ریتالین قرصی که می گویند تمرکزتان را زیاد می کند! بسیاری از دانشجوها شب های امتحان این قرص را بدون نسخه خریداری کرده و مصرف می کنند. برخی به خوردن این قرص عادت می کنند و به آن وابسته می شوند.
اما آیا ریتالین بی خطر است؟ اصلا برای چه استفاده می شود؟ چیزی از عوارض قرص ریتالین می دانید؟!
بدون شک این دارو برای افرادی که واقعا به آن نیاز دارند و از پزشک متخصص خود دستور مصرفش را می گیرند مفید و کاربردی است.
اما از آنجا که با شیمیایی مغز شما سر و کار دارد، مصرف خودسرانه آن عواقب خوبی به همراه نخواهد داشت.
با کافه نبض همراه شوید تا با این داروی افزایش تمرکز آشنا شده و از موارد مصرف و نحوه استفاده از آن باخبر شوید.
ریتالین چیست؟
اگر دچار اختلال بیش فعالی یا کمبود توجه ADHD باشید و نزد دکتر بروید، به احتمال زیاد ریتالین یکی از گزینه ها اصلی درمان شما به حساب می آید.
توجه داشته باشید که قرص ریