بیماری کبد چرب همانطور که از نام آن مشخصه مربوط به کبد میشود و نوعی بیماری تهاجمی می باشد. کبد جز ارگان های اصلی بدن می باشد. بیماری کبد چرب به صورت فزاینده در سراسر جهان، به ویژه در کشورهای غربی رایج است.
در ایالات متحده، کبد چرب شایع ترین شکل بیماری کبدی می باشد که در حدود یک چهارم مردم را درگیر میکند. بروز کبد چرب در فردی که الکل استفاده می کند به عنوان بیمای کبد چرب الکلی شناخته می شود. این بیماری در کسی که الکل زیاد مصرف نمی کند، به بیماری کبد چرب غیر الکلی معروف است. در این مطلب در مورد داروی کبد چرب توضیحاتی را خدمتتان داریم
کبد چرب چیست؟
بیماری کبد چرب با نام استئاتوز کبدی هم نام یاد می شود. این عارضه زمانی پیش می آید که در کبد چربی ایجاد شود. چربی در کبد وجود دارد و کاملا طبیعی است. اما گاهی تحت شرایطی چربی ذخیره شده بیش از حد طبیعی می باشد، که برای سلامتی مشکل ایجاد می کند. همانطور که می دانید کبد دومین ارگان بزرگ بدن می باشد.
شبیه یک دستگاه فیلتر برای بدن عمل میکند. در عملکرد هضم برای جذب مواد مغذی بدست آمده از مواد غذایی و نوشیدنی ها را فیلتر میکند. از ورود مود مضر به خون جلوگیری میکند. چربی زیاد به کبد آسیب می رساند. باعث التهاب کبد وایجاد زخم وسیروز کبدی میگردد. در شرایط پیشرفته تر منجر به نارسایی کبد می گردد.
علائم و نشانه کبد چرب
اغلب اوقات، کبد چرب علائم قابل توجهی را بروز نمی دهد. اما ممکن است علائمی شبیه به :
- خستگی
- درد یا ناراحتی در قسمت فوقانی شکم
را داشته باشید. اگر کبد چرب پیشرفته تر گردد، کبد دچار التهاب میگردد. این التهاب به اسکار کبدی یا فیبروز کبدی شناخته میگردد. که این عارضه در نوع شدید تر ایجاد زخم میکند که به سیروز کبدی معروف است. سیروز ممکن است علائمی مانند:
- از دست دادن اشتها
- کاهش وزن
- ضعف
- خستگی
- خون دماغ شدن
- خارش پوست
- پوست و چشم زرد
- ایجاد رگ های خونی زیر پوست شما
- درد شکم
- تورم شکم
- تورم پاها
- بزرگ شدن پستان در مردان
- گیجی و بی حالی
سیروز یک بیماری بالقوه تهدید کننده زندگی است.
دلایل ایجاد کبد چرب
کبد چرب زمانی ایجاد می شود که بدن شما چربی زیادی تولید کند یا به اندازه کافی چربی را متابولیزه نکند. چربی اضافی در سلول های کبدی ذخیره می شود و باعث بیماری کبد چرب می شود. این تجمع چربی می تواند در اثر موارد مختلفی ایجاد شود.
به عنوان مثال ، نوشیدن زیاد الکل می تواند باعث بیماری کبد چرب الکلی شود. این اولین مرحله از بیماری کبدی مربوط به الکل است. در افرادی که زیاد الکل نمی نوشند ، علت بیماری کبد چرب کمتر مشخص است. یک یا چند عامل زیر ممکن است نقش داشته باشند:
- چاقی
- قند خون بالا
- مقاومت به انسولین
- مقادیر بالای چربی ، به ویژه تری گلیسیرید ، در خون شما
گاهی بندرت از موارد زیر هم ممکن است که بیماری کبد چرب بروز پیدا کند. عبارتند از:
- بارداری
- کاهش سریع وزن
- برخی از انواع عفونت ها ، مانند هپاتیت C
- عوارض جانبی برخی از داروها مانند متوترکسات (Trexall) ، تاموکسیفن (Nolvadex) ، آمیودورون (Pacerone) و والپروئیک اسید (Depakote)
- قرار گرفتن در معرض سموم خاص
- برخی از ژن ها همچنین ممکن است خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش دهند.
روش های تشخیص کبد چرب
برای تشخیص کبد چرب ، پزشک شرح حال پزشکی شما را انجام می دهد ، یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و یک یا چند آزمایش را تجویز می کند.
تاریخچه پزشکی
اگر پزشک شما مشکوک به کبد چرب باشد ، احتمالاً از شما در مورد این موارد می پرسد:
- سابقه پزشکی خانوادگی شما ، از جمله هرگونه سابقه بیماری کبدی
- مصرف الکل و سایر عادت های زندگی شما
- هرگونه شرایط پزشکی که ممکن است داشته باشید
- هر دارویی را که ممکن است مصرف کنید
- تغییرات اخیر در سلامتی شما
معاینه بدنی
برای بررسی التهاب کبد، پزشک ممکن است با معاینه شکم شما متوجه بیماری کبد شود. اگر کبد شما بزرگ شده باشد، ممکن است بتوانند آن را احساس کنند. همچنین ممکن است کبد شما بدون بزرگ شدن ملتهب شود. پزشک شما ممکن است نتواند تشخیص دهد که کبد شما در اثر لمس ملتهب است.
آزمایش خون
در اکثر اوقات ، بیماری کبد چرب پس از افزایش آنزیم های کبدی در آزمایشات خون تشخیص داده می شود. پزشک آزمایش آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آزمایش آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) را برای بررسی آنزیم های کبدی تجویز کند. در صورت بروز علائم یا علائم بیماری کبدی، این آزمایشات توصیه شود. افزایش آنزیم های کبدی نشانه التهاب کبد است. بیماری کبد چرب یک نشانه التهاب کبد است، اما تنها مورد نیست. در صورت مثبت بودن آزمایش آنزیم های کبدی، پزشک احتمالاً آزمایش های دیگری را برای شناسایی تجویز می کند.
مطالعات تصویربرداری
پزشک شما ممکن است از یک یا چند آزمایش تصویربرداری زیر برای بررسی مشکلات کبدی استفاده کند:
- سونوگرافی
- سی تی اسکن
- اسکن ام آر آی
نمونه برداری از کبد
نمونه برداری از کبد بهترین روش برای تعیین شدت بیماری کبد در نظر گرفته می شود. در طی نمونه برداری از کبد، پزشک یک سوزن را در کبد شما فرو می کند. یک قطعه از بافت را برای بررسی خارج می کند. این تست و نمونه برداری به صورت بی حسی انجام می گیرد. این آزمایش به شما در تشخیص اینکه آیا به بیماری کبد چرب و همچنین اسکار کبدی مبتلا هستید کمک کند.
آیا بیماری کبد چرب کشنده است؟
به صورت کلی کبد چرب می تواند در مجموعه بزرگتری چون سندرم متابولیک قرار گیرد. سندرم متابولیک مجموعه بیماریها از جمله بیماری کبد چرب، دیابت، فشار خون، چربی خون، تری گلیسیرید خون است. که موجب بیماریهای دیگری از قبیل بیماریهای عروق کرونری قلب و سکته های مغزی می شود.
عارضه اصلی بیماری کبدی پیش رونده ، سیروز است که جای زخم در کبد است. سیروز در پاسخ به آسیب کبدی مانند التهاب رخ می دهد. همانطور که کبد سعی در متوقف کردن التهاب دارد، مناطق زخم (فیبروز) ایجاد می کند. با ادامه التهاب ، فیبروز گسترش می یابد تا بافت کبدی بیشتر و بیشتر شود. اگر روند پیشرفت کنترل نشود، سیروز می تواند منجر به موارد زیر شود:
- تجمع مایعات در شکم (آسیت)
- تورم رگهای مری (واریس مری) ، که می تواند پاره شود و خونریزی کند
- گیجی ، خواب آلودگی و اختلال گفتار (انسفالوپاتی کبدی)
- سرطان کبد
- مرحله نهایی نارسایی کبدی ، به این معنی که کبد عملکرد خود را متوقف کرده است.
بیماری کبد چرب چند نوع است؟
بیماری کبد چرب در دو حالت نمود پیدا میکند:
- بیماری کبد چرب الکلی (AFLD) : بروز کبد چرب در شخصی که الکل زیاد مصرف میکند.
- بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) : این بیماری در کسی که الکل زیادی مصرف ندارد.
۴ گرید کبد چرب داریم:
- گرید کبد چرب ۱: کبد چرب ساده (استئاتوسیس)
در این گرید چربی در سلولهای کبدی انباشته می شود ولی ضرری ندارد. معمولا نشانه ای هم از خود ندارد. تا زمانی که نتیجه آزمایش غیر عادی نباشد، متوجه این بیماری نمی شوید.
- گرید کبد چرب ۲: استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH)
افرادی که به کبد چرب ساده مبتلا هستند، ممکن است به گرید 2 پیشرفت کنند. به این دلیل که بیماری کبدی غیر الکلی یک بیماری تهاجمی می باشد که باعث التهاب کبد می گردد. التهاب یک واکنش کبد برای ترمیم آسیب های وارده به کبد می باشد. فرد مبتلا به NASH ممکن است در بالا سمت راست شکمشان احساس درد کنند.
- گرید ۳ کبد چرب: فیبروز
برخی افرادی که به NASHبیماری کبد چرب غیر الکلی مبتلا میشوند بیماریشان به فیبروز پیشرفت خواهد کرد. فیبروز یک التهاب مقاوم در کبد است که یک اسکار در اطراف سلولهای کبد و رگهای خونی منتج میشود. این بافت اسکار یا فیبروز جایگزین بخشی از بافت سالم کبد میشود، ولی هنوز بافت سالم کافی برای تداوم عملکرد معمول کبد وجود دارد.
- گرید ۴ کبد چرب: سیروز
در این مرحله است که نوارهای بافت اسکار و تودههای سلولی کبد گسترش مییابند. کبد کوچک و پر از توده میشود. این مرحله را سیروز میگویند. سیروز پس از سن ۵۰-۶۰ سالگی رخ میدهد، پس از سالها التهاب کبد که به مراحل اولیه بیماری مرتبط است.
آسیب وارد شده به خاطر سیروز دائمی است و قابل برگشت نیست. سیروز به آرامی، طی سالیان طولانی، پیشرفت میکند و موجب از کار افتادن کبدتان میشود.
چگونه کبد چرب را درمان کنیم؟
- یک رژیم غذایی سالم انتخاب کنید. یک رژیم غذایی گیاهی سالم انتخاب کنید که سرشار از میوه ها ، سبزیجات ، غلات کامل و چربی های سالم باشد.
- وزن سالم داشته باشید. اگر اضافه وزن یا چاقی دارید، تعداد کالری های روزانه خود را کاهش دهید و بیشتر ورزش کنید. اگر وزن مناسبی دارید ، با انتخاب رژیم غذایی سالم و ورزش برای حفظ آن تلاش کنید.
- ورزش. بیشتر روزهای هفته ورزش کنید. اگر تا به امروز ورزش نکرده اید ابتدا از پزشک خود تأیید بگیرید.
بهترین داروی کبد چرب چیست؟
در حال حاضر، هیچ داروی کبد چرب نداریم. برای تولید و آزمایش داروها برای درمان این بیماری تحقیقات بیشتری لازم است. در بسیاری از موارد، تغییر سبک زندگی می تواند به بیماری معکوس کبد چرب کمک کند.
- به عنوان مثال، پزشک ممکن است به شما توصیه کند:
- الکل را محدود یا اجتناب کنید
- برای کاهش وزن قدم بردارید
- رژیم خود را تغییر دهید
- در صورت بروز عوارض، پزشک ممکن است درمان های اضافی به عنوان داروی کبد چرب را توصیه کند. به عنوان مثال ، برای درمان سیروز می توانند تجویز کنند:
- تغییر سبک زندگی
- داروها
- عمل جراحی
سیروز می تواند منجر به نارسایی کبد شود. اگر به نارسایی کبد مبتلا شوید، ممکن است به پیوند کبد نیاز داشته باشید.
اصلی ترین داروی کبد چرب
بیشتر روشهایی که امروزه برای درمان کبد چرب استفاده میشوند، بر پایه از بین بردن عوامل زمینهساز این بیماری هستند. داروهای مختلفی از جمله متفورمین برای درمان این بیماری وجود دارند اما نمیتوان با قاطعیت گفت که این دارو کبد چرب را از می باشد. انجام فعالیتهای زیر در بهبود و درمان این بیماری موثر است.
- داشتن یک رژیم غذایی سالم و مصرف میوه و سبزیجات
- انجام فعالیتهای بدنی و ورزش روزانه
- ترک مصرف مشروبات الکلی
- کنترل استرس و فشارهای عصبی
- کنترل بیماری دیابت
- کاهش درصد چربی خون
- کاهش وزن به صورت تدریجی در افراد چاق
- استفاده از ویتامین E با دوز ۴۰۰ میلیگرم
داروی گیاهی برای رفع کبد چرب
استفاده از گیاهان دارویی روشی کمهزینه و بیخطر برای درمان انواع بیماریها به شمار میرود و عوارض جانبی هم ندارد. طبق پژوهشهای صورت گرفته توسط دانشمندان و محققان ۱۵ نوع گیاه دارویی برای پاکسازی و درمان به عنوان داروی کبد چرب رائه شده است که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
- ریشه گیاه باباآدم
- گیاه خار مریم
- چای سبز
- گل بنفشه
- دارچینگل گاوزبان
- تخم گشنیز
- عرق شاطره
- رزماری
- زعفران
- ترنجبین
- خارخاسک
- کاسنی
- زنجبیل
- زردچوبه
- زنبق
داروی کبد چرب داروی گیاهی فران برای کبد چرب
داروی گیاهی فران با بهرهگیری از بهترین و موثرترین گیاهان دارویی برای درمان کبد چرب تهیه شده است. با فرمولاسیون منحصر به فرد و نسبتهای موثر در لابراتوار شرکت نوشین شهد فرموله گردیده است. مواد موثره گیاهان موجود در مقطر غلیظ ۱۰ گیاه فران با فرمولاسیون خاص خود می باشد. داروی کبد چرب کمک به باز کردن گرفتگیهای کبدی و پاکسازی کبد چرب می گردد. موجب بهبود و تقویت عملکرد کبد و همچنین تنظیم آنزیمهای کبدی ناشی شده از کبد چرب میشود.
موارد مصرف پک ده گیاه فران
- پاکسازی کبد چرب
- محافظت کنندهکبد
- کاهش دهنده عوارض سمی داروهای شیمیایی و خاص بر روی کبد
- تنظیم آنزیمهای کبدی ناشی از کبد چرب
10 گیاه به کار رفته ترکیب داروی کبد چرب گیاهی فران شامل:
- کاسنی
- زنجبیل
- رزماری
- گزنه
- زردچوبه
- انیسون
- شاهتره
- شیرین بیان
- نعناع
- رازیانه
میزان مصرف پک ده گیاه فران
روزی سه بار، هر بار به میزان یک پیمانه مخصوص داخل پک سلامتی نیم ساعت قبل از غذا یا ۲ ساعت بعد از غذا میل شود.
عوارض کبد چرب را با چه داروی کبد چرب کم کنیم؟
میوه ها و سبزیجات بسیاری برای کنترل و کاهش شدت عوارض کبد چرب مفید هستند. مصرف به اندازه و روزانهی انواع کلم، چغندر، رزماری، آووکادو، سیب سبز، گریپ فروت و دارابی پاپایا، آرتیشو (کنگرفرنگی)، موز، گردو، بادام زمینی، بادام تلخ، عناب، خربزه و طالبی در درمان طبیعی و خانگی کبد بسیار موثر هستند.
هشدارهای مصرف داروی کبد چرب
توجه داشته باشید که هیچ وقت به طور خودسرانه دارو مصرف نکنید و ابتدا برای بیماری خود به پزشک مراجعه کنید. چربی کبد با استفاده از داروهایی که مقاومت به انسولین را درمان میکنند مانند متفورمین درمان میشود. داشتن یک رژیم غذایی مناسب که حاوی میوهها و سبزیجات و غذاهای کمچرب است در بهبود کمک زیادی میکند. یکی از دلایل اصلی بروز کبد چرب، مصرف خودسرانه و بی رویه قرص های شیمیایی است. بدتر آنکه برخی به دنبال دارو برای کبد چرب گرید 2 هستند و به سراغ داروهای شیمیایی می روند. به طور کلی در نظر داشته باشید که دارو کبد چرب گرید 2 وارد بازار نشده. تمامی داروهای شیمیایی موجود، باعث بدتر شدن شرایط بیماری خواهند شد.
