صفحه اصلی > بیماری ها و درمان ها و پزشکی : سینوزیت چیست و چه علائمی دارد؟ آیا درمان قطعی دارد؟

سینوزیت چیست و چه علائمی دارد؟ آیا درمان قطعی دارد؟

بعضی از افراد همیشه داخل جیب خودشان انواع قرص‌هایی با نام آرامبخش و با استفاده «قرص سر درد» دارند. این افراد اکثرا به بیماری های سینوزیت دچار هستند. سر دردهایی که به ناگهان در اطراف بینی و ابروها شروع می شود و ممکن تا شقیقه ها ادامه پیدا کند. تمرکز و روان شخص را به هم میریزد و ممکن است تا ساعت ها این سر درد همراهش باشد و حتی خواب تسکینی بر آن نباشد.

سینوزیت (Sinusitis) التهاب در سینوس‌هاست که معمولاً در اثرعفونت ایجاد می‌شود و شبیه به سرماخوردگی‌ست با این تفاوت که سرماخوردگی پس از حدود یک هفته بهبود می‌یابد، اما سینوزیت اینطور نیست. سینوزیت در اثر عفونت، آلرژی، آلودگی هوا یا مشکلات ساختاری در بینی مثل انحراف بینی و پولیپ ایجاد شود. سینوزیت در دو نوع سینوزیت مزمن و حاد وجود دارد. 

در ادامه این مطلب تخصصی کافه نبض تیم پزشکی درباره این بیماری بیشتر برای شما میگویند.

سینوزیت چیست؟

در صورتیکه با گذشت چند هفته از سرماخوردگی‌تان بهبود نیافته‌اید، ممکن است دچار سینوزیت شده باشید. برای داشتن اطلاعاتی راجع به سینوزیت، در ابتدا بهتر است بدانیم که سینوس چیست؟

به فضاهایی توخالی در استخوان‌­های پشت صورت، سینوس گفته می‌شود. درست در پشت بینی، حفره‌ی بینی قرار گرفته است و سینوس‌­های بزرگی در هر دو طرف بینی وجود دارد. یک ردیف از سینوس­‌های بسیار کوچک، پشت پل بینی قرار گرفته است و دو سینوس بزرگ نیز، در بالا و پشت قسمت داخلی ابروها قرار دارند.

احتمال ابتلا به سینوزیت در مبتلایان به آسم، فیبروز سیستیک (cystic) و آلرژی‌ها بیشتر است و همچنین کسانی که در گذشته تجربه‌ی شکستگی بینی داشته‌اند و کسانی که با سپتوم ناهنجار (دیواره تقسیم بین سوراخ بینی) متولد شده‌اند. مبتلایان به دیابت یا افرادی که از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردارند، بیشتر در معرض خطر عوارض سینوزیت قرار می‌گیرند.

چه عاملی باعث ایجاد سینوزیت می‌شود؟

سینوس‌­ها مخاطی تولید می‌کنند که به تمیز کردن بینی و حس بویایی کمک می‌کند. به وسیله‌ی هزاران موی‌ریز به نام Cilium یا مژک که به شکلی یکنواخت همانند یک تسمه نقاله عمل می‌کنند، از سینوس‌­ها خارج شده و به داخل حفره‌ی بینی منتقل می‌شود.

ذرات خارجی و ارگانیسم‌های وارد شده به سینوس­‌ها در مخاط گرفتار می‌شوند و به بینی بازمی‌گردند. مخاط باید برای رسیدن به بینی از سوراخ­‌های کوچکی در استخوان­‌های اطراف سینوس‌­ها عبور کنند.

سینوزیت معمولاً در طی دوره‌ی سرماخوردگی، آنفولانزا یا برخی دیگر عفونت‌­های ویروسی شروع می‌شود. این شرایط باعث می‌شود که غشای مخاط بینی، متورم شود. این می‌تواند به حفره‌ای که مخاط از آن طریق سینوس را ترک می‌کند، فشار وارد کند.

باکتری­‌ها در صورتی باعث ایجاد عفونت می­شوند که ساختارهای دفاعی بدن امثال تخلیه سینوس، مژک‌ها و یا سیستم ایمنی بدن به طور درستی کار نکنند.

در مواردی نادر، سینوزیت امکان دارد در اثر عفونت قارچی نیز ایجاد شود. افرادی که به عفونت­‌های سینوسی قارچی مبتلا می‌شوند، معمولاً مشکلات پزشکی دیگری دارند که بر توانایی آن­ها در مبارزه با عفونت تأثیر می‌گذارد (مثلاً HIV، فیبروز سیستیک).

سایر مواردی که بینی را دچار التهاب می‌کند نیز می‌تواند باعث سینوزیت شوند. بعنوان مثال، تب یونجه و سایر آلرژی‌ها که احتمال ابتلا به سینوزیت را افزایش می‌دهد.

توجه: بیماری سینوزیت را  با آلرژی اشتباه نگیرید

به گفته‌ی بنیاد آسم و آلرژی آمریکا، بسیاری از افراد علائم آلرژی را با سینوریت اشتباه می‌گیرند. در طی یک نظرسنجی که بصورت آنلاین شکل گرفت، پاسخ‌دهندگان اذعان داشتند که سردردها و عطسه‌هایی ناشی از آلرژی دارند و غالبا بدون مراجعه به پزشک خوددرمانی می‌کرده‌اند. براساس این نظرسنجی 85% افراد، بیماری خود را بصورت اشتباه تشخیص داده بودند.

علائم سینوزیت می‌تواند شامل تب، ضعف، خستگی، سرفه و گرفتگی باشد. همچنین در قسمت پشت حلق، تخلیه مخاط (ابریزش بینی) وجود دارد. درمان­‌ها هم شامل آنتی بیوتیک‌­ها، ضد احتقان‌­ها و تسکین‌دهنده‌های درد است. استفاده از پدهای حرارتی در ناحیه ملتهب، اسپری‌های نمکی بینی و استفاده از دستگاه بخور نیز می‌تواند کمک کننده باشند.

به گفته MayoClinic.com، آنتی بیوتیک­‌ها در صورت انسداد ناشی از عفونت باکتریایی می‌توانند به شما کمک کنند، اما اسپری بینی و مواد ضد احتقان بینی می‌توانند در پاکسازی مجاری بینی نقش داشته باشند.

اما در مورد آلرژی‌ها، آلرژی واکنش سیستم ایمنی بدن است. آلرژی می‌تواند باعث ایجاد آبریزش بینی‌، عطسه، خارش، بثورات، تورم یا آسم شود و بسیاری از داروها از جمله اسپری بینی و قرص­ها می‌توانند علائم را تسکین دهند.

علائم سینوزیت و آلرژی ممکن است شبیه هم باشند، اما همانطور که مایک ترینگل معاون امور بین الملل AAFA (ای ای اف ای) گفته است:

در صورتی که علائمی شبیه آلرژی دارید که بیشتر از 12 هفته طول کشیده یا علائمی دارید که بیش از سه بار در سال رخ می‌دهد، یا علائمی دارید که علی­رغم تلاش برای درمان آن معمولاً بیش از 20 روز به طول می‌انجامد، ممکن است شما دچار سینوزیت مزمن شده باشید، که در اینصورت باید به پزشک مراجعه کنید و از او مشاوره بخواهید.

سردرد میگرن با سینوزیت چه تفاوتی دارد؟

حدود 70 تا 80٪ از جمعیت آمریکای شمالی دچار سردرد می‌شوند که 50٪ آن­ها حداقل تجربه‌ی یکبار سردرد در ماه را دارند، 15٪ حداقل یکبار در هفته و 5٪ بصورت روزانه آن را تجربه نموده‌‍ا‌ند.

این سردردها در دهه دوم زندگی افزایش می‌یابد و سپس تا سن 40 تا 50 سالگی به ثبات رسیده و پس از آن کاهش می‌یابد.

تشخیص سردردهای سینوس دشوار است، زیرا متخصصان سردردهای سینوس واقعی را بسیار نادر می‌دانند. مطالعات اخیر نشان داده، اغلب بیمارانی که به نظر می‌رسد دارای سردرد سینوسی هستند، دچار سردردهای میگرنی می‌باشند. تشخیص صحیح منشا سردردها، به دلیل درمان­‌های متفاوت آن­ها بسیار مهم است.

به التهاب سینوس­‌ها، سینوزیت گفته می‌شود که امکان دارد با ویروس­‌های باکتریایی و ویروسی مرتبط باشد.

سینوزیت چه علائمی دارد؟

معیارهای زیر توسط پزشکان برای تشخیص سردردهای سینوزیت التهابی استفاده می شود:

  1.  سردرد در قسمت جلوی سر، همراه با درد در یک یا چند ناحیه از صورت، گوش یا دندان و شواهد بالینی یا آزمایشگاهی از سینوزیت حاد یا مزمن.
  2. بروز سردرد و علائم سینوزیت بصورت همزمان.
  3. سردرد و یا درد صورت که پس از کاهش علائم یا درمان سینوزیت حاد یا مزمن در طی هفت روز از بین می‌رود.

چگونه بفهمیم به بیماری سینوزیت مبتلا هستیم؟

علائم بیماری سینوزیت بسیار متفاوت از علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا است. نشانه­‌های مهم سینوزیت، درد در ناحیه صورت، ترشحات بینی، کاهش توانایی بویایی و احتقان است. محل درد بستگی به سینوس یا سینوس­ های درگیر دارد. علائم دیگر سینوریت شامل سردرد، بوی بد دهان، خستگی و سرفه است.

عفونت سینوس­ های تحتانی باعث دندان‌‌درد در ناحیه فک فوقانی و درد در ناحیه زیر چشم‌­ها می‌شود، در حالیکه عفونت سینوس­‌های فوقانی باعث ایجاد درد در ناحیه‌ی گیجگاهی می‌شود. عفونت سینوس‌­های کوچک بین چشم­‌ها (سینوس‌های غربالی) باعث ایجاد درد بین و پشت چشم‌­ها می‌شود.

امکان دارد چرکی به رنگ زرد یا سبزرنگ از بینی خارج شود و همچنین ممکن است، بوی ناخوشایندی احساس شود. فردی که مبتلا به سینوزیت است، ممکن است احساس ناخوشایندی داشته باشد و این بیماری می‌تواند ‌با تبی خفیف (کمتر از 38 درجه سانتیگراد) همراه شود.

علائم سینوزیت در کودکان چیست؟

موارد زیر شایع­ترین علائم سینوزیت در کودکان را بیان می‌کند:

  • گرفتگی بینی
  • آبریزش غلیظ و رنگی از بینی
  • ترشحات پشت حلق
  • سردرد
  • سرفه
  • درد یا درد ناشی از سینوس­‌ها
  • تب
  • از دست دادن بویایی

چه علائمی به عنوان سینوزیت حاد و مزمن شناخته می‌شود؟

عفونت ویروسی با سینوزیت باکتریایی تفاوت دارد، زیرا بطور کلی عفونت ویروسی در کمتر از 7 روز بهبود خواهد یافت. اگر علائم بیش از 7 روز ادامه پیدا کند، احتمالاً این عفونت از نظر ماهیت باکتریایی است.

سینوزیت حاد معمولاً حدود 2 هفته طول می‌کشد. با این حال، در برخی افراد عفونت می‌تواند طولانی­تر شود. افرادی که بیش از 4 بار در سال به بیماری سینوزیت دچار می‌شوند، بعنوان افرادیکه دارای سینوزیت حاد عودکننده می‌باشند، در نظر گرفته خواهند شد و باید به متخصص مراجعه نمایند. هنگامیکه علائم بیش از 12 هفته طول بکشد، این بیماری سینوزیت مزمن نامیده می شود.

آیا بیماری سینوزیت در بارداری کنترل می‌شود؟

خیر. و حتی ممکن است شدیدتر شود. مواجهه با عفونت سینوسی در دوران بارداری ممکن است چالش‌برانگیز باشد، زیرا به سختی می‌توان تشخیص داد که آیا علائم ناشی از یک عفونت واقعی است، یا اینکه علائم می‌تواند بخاطر هورمون­‌ها باشد.

همچنین دراین دوران، ممکن است فرد نتواند برخی از داروها را استفاده نماید و امکان دارد باردار بودن بر شدت علائم عفونت سینوس تأثیر بگذارد.

خوشبختانه بیماری سینوزیت در دوران بارداری، کودک را تحت ‌تأثیر قرار نمی‌دهد. اما باید اطمینان حاصل کنید که ویتامین‌­ها و مواد مغذی کافی دریافت می‌کنید و استراحت لازم را دارید.

به گفته‌‌ی کارشناسان، تغییرات هورمونی ممکن است نقشی در سینوس التهابی ناشی از بارداری داشته باشد، که بطور معمول در سه ماهه دوم و سوم رخ می‌دهد و طی 2 هفته پس از زایمان رفع می‌شود.

بعنوان مثال در مطالعه‌ای که به بررسی تأثیر شاخص توده بدنی یک خانم باردارBMI)(بی ام آی)) و مرحله بارداری بر احتقان بینی پرداخته شد، محققان دریافتند که افزایش BMI و سن حاملگی تأثیر معنی‌داری بر میزان احتقان بینی در دوران بارداری دارد.

از آنجا که حاملگی موجب متورم شدن رگ­‌های خونی و غشای بینی می‌شود، نکته مهمی که در مواجهه با مشکلات سینوسی در دوران بارداری وجود دارد این است که بدانیم، آیا این علائم مربوط به بارداری هستند یا واقعا دچار عفونت سینوسی شده‌ایم.

زیرا متورم شدن غشای بینی، باعث می‌شود نفس کشیدن از طریق بینی، حتی اگر بیمار هم نباشیم سخت شود، بنابراین حتما باید با پزشک مشورت کنید.

اگر علائم‌تان فقط مربوط به دوران بارداری است، قطره‌های نمکی بینی و بخور می‌تواند مناسب باشد. این روش­‌های درمانی برای کسانی که به عفونت سینوس مبتلا شده‌اند نیز موثر خواهد بود، ولی مدت درمان طولانی‌تر است.

چه‌ چیزی باعث تشدید بیماری سینوزیت می‌شود؟

تقریباً 90 درصد عفونت­ های حاد سینوسی ناشی از ویروس است. اگرچه چنین عفونت‌­هایی ممکن است تنها حدود یک هفته طول بکشند، اما می‌توانند زندگیمان را تحت‌تاثیر قرار دهند. بنابراین باید علائم را مدیریت نمود و از هر چیزی که بر بدتر شدن علائم تاثیر می‌گذارد، جلوگیری نمود.

  • بدن شما هنگام مبارزه با عفونت به استراحت نیاز دارد. خواب کافی در شب، جهت تقویت سیستم ایمنی بدن لازم است. رفتن به محل کار و انجام کارها با همان سرعت و شرایط قبل از بیماری، احساس بدی به شما خواهد داد و بدتر از آن اینکه استرس زمانی که احساس خوبی ندارید، ممکن است سردرد یا فشار سینوس را تشدید کند.
  • اگر در ماه­‌های خشک، دچار عفونت سینوسی شده‌اید یا اگر در منطقه‌ای با‌ آب و هوای خشک زندگی می‌کنید این هوا می‌تواند باعث تحریک بینی شما شده و علائم شما را تشدید کند.
  • استنشاق دود سیگار، عطرهای قوی، آلاینده‌ها یا هرگونه آلرژن موجود در هوا می‌تواند منجر به التهاب بیشتر و فشار سینوسی بیشتر شود.
  • استفاده بیش از حد از اسپری­‌های ضداحتقان بینی می‌تواند منجر به احتقان مجدد شود و علائم را بدتر کند. قبل از امتحان کردن داروی ضداحتقان بینی با پزشک خود مشورت کنید و سپس از آن استفاده کنید.

تشخیص بیماری سینوزیت چگونه امکان پذیر است؟

پزشک معاینه جسمی را انجام داده و در مورد علائم از بیمار سؤال می‌کند. همچنین امکان دارد وی حفره بینی را با یک منبع نوری به نام اتوسکوپ معاینه کند، از این روش برای معاینه گوش‌­ها نیز استفاده می‌شود.

در سینوزیت حاد معمولاً پزشک شما براساس تاریخچه بیماری (بعنوان مثال سرماخوردگی)، علائم (هنگام ظهور، شدت و مدت زمان) و معاینه به تشخیص می‌رسد.

علائم تشخیصی سینوزیت حاد باکتریایی شامل موارد زیر است:

  • علائم بیش از 7 روز
  • چرک زرد یا سبز که از بینی خارج می‌شود.
  • درد یا حساسیت در صورت تغییر در بویایی یا انسداد بینی

هنگامی که سینوزیت مزمن است، پزشک ممکن است آزمایش آلرژی را به شما توصیه کند تا ببیند که آیا آلرژی باعث علائم سینوزیت شده یا خیر. در این حالت برای اطمینان هر چه بیشتر، ممکن است به سی تی اسکن نیاز باشد.

سی‌تی‌اسکن (Computed tomography (CT می‌تواند میزان و محل عفونت در سینوس­‌ها را مشخص نماید. اما این آزمایشات معمولاً انجام نمی‌شود مگر اینکه فرد دچار عوارض سینوزیت باشد یا دچار سینوزیت مزمنی شده باشد که به درمان پاسخ نداده و مجبور به جراحی باشد.

در صورت تداوم علائم، پزشک برای معاینات بیشتر فرد مبتلا به سینوزیت را به متخصص گوش، بینی و گلو ارجاع می‌دهد.

تشخیص قطعی سینوزیت با ام ار ای امکان پذیر است؟

احتقان ساده بینی که ناشی از سرماخوردگی است، ممکن است با سینوزیت اشتباه گرفته شود. اما سرماخوردگی بعد از ۷ الی ۱۴ روز و بدون درمان بهبود می‌یابد. در حالیکه علائم سینوزیت مزمن بیشتر از سرماخوردگی و زمان بهبودی آن نیز طولانی‌تر است.

پزشکان علاوه بر انجام معاینات بالینی به وسیله‌ی درخواست رادیوگرافی و در صورت لزوم ام ارای – MR  یا سی‌تی‌اسکن می‌توانند سینوزیت را تشخیص دهند.

هیچ روش تضمینی برای جلوگیری از تمام علل سینوزیت وجود ندارد، اما می‌توانید با شستشوی مکرر و صحیح دستان، جلوگیری از دود دخانیات و کاهش قرار گرفتن در معرض چیزهایی که به آن­ها حساسیت دارید خطر ابتلا به عفونت­های ویروسی را کاهش دهید. هنگامی که سینوزیت مزمن می‌شود، نه تنها علائم آن از بین نمی‌رود، بلکه ممکن است بدتر هم بشود.

عوارض بیماری سینوزیت چیست؟

آبسه‌ها و مننژیت (عفونت غشای اطراف سیستم عصبی مرکزی)، از جمله عوارض جدی سینوزیت می‌باشند.

و در صورت داشتن علائمی چون:

  • سردردهای شدید
  • تغییر در بینایی
  • تغییر در وضعیت روحی و روانی
  • علائم عفونت شدیدتر (مثلا تب بیشتر از 39 درجه سانتیگراد)

باید فورا به پزشک مراجعه نمود.

چگونه از مبتلا شدن به بیماری سینوزیت پیشگیری کنیم؟

برای کاهش احتمال ابتلا به سینوزیت یا تسکین علائم اولیه سینوزیت، راه ­های زیادی وجود دارد که می‌توانید انجام دهید. در این راستا به برخی مراقبت‌های خانگی ساده نیز اشاره شده است.

  • یکی از مهم­ترین روش­ها پاک نگه داشتن مجاری بینی است. برای کمک به پاک ‌کردن مخاط اضافی و مرطوب نگه‌داشتن غشاها، آب را به آرامی داخل بینی بکشید. بهترین زمان­ ها برای انجام اینکار صبح­ ها و شب­ ها است.
  • به مقدار زیاد آب بنوشید تا ترشحات بینی رقیق شود.
  • بخور بگیرید و به حمام گرم بروید.
  • از محیط‌های خشک خودداری کنید. دستگاه رطوبت‌ساز در خانه شما (به ویژه در کنار تخت­خواب) و در جاییکه کار می‌کنید می‌تواند در جلوگیری از خشک‌شدن مجاری بینی کمک کند.
  • در هنگام خواب سرتان را بالاتر قرار دهید تا از تجمع مخاط در سینوس­ها جلوگیری شود.
  • بطور مرتب فین کنید و بینی‌تان را از ترشحات تمیز کنید.
  • از مصرف خودسرانه آنتی هیستامین­ ها مگر با تجویز، خودداری کنید.
  • در استفاده از مواد ضداحتقان دقت کنید.

چه روش‌های برای درمان بیماری سینوزیت وجود دارد؟

درمان سینوزیت با داروهای ساده‌ای مانند اسپری­‌ها و داروهای شتستشوی بینی شروع شده و در صورت لزوم به سمت راهبردهای پیشرفته‌تر مانند داروهای تجویزی و یا جراحی پیش می‌رود.

شناخت علائم سینوزیت حاد و مزمن کمک شایانی در انتخاب نوع درمان می‌کند، بطوریکه اکثر مبتلایان به سینوزیت حاد بدون درمان بهتر می‌شوند. در ادامه به این روش‌های درمانی اشاره خواهیم داشت.

درمان سینوزیت با دارو امکان پذیر است؟

از آنجا که بیشتر موارد سینوزیت بر اثر ویروس ایجاد می‌شود، پزشک فقط ممکن است داروهای ضداحتقان خوراکی (بعنوان مثال فنیل افرین، سودوافدرین) و یا موضعی (مثلاً اکسی‌متازولین، زایلومتازولین)، اسپری‌­ها یا شست و شو دهنده‌های بینی و دهان و داروهای ضددرد مثل استامینوفن یا ایبوپروفن را برای کمک به تسکین علائم توصیه کند.

اگر مبتلا به بیماری قلبی، فشار خون بالا، بیماری تیروئید، دیابت، آب‌سیاه و یا مشکلات پروستات هستید یا در وضعیت بارداری یا شیردهی می‌باشید، قبل از مصرف این داروها با پزشک خود مشورت کنید.

اسپری­‌های بینی نباید بیش از 3 تا 5 روز پشت سر هم مورد استفاده قرار گیرند، زیرا این داروها می‌توانند باعث احتقان دوباره شوند. استنشاق بخار و استفاده از مرطوب کننده‌های سرد نیز ممکن است، کمک کننده باشند.

افزودن اکالیپتوس و ضداحتقان­‌های مبتنی بر منتول به آب گرم نیز ممکن است به کاهش علائم کمک کنند. اگرچه ضداحتقان‌­ها برای بزرگسالان بی‌خطر هستند اما برای كودكان توصیه نمی‌شود.

اگر این اقدامات بعد از 7 روز (برای بزرگسالان) یا 10 تا 14 روز (برای کودکان) باعث بهبود علائم نشود یا اگر علائم تشدید شود، ممکن است پزشک شما آنتی‌بیوتیک تجویز کند.

معمولاً آنتی‌بیوتیک‌­ها تجویز نمی‌شوند زیرا سینوزیت حاد ماهیتی ویروسی دارد. در صورت نیاز به آنتی‌بیوتیک‌­ها معمولاً آن­ها برای 10 تا 14 روز مصرف می شوند. اگر عفونت مزمن شود (بیش از 3 ماه طول بکشد)، آنتی‌بیوتیک‌درمانی ممکن است برای مدتی طولانی‌تر و معمولاً تا 3 هفته ادامه پیدا کند.

در مورد سینوزیت مزمن، پزشک ممکن است داروی کورتیکواستروئید (اسپری بینی یا قرص) و یا Phenylephrine (قرص خوراکی) را به همراه یا بدون آنتی‌بیوتیک تجویز نماید.

جراحی سینوزیت چه تاثیری بر درمان آن دارد؟

جراحی سینوزیت یکی دیگر از روش­های درمان است، این روش گزینه‌ای برای افراد مبتلا به سینوزیت مزمنی است که به درمان پاسخ نمی‌دهند.

عمل جراحی سینوس، با هدف بازکردن مسیرهای سینوس­ها و انسدادها انجام می‌شود. این روش گزینه‌ای برای افرادی که عفونت سینوسی مداوم و مکرر دارند، افرادی که دارای ساختار ناهنجار سینوس­ ها هستند و یا رشد غیرطبیعی در سینوس را دارند، می‌باشد.

این روش می‌تواند با کمی نگرانی همراه شود، اما جراحی سینوزیت روشی با عوارض کم است.

درمان سینوزیت با داروهای گیاهی و طب سنتی

فرد مبتلا به سینوزیت می‌تواند با استفاده از داروی خانگی و طب سنتی به کاهش علائم و تسریع بهبودی کمک کنند.

  • اسپری نمکی بینی

براحتی یک محلول نمکی با استفاده از آب استریل، نمک و جوش‌شیرین در خانه تهیه می شود.

  • Neti pot( نتی پات)

برخی افراد برای شستشوی بینی ازNeti pot ها استفاده می‌کنند، Neti pot ها به مرطوب نگه‌داشتن غشای مخاط و تسکین فشار در سینوس­ها کمک می‌کند. این دستگاه مانند یک گلدان کوچک با دهانه بلند است.

  • استنشاق بخار

استفاده از بخار برای بازکردن مجاری بینی می‌تواند به تسکین علائم سینوزیت کمک کند.

  • طب سوزنی

طب سوزنی بخش مهمی از طب سنتی چینی است که شامل فشار به نقاط خاص بدن، برای تسکین درد یا علائم بیماری است.

  • آبرسانی

با نوشیدن مقادیر زیادی از مایعات، غشاهای مخاطی را در سینوس­ها مرطوب نگه‌دارید. آب، آبمیوه و چای‌های گیاهی و چای سبز گزینه‌های خوبی بجای چای و قهوه هستند.

  • کیسه آب‌گرم

استفاده از گرما در ناحیه سینوس نیز می‌تواند به کاهش علائم کمک کند. یکی از ساده ترین راه‌­های انجام این کار استفاده از کیسه آب‌گرم است.

  • استراحت و آرامش

تمرکز روی کار یا مطالعات می‌تواند برای فرد مبتلا به علائم سینوزیت دشوار باشد. استراحت زیاد می‌تواند در بهبودی شما کمک کند.

  • اسانس روغن‌­ها

اسانس روغن نعناع منتول. اسانس روغن‌­ها، روغن­های طبیعی حاصل از گیاهان هستند.

بخور و نخورها در درمان بیماری سینوزیت

جلوگیری از علائم عفونت سینوس همیشه بهتر از درمان آن است. اگر می‌خواهید یک سیستم سینوسی سالم داشته باشید، باید با نحوه پاکسازی سینوس‌­ها با روش­‌ها و عادات غذایی سالم آشنا باشید:

  • آب بیشتری بنوشید.

مقدار زیادی آب تازه، تمیز و تصفیه شده برای سلامتی سینوس­ها ضروری است. شما می­توانید با نوشیدن مقدار زیادی آب خالص و تمیز، علائم جزئی عفونت­های مزمن سینوس را کاهش دهید.

  • بیشتر آناناس میل کنید.

آناناس سرشار از آنتی‌اکسیدان است که از غشاهای مخاطی ظریف در برابر صدمات محافظت می­کند.

  • فلفل‌ها را به وعده‌های غذایی خود اضافه کنید.

همه می‌دانند که فلفل­های گرم می‌توانند سینوس­ها را پاکسازی کنند. هنگامی که چیز گرم و تندی می‌خورید، ممکن است ترشحات بینی یا انسداد بینی نرم شود.

  • ترب‌کوهی (Horseradis) را در برنامه‌غذایی روزانه خود قرار دهید.

ترب‌کوهی، فواید سلامتی زیادی دارد. فواید سلامتی ترب کوهی به دلیل داشتن مواد مغذی و معدنی زیاد آن است که شامل فیبر، ویتامین C، فولات، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی و منگنز و همچنین ترکیبات شیمیایی آلی آنزیم­ها و روغن­ها می‌باشد.

این ریشه تند تقریباً مانند فلفل قرمز عمل کرده، باعث کاهش التهاب و تحریک سیستم ایمنی بدن می‌شود. همچنین دارای خواص آنتی‌بیوتیکی است.

  • سیر استفاده کنید.

سیر و پیاز، مشابه به فلفل التهاب و درد را کاهش می‌دهند. سیر ضدباکتری و ضدقارچ است که حتی برخی ویروس­ها را نیز می‌کشد.

  • مصرف پروبیوتیک را افزایش دهید.

غذاهای تخمیر شده حاوی پروبیوتیک هستند. گزینه‌های وگان شامل نعناع، کیمچی، ترشی، ماست نارگیل و … است. همچنین؛ می‌توانید یک پروبیوتیکSBO (soil-based organism)  (اس بی او) از Sunwarrior (سان واریور) تهیه کنید تا یک میکروبیوم سالم ایجاد کنید.

  • غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان مصرف کنید.

آنتی‌اکسیدان­‌ها از غشاهای مخاطی در برابر آسیب رادیکال­‌های آزاد محافظت می‌کنند.

بنابراین به دنبال میوه‌ها و سبزیجات روشن و رنگی مانند مرکبات، کیوی، اسفناج، انواع توت­‌ها، کدو تنبل، سیب‌زمینی شیرین و سایر غذاهای مشابه باشید.

به رژیم و عادات غذایی خود، زنجبیل را بیافزایید.

این ادویه حاوی آنتی‌اکسیدان­‌ها، آنتی‌هیستامین­‌های طبیعی و ضدالتهاب است که باعث تسریع در بهبود، کاهش درد و کاهش تورم و احتقان در بدن می شود. زنجبیل، آلرژی، درد سینوسی ،حالت تهوع و ناراحتی را کاهش می‌دهد.

  • بیشتر از زردچوبه استفاده کنید.

زردچوبه مانند زنجبیل است و بسیاری از همان مزایا را به همراه دارد.

  • مکمل روغن نارگیل

روغن نارگیل در کاهش التهاب بسیار مفید است و همچنین بسیاری از باکتری­ ها، ویروس‌­ها و قارچ‌ها را نیز از بین می‌برد. از مصرف موادی چون محصولات لبنی، آرد و دانه‌های تصفیه شده، نمک و قندها اجتناب کنید.

جمع بندی

امان از سر درد بی موقع. عین خروس بی موقع است. اگر این سر دردها از نوع سینوزیت باشد که باید فقط با آن سوخت و ساخت. البته درمان هایی برای سر درد وجود دارد که از شدت آن جلوگیری میکند ولی متاسفانه هنوز درمان قطعی برای درمان سینوزیت وجود ندارد. معمولا افرادی که سر دردهای سینوزیتی دارند؛ انواع ماساژهای صورت و داروهای گیاهی را می شناسند. بیرون رفتن با موی خیس برایشان تبدیل به عذابی می شود که دردش حتی در هنگام خواب دست از سران بر نمیدارد. بهترین کار برای درمان سینوزیت توصیه های پزشک معالج و مصرف مرتب داروهاست و اگر در ابتدای راه هستید راه حلی به ذهنتان می رشد که مرهمی باشد بر درد سرهای کلافه کننده؟

برخی سوالات متداول سینوزیت

عمل سینوزیت چند ساعت طول می­کشد؟

عمل سینوزیت معمولا در بیمارستان‌­ها انجام می­شود و زمان آن چیزی حدود نیم ساعت تا نود دقیقه طول می­کشد.

آیا سینوزیت واگیردار است؟

به طور کلی خیر. اما پزشکان می­گویند ممکن است در دو سه روز اول چون هنوز ویروس تبدیل به عفونت نشده است، ممکن است ترشحات بینی مسری باشد. اما بعد از این زمان دیگر مسری نیست.

آیا سینوزیت باعث بوی بد دهان می­ شود؟

بله یکی مشکلات این بیماری بوی بد دهان است که روش­‌های درمان خانگی آن نوشیدن آب کافی و خوردن موادی مانند زنجبیل است.

فاطمه سعادت

پست های مرتبط

درد کمر سمت راست پشت کمر | علت، تشخیص و درمان

درد کمر سمت راست پشت کمر یکی از مشکلات شایع و گاهی آزاردهنده است. این درد می‌تواند به‌صورت ناگهانی یا تدریجی ایجاد شود و در افراد مختلف با شدت‌های متفاوت بروز پیدا کند

پیشگیری از چاقی در تعطیلات نوروز (عید)

در ایام نوروز به دلیل تغییر الگوی مصرفی خانواده، اختلال و بی…

آمبولی ریه: یک تهدید خطرناک برای سلامتی

در دنیای امروز، با توجه به افزایش مشکلات تنفسی و بیماری‌های مرتبط با سیستم تنفسی، موضوع آمبولی ریه به‌عنوان یک مشکل جدی و تهدیدکننده زندگی، اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است. یکی از مشکلاتی که ممکن است در این مسیر به وجود آید، نیاز به دستگاه‌های پزشکی مانند اکسیژن ساز است که می‌توان آن را از شرکت‌های معتبر مانند «تندیس آنلاین» اجاره کرد. آمبولی ریه، یک بیماری خطرناک است که در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، می‌تواند عواقب جبران‌ناپذیری برای فرد به‌دنبال داشته باشد. در این مقاله قصد داریم تا به‌طور …

فروردین 25, 1404

دیدگاهتان را بنویسید