیر مادر نیاز داشته باشد.
- نوزادان شیرخواری که به دلیل نقصهای مادر رادی توان مکیدن نوک سینه مادر را ندارند.
- مادرانی که شاغلاند و زمان کافی برای شیر دادن به نوزاد خود ندارند.
در این صورت مادر نوزاد باید هر 3 ساعت یک بار سینههای خود را بدوشد و شیر را برای نوزاد در یخچال نگهداری کند.
بررسی نکات ضروری و بهداشتی قبل از دوشیدن شیر مادر
برای دوشیدن شیر بهتر است نکات زیر را رعایت نمایید:
- قبل از این که شیر خود را بدوشید حتماً دستان و ظروفی را که استفاده میکنید بشویید.
- بهتر است زمانی عمل شیردوشی را انجام دهید که پستانها پر از شیر باشند.
- بهترین زمان برای شیر دوشی هنگام صبح است.
- اگر نوزاد هنگام تغذیه شیر پستان هارا کاملاً خالی نکرده باشد میتوانید باقی مانده آن رابدوشید.
- خوردن مایعات به ترشح شیر کمک میکنند مخصوصاً اگر گرم باشد.
- قبل از دوشیدن شیر نباید در معرض دود سیگار باشید.
- قبل از شیر دوشی میتوانید سینهها را ماساژ دهید یا با حوله گرم کنید تا شیر بهتر جریان یابد.
بهترین ظروف برای نگهداری شیر مادر چیست؟
- نگهداری شیر بهتر است در ظروف پلاستیکی یا شیشهای که درای سرپوش یا درب محکم انجام شود تا هوا به داخل آن نفوذ نکند.
- کیسههای پلاستیکی مخصوص نگهداری شیر در بازار موجود است که میتوانند تا حداکثر 72 ساعت شیر را نگهداری کنند.
- اگر ظرفی که برای نگهداری شیر استفاده میکنید دارای درجه بندی باشد بهتر است.
- ظرف را کاملاً پر از شیر نکنید تا فضای کافی برای یخ زدن شیر در آن موجود باشد.
- ظروف شیر را حتماً تاریخ گذاری کنید تا ابتدا شیرهایی که زودتر دوشیده شدهاند مورد مصرف قرار گیرند.
روشهای نگهداری شیر مادر چیست؟
شما میتوانید شیر مادر را برای تمیز نگه داشتن و جلوگیری از فاسد شدن آن برای کودک به چند روش نگهداری کنید:
مدت زمان نگهداری شیر مادر در دمای اتاق چقدر است؟
شیر مادر در دمای اتاق (بیش از 25 درجه سانتیگراد) تا شش ساعت قابل نگهداری است.
مدت زمان نگهداری شیر مادر در یخچال چقدر است؟
شیر مادر را در یخچال (4 درجه سانتیگراد یا سردتر) تا پنج روز میتوان ذخیره نمود. بهتر است آن را در پشت یخچال، جایی که سردترین بخش یخچال است، دور از گوشت، تخم مرغ یا غذاهای پخته نشده ذخیره کنید.
مدت زمان نگهداری از شیر مادر در فریزر چقدر است؟
در فریزر خانگی (منهای 18 درجه سانتیگراد یا پایینتر) شیر مادر تا شش ماه قابل ذخیره و یا نگهداری میباشد.
روش گرم کردن شیر فریز شده چگونه است؟
پس از انجماد شیر مادر در داخل فریز، مجبورید مجدداً مجدداً آن را گرم کنید تا آماده استفاده شود. روشهای مختلفی در مورد یخ زدایی از شیر مادر وجود دارد.
دقت کنید که استفاده از مایکروویو یا حرارت مستقیم برای این کار مناسب نیست زیرا انجام آن باعث از بین رفتن تمام خصوصیات ایمنی شیر مادر شده و نقاط داغی در شیر ایجاد کند که میتواند دهان یا گلو کودک را بسوزاند.
بهترین راه برای ذوب شیر مادر فریز شده، قرار دادن یک شبه آن در یخچال است. در صورتی میخواهید یخ آن زودتر آب شود، ظرف شیر را درون یک کاسه آب گرم قرار دهید.
مسلماً، ذوب شدن شیر مادر یخ زده میتواند زمانبر باشد، بنابراین بهتر است از پیش برنامه ریزی کنید و همیشه مقداری شیر مادر را در یخچال نگه دارید تا قابل استفاده باشد.
اگر شیر را در دمای اتاق گرم کردید، شیر تا دو ساعت قابل مصرف است (پس از آن، آن را بیرون بریزید)؛ اگر آن را در یخچال ذوب کردهاید، میتوانید تا 24 ساعت از آن استفاده کنید. همچنین دقت کنید که شیر گرم شده را نباید دوباره فریز کنید.
بررسی روشهای دوشیدن شیر مادر
مادران شیرده میتوانند به دو روش دستی یا استفاده از دستگاه شیردوش، شیر سینههای خود را برای کودک بدوشند که به بررسی این دو روش میپردازیم:
دوشیدن شیر به وسیله دست چگونه است؟
شیردوشی به وسیله دست یک مهارت است و مادران شیرده باید آن را مانند هر مهارت دیگری یاد بگیرند. برای این کار انجام مراحل زیر به شما پیشنهاد میشود:
- ابتدا باید دستان خود را با آب و صابون کاملا بشویید.
- وارد یک مکان راحت شوید و آرامش داشته باشید.
- سینههای خود را خیلی آرام، ماساژ دهید و آن را چند بار در طول شیردوشی تکرار نمایید.
- انگشت شست خود را در قسمت بالای سینه و انگشت اشاره خود را نیز زیر پستان قرار دهید.
- یک ظرف یا شیشه شیر نوزاد را زیر نوک پستان قرار دهید.
- انگشتان را به هم نزدیک کنید و به سمت نوک سینه حرکت دهید و بهآرامی سینه خود را فشار دهید. این کار را بهصورت منظم تکرار نمایید.
- حالت انگشتان خود را عوض کنید تا شیر پستان کاملاً تخلیه شود.
- این کار را تا زمانی که دیگر شیری از پستان خارج نشود تکرار کنید و سپس به سراغ سینه دیگر بروید.
- بهتر است برای جلوگیری از میکروب، انگشتان شما به شیر برخورد نکند.
مهمترین علائم خراب شدن شیر مادر چیست؟
خراب شدن شیر مادر سبب بد طعم شدن آن میشود و موجب میشود که نوزاد مریض شود.
علائمی که نشان میدهد شیر مادر خراب شده است به شرح زیر است:
- تغییر رنگ شیر مادر
- طعم بد شیر که معمولاً تلخ یا شور است
- اگر شیر مادر بوی نامطبوعی دهد مثل بوی ترشیدگی
- کف کردن زیاد روی شیر مادر
معمولاً هنگامیکه شیر مادر خراب شده یا طعم خوبی ندارد کودک مثل همیشه میل به خوردن شیر ندارد. در صورت بروز این اتفاق بهتر است با پزشک خود مشورت نمایید.
سایر سؤالات متداول
وقتی غذا مصرف میکنید حدوداً 4 الی 6 ساعت طول میکشد که این غذاها تبدیل به شیر شده و سینههای مادر پر شوند.
بله. درصورتی که شیر مادر خشک شود میتوان با انجام اقداماتی باعث برگشت آن شد.
اگر در سینه خود احساس سبکی میکنید و با دوشیدن پستان نیز از آن شیری نمیآید نشاندهنده آن است که سینه خالی است.
جمع بندی
بسیاری از مادرانی که به نوزاد شیر میدهند ممکن است بنا به دلایلی مثل شاغل بودن، مشکلات مادرزادی نوزاد، بستری شدن نوزاد و غیره نتوانند به نوزاد خود شیر دهند؛ در این صورت مجبورند که شیر خود را بدوشند و نگهداری کنند
شیر دوشیده شده در صورتیکه در فضای اتاق باشد باید هر چه زودتر مصرف شود. اگر میخواهید شیر را نگهداری کنید بهتر است این کار را در یخچال یا فریزر نگهداری کنید که در این صورت تا چند ماه هم قابل نگهداری میباشد.
جهت نگهداری شیر مادر؛ اگر شیر را در فریزر نگهداری میکنید بهتر است یک روز قبل از مصرف آن را در یخچال قرار دهید تا یخ آن ذوب شود و یا اگر زودتر میخواهید از آن استفاده کنید میتوانید ظرف شیر را در آب گرم قرار دهید.
توجه داشته باشید که حرارت مستقیم به هیچ عنوان برای گرم کردن شیر مادر مناسب نمیباشد. همچنین شیر گرم شده را نباید دوباره فریز کنید.
دوشیدن شیر یک مهارت بسیار مهم برای مادران شیرده میباشد و آنها باید این مهارت را بهخوبی یاد بگیرند.