رژیم غذایی برای بیماران کبد چرب
بیشتر روشهایی که امروزه برای درمان کبد چرب استفاده میشوند، بر پایه از بین بردن عوامل زمینهساز این بیماری هستند. یکی از عوامل رفع این بیماری شامل داشتن یک رژیم غذایی سالم می باشد. یک رژیم غذایی سالم و مصرف میوه و سبزیجات در بهبود و درمان این بیماری موثر است. شامل:
- نوشیدن ۸ لیوان آب در طول روز
- پرهیز از مصرف غذاهای فست فودی
- افزایش مصرف سبزی و میوه و غذاهای فیبردار
- کاهش مصرف مواد نشاستهای و کربوهیدراتها
- استفاده از محصولات سویا مثل شیر و بنیر سویا
- عدم مصرف لبنیات چرب مثل خامه، ماست، بستنی، شیر، پنیر
- استفاده از منابع ویتامین C و سلنیوم
- پرهیز از مصرف نوشابه
- استفاده از آب سبزیجات
سوالات متداول
عرق کاسنی را میتوان در ساعات مختلفی از روز و به شیوهها و مقادیر مختلف استفاده نمود، اما بهترین زمان برای نوشیدن این عرق صبح ناشتا قبل از صبحانه است. برای اینکه حداکثر جذب ریزمغذیها را از عرق کاسنی داشته باشید، بهتر است آن را به همراه یک لیوان آب ولرم مصرف کنید.
اگر مبتلا به کبد چرب هستید، حتما باید از خوردن این غذاها اجتناب کنید. این غذاها به طور کل منجر به افزایش وزن و بالا رفتن قند خون میشوند. این غذاها عبارتند از:
لبنیات پر چرب
نوشیدنیهای گازدار
گوشت قرمز
آرد سفید
نمک
نوشیدنیهای الکلی
مصرف بیش از حد قند
کربوهیدرات
چربیها
مصرف چربیهای ترانس
غذای بسیار تند
غذاهای سرخ شده
مصرف امحا و احشاء
فست فود
یکی از درمانها برای کبد چرب، حجامت کبد است. در حجامت، خون کثیف و غیر ضروری از بدن خارج میشود. همچنین حجامت باعث دفع سموم از بدن نیز میگردد. همانطور که گفته شد، کبد منبع سموم بدن است و نیاز به پاکسازی دارد. کبدهای چرب خود به سختی این پاکسازی را انجام میدهند. ولی میتوانید با استفاده از حجامت کبد، تمام سموم را از بدن دفع نمود. حتی اگر این سموم وارد خون فرد شده باشد، با حجامت خون کثیف نیز خارج میشود.
افرادی که دچار کبدچرب هستند باید از مصرف پنیر و لبنیات پر چرب خودداری کنند. پنیرو لبنیات پر چرب دارای چربیهای اشباع زیادی هستند. اگر انواع کم چرب آن را انتخاب نکنید در طولانی مدت تاثیرات منفی بر کبد شما خواهند داشت.
همانطور که گفتیم کبد چرب بر قسمت های مختلف بدن تاثیر خواهد داشت. علاوه بر این باعث اختلال در سم زدایی بدن میشود. به همین دلیل در این موارد بدن دچار کمبود ویتامین ها و مواد معدنی مختلف خواهد شد. در این صورت فرد ریزش مو و کچلی را تجربه خواهد کرد.
حرف آخر
کبد چرب می تواند سلامتی بدن را به خطر بیندازد. خوشبختانه اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود. نسبت به درمان و رفع آن اقدام گردد، خیلی خوب قابل برگشت است و بهبودی حاصل می گردد. به دنبال یک رژیم غذایی سالم افزایش فعالیت بدنی و شاید مصرف مکمل ها می تواند چربی اضافی کبد را کاهش داده و خطر پیشرفت آن را به بیماری جدی تر کبدی کاهش دهد.
سلام ؛ مطلب بسیار مفید و بی نظیری درباره ی کبد چرب نوشتید. ای کاش از شما تلفن داشتیم و می شد با شما مشاوره هم کنیم….بهرحال ؛ مرسی.
سلام ؛ مطلب بسیار مفید و بی نظیری در مورد کبد چرب نوشتید. کاش تلفن شما را داشتیم ازتون یه مشاوره میگرفتیم. بهر حال ؛ بسیار ممنون.
سلام مجدد ؛ ببخشید….در مورد خوراکی های مفید برای کبد جایی نوشتید که گردو و بادام مفیده…اما بنده خونده بودم که این دو مضر هستند….چون چربی زیادی هم دارن….آیا درسته؟