یکی از بهترین روشهای لاغری، پیروی از رژیمهای کم کربوهیدرات میباشد. تا به حال از خواص کدو سبز چیزی شنیدهاید؟! اگر شما هم به دنبال افزایش حجم وعدههای غذایی خود با کمترین کالری ممکن هستید میتوانید از کدو سبز با انواع دستورالعملهای مختلف استفاده کنید. به این ترتیب یک مادهی مغذی را به برنامهی غذایی خود اضافه میکنید.
جالب است بدانید که در صد بالایی از حجم کدو سبز را آب تشکیل داده است و با وجود اینکه میزان قند، کربوهیدرات و کالری آن بسیار پایین است، سرشار از مواد مغذی مختلف مانند پتاسیم، منگنز و آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین C و ویتامین A و ترکیباتی نظیر لوتئین، بتاکاروتن و … میباشد.
در این مطلب کافه نبض قرار است به معرفی همهی خواص کدو سبز بپردازیم. اگر شما هم به دنبال آشنایی با خواص و فواید متعدد کدو سبز برای سلامتی و زیبایی خود هستید با کافه نبض همراه باشید.
مهمترین خواص و فواید درمانی کدو سبز
کدو سبز دارای خواص بسیار و مواد مغذی مفیدی از جمله ویتامین C و A، پتاسیم، فولات و فیبر است که با کمک به حفظ سلامتی بدن موجب کاهش خطر سکته، کاهش فشار خون و کاهش کلسترول و سلامت قلب میشود.
مناسب برای کاهش وزن
خواص سبزیجات بدون نشاستهای مانند کدو سبز در کاهش وزن مثال زدنی میباشند. کدو سبز حاوی مقدار زیادی آب است و میتواند به فرایند هضم غذا و همچنین رفع یبوست کمک کند.
فیبر بالای موجود در آن میتواند اشتها را کاهش داده و باعث رفع گرسنگی شود. کالری کم موجود در کدو سبز موجب پدید آمدن احساس سیری و افزایش سرعت کاهش وزن است.
بهبود سلامت قلب
بر اساس نتایج تحقیقات پژوهشگران مصرف کدو سبز برای سلامت قلب بسیار مفید است. کاروتنوئید موجود در کدو سبز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را تا حد زیادی کاهش میدهد. کاروتنوئیدها ترکیبات محلول در چربی هستند که از توان حل شدن در آب نیز برخوردارند.
این ترکیبات میتوانند چربی و کلسترول را در بدن گردش بدهند و به این ترتیب از تصلب شرایین جلوگیری کنند. همچنین کدو سبز سرشار از فولات، پتاسیم، فیبر و منیزیم است که برای سلامت عمومی قلب مفید میباشند.
بهبود سلامت چشمها
کدو سبز سرشار از ویتامین c و بتاکاروتن میباشد. این دو ماده مغذی نقش مهمی برای حفظ سلامت چشم دارند. آنتیاکسیدانهای لوتئین و زاگزانتین نیز با تجمع در شبکیه چشم میتوانند بینایی فرد را بهبود دهند و خطر ابتلا به بیماریهای چشمی مرتبط با سن و کاهش بینایی در سالمندان را کاهش دهند.
دو مادهی مهم دیگر موجود در کدو سبز که نقش مهمی در کاهش خطر ابتلا به آب مروارید دارند عبارتند از لوتئین و زاگزانتین.
کنترل دیابت از مهمترین خواص کدو سبز
یکی از مهمترین خواص کدو کنترل دیابت نوع ۲ است. منیزیم و روی موجود در کدو سبز به شکسته شدن قند در بدن کمک میکنند. فیبر و آنتیاکسیدان موجود در کدو سبز نیز با ایجاد حساسیت نسبت به انسولین موجب کاهش سطح قند خون میشوند.
کمک به کاهش کلسترول
کدو سبز نه تنها فاقد کلسترول میباشد، بلکه فیبر موجود در آن میتواند به کاهش کلسترول خون کمک کند. بنابراین میتوان بدون هیچ گونه نگرانی بابت افزایش کلسترول خون از این مادهی غذایی استفاده کرد.
کمک به درمان آسم
ویتامین C فراوان موجود در کدو سبز باعث میشود تا درمیان سبزیجات به یک مادهی غذایی مناسب برای مبارزه با آسم تبدیل شود. ویتامین C یک آنتیاکسیدان قوی است که در سالم نگهداشتن سیستم ایمنی بدن و مبارزه با مشکلات تنفسی نقش مهمی دارد. خواص ضد التهاب کدو سبز میتواند از گرفتگی ریه جلوگیری کرده و به پاکسازی آن کمک کند.
محافظت در برابر سرطان روده بزرگ
فیبر بالای کدو سبز با تنظیم عملکرد طبیعی روده و حفظ غشای مخاطی آن به جلوگیری از ابتلا به سرطان رودهی بزرگ کمک میکند. فیبر آب اضافی روده بزرگ را جذب میکند و با حفظ رطوبت کافی به مدفوع کمک میکند تا به راحتی از بدن خارج شود.
مقدار فیبر مورد نیاز بدن برای جلوگیری از ابتلا به سرطان رودهی بزرگ بین ۲۰ تا ۳۵ گرم در روز میباشد. همچنین کدو سبز حاوی لوتئین است که میتواند خطر سرطان روده بزرگ را نیز کاهش دهد.
افزایش هضم و عملکرد گوارش
کدو سبز سرشار از آب و فیبر است، ترکیب این دو میتواند خطر ابتلا به یبوست و اختلالات روده را کاهش داده و باعث هضم مناسب غذا شود. فیبر موجود در کدو سبز از دو نوع فیبر محلول و غیر محلول میباشد. فیبرهای محلول با فعال کردن باکتریهای ساکن روده که اسیدهای چرب تولید می-کنند به سلامت سلولهای روده کمک میکنند.
اسیدهای چرب همچنین میتوانند به کاهش التهاب و علائم برخی اختلالات روده، مانند سندرم روده تحریک پذیر، بیماری کرون و کولیت اولسراتیو، کمک کند. فیبر نامحلول موجود در کدو سبز نیز با حفظ رطوبت مدفوع به حرکت راحتتر رودهها کمک میکند و خطر یبوست را به طور قابل توجهی کاهش میدهد، به خصوص اگر مصرف کدو همراه با مقدار مناسبی از مایعات باشد.
کاهش فشار خون
کدو سبز به دلیل غنی بودن از پتاسیم، یکی از بهترین مواد غذایی برای مقابله با فشار خون است. احتمالاً از شنیدن این که پتاسیم موجود در کدو سبز بیشتر از موز است تعجب کنید. پتاسیم مادهی غذایی مورد نیاز یکی از اصلیترین الکترولیتهای بدن است و میتواند بر روی قطر رگهای خونی تأثیر بگذارد.
مصرف پتاسیم به ویژه هنگامی که فرد قادر به کاهش مصرف سدیم خود نباشد ضروری است. سدیم مادهی اصلی موثر بر افزایش فشار خون است که با مصرف پتاسیم میتوان از عوارض ناخواستهی آن جلوگیری کرد.
کند شدن فرآیند پیری
کدو سبز حاوی مواد مغذی مختلفی بوده و برای محافظت از سلولها و پوست دارای خواص زیادی میباشد، این مواد عبارتند از آنتیاکسیدانها، ریبوفلاوین (ویتامین B2) و ویتامین C. در سنین جوانی بدن انسان آمادگی لازم برای از بین بردن سلولهای پیر و جایگزین نمودن آنها با سلول های جدید را دارد اما با افزایش سن آمادگی بدن برای این کار کمتر میشود و با انبوهی از سلولهای از کار افتاده مواجه میشود.
ریبوفلاوین ویتامین B2 موجود در کدو سبز میتواند به رشد بافتها و بازسازی و تولید مجدد سلولها کمک کند و باعث درخشانتر شدن و احیای پوست شود. همچنین با جلوگیری از فرایند فراموشی از ابتلا به بیماری آلزایمر در سالمندان جلوگیری می-کند.
لوتئین و زئاگزانتین دو آنتیاکسیدان موجود در کدو سبز هستند که نقش مهمی در محافظت از پوست در برابر آسیبهای ناشی از نور و به خصوص اشعهی ماوراء بنفش دارند. آنها با مراقبت از پوست در برابر آسیبهای رادیکال از پیری زودرس پوست جلوگیری میکنند.
ویتامین C موجود در کدو سبز نیز سرعت پیر شدن سلولهای قلبی را کاهش میدهد و با کمک به کلاژن سازی از به وجود آمدن چین و چروک در پوست جلوگیری میکند.
تقویت استخوان ها و دندانها
کدو سبز سرشار از آنتیاکسیدانهای لوتئین و زاگزانتین، ویتامین K و منیزیم است که همگی به تقویت استخوانها و دندانها کمک میکنند.
کمک به عملکرد تیروئید
یکی از عناصر مهم برای تنظیم فعالین تیروئید منگنز است. کدو سبز سرشار از این مادهی معدنی است و مصرف آن خواص درمانی داشته و میتواند به تقویت عملکرد تیروئید کمک کند.
مفید در طول بارداری
کدو سبز حاوی ویتامینهای گروهB، اسیدفولیک و منیزیم است که خطر زایمان زودرس را کاهش میدهند و باعث رشد و نمو مناسب جنین میشوند.
مفید برای نوزادان و کودکان
کدو سبزمیتواند از ۶ ماهگی به بعد، که کودکان اجازهی خوردن غذاهای جامد پیدا میکنند، به رژیم غذایی آنها اضافه شود. ویتامین A موجود در کدو سبز به رشد استخوان و سیستم ایمنی بدن کودکان کمک میکند. همچنین منبع مفیدی از پتاسیم و منیزیم است و هضم آن برای کودک راحت میباشد.
کمک به جلوگیری از نقرس
مصرف کدو سبز ویتامین C مورد نیاز بدن را تا حد زیادی تأمین میکند. ویتامین C میتواند اسید اوریک موجود در خون را کاهش داده و از احتمال ابتلا به نقرس یا عود مجدد آن جلوگیری کند.
افزایش سلامت پروستات
ویتامین E (بتاکاروتن) و ویتامین C موجود در کدو سبز با خاصیت آنتیاکسیدانی خود می-توانند مانع سرطانی شدن سلولها به خصوص در افراد سیگاری شوند. لوتئین موجود در کدو سبز نیز خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد.
همچنین فیبر موجود در کدو سبز میتواند تا حد زیادی مواد سرطان زا را از بدن خارج کرده و مانع پیشرفت سرطان پروستات شود.
کمک به کلاژن سازی
با افزایش سن توانایی بدن برای تولید کلاژن کاهش مییابد. این امر منجر به ایجاد چین و چروک و از دست دادن انعطاف پوست میشود. مصرف بعضی از مواد غذایی مانند کدو سبز که حاوی ویتامین C و ریبوفلاوین میباشد کمک بزرگی برای افزایش تولید کلاژن و حفظ طراوت پوست است.
کمک به آبرسانی پوست
کدو سبز با آب زیادی که در خود دارد به آب رسانی هر چه بهتر پوست کمک میکند. همچنین لوتئین موجود در آن میتواند با فیلتر کردن نور آبی، از پوست در برابر عوامل محیطی به ویژه نور خورشید محافظت کند.
بهبود عملکرد مغز و حافظه
کدو سبز با ترکیبی از فولات، ویتامین C، اسیدهای چرب امگا ۳ و روی شامل بسیاری از موادی است که مغز برای عملکرد مناسب خود به آنها نیاز دارد. آب یکی دیگر از موادی است که در صورت کمبود ان مغز قادر به داشتن کارایی مناسب خود نیست. بهتر است برای نگهداشتن سطح کافی آب بدن در طول روز از میوهها یا سبزیجات آب-دار استفاده کنیم. مصرف کدو سبز با ۹۵% آب میتواند تا حدی به تأمین مایعات مورد نیاز بدن کمک کند.
افزایش رشد مو
کدو سبز سرشار از ویتامین C و روی میباشد که به رشد، ترمیم و استحکام موها کمک میکنند.
افزایش ایمنی بدن
سیستم ایمنی بدن که متشکل از گلبولهای سفید، لنفوسیتها و فاگوسیتها است، وظیفهی محافظت از بدن در برابر انواع عوامل بیماریزا را به عهده دارد. یکی از ویتامینهایی که نقش مهمی در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد و به وفور در کدو سبز یافت میشود ویتامین C میباشد. ویتامین C یک آنتیاکسیدان قوی است که مبارزه با عفونتها را تشدید میکند.
خواص آنتیاکسیدانی ویتامین C موجود در کدو سبز میتواند مانع مرگ سلولها به دلیل التهاب شود. همچنین می تواند به سیستم دفاعی بدن برای تولید سلولهای ایمنی بیشتر کمک کند.
نکات مهم برای خرید و نگهداری کدو سبز
مناسبترین کدو سبز برای خرید، کدوهای کوچک و متوسط هستند. کدو سبزی را انتخاب کنید که جای نیش و بریدگی بر روی آن وجود نداشته باشد. برای نگهداری از کدو سبز آن را به صورت کامل و بدون شست و شو در یک کیسهی پلاستکی یا کاغذی که یک طرف آن باز است گذاشته و در یخچال قرار دهید تا خواص و فواید آن حفظ شود. به این ترتیب میتوانید کدو را یک تا دو هفته در یخچال نگهدارید.
کدو سبز را به چه شکلی مصرف کنیم؟
بهترین روش مصرف کدو سبز به صورت خام یا آب پز است. کدو سبز خام حاوی ویتامین C بیشتری نسبت به کدو سبز پخته است در حالی که ویتامینA کمتری دارد.
چرا مصرف کدو سبز باعث لاغری میشود؟
مصرف منظم کدو سبز میتواند به کاهش وزن کمک کند. کدو سبزسرشار از آب است و دارای تراکم کالری پایین میباشد، این خواص میتوانند در ایجاد احساس سیری موثر باشند. همچنین فیبر موجود در آن نیز احساس گرسنگی را کاهش داده و باعث از بین رفتن اشتها میشود.
علاوه بر این، نتایج مطالعات صورت گرفته، نشان دهندهی وجود رابطه بین مصرف سبزیجات بدون نشاسته و سرعت کاهش وزن هستند.
چه کسانی بهتر است کدو سبز نخورند؟
بهتر است افرادی که دارای طبع سرد هستند و یا در مناطق سردسیر زندگی میکنند در مصرف کدو سبز احتیاط کنند و حتماً آن را همراه با خوراکیها یا ادویههای دارای طبع گرم بخورند.
روشهای طبخ کدو سبز
کدو سبز خام را میتوان همراه با سبزیجات دیگر در سالاد یا بورانی کدو مصرف کرد. کدو سبز همچنین به صورت آب پز، بخارپز، سرخ و کباب شده نیز قابل مصرف است.
عوارض جانبی استفاده از کدوی سبز
در کنار خواص و فواید بسیار کدو سبز، مصرف آن ممکن است عوارضی نیز برای برخی از افراد ایجاد نماید. این ماده غذایی ممکن است باعث بروز مشکلات گوارشی در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) شود. در مواردی نادر احتمال گرفتگی معده یا اسهال نیز وجود دارد. مصرف کدو سبز ممکن است در بعضی افراد باعث ایجاد حساسیت، حالت تهوع یا خارش (خارش شدید پوست) شود.
از آنجا که کدو سبز منبعی سرشار از بتاکاروتن است، مصرف مقادیر زیاد آن برای خانمهای باردار و شیرده، افرادی که سیگار میکشند و افرادی که تحت آنژیوپلاستی قرار گرفتهاند توصیه نمیشود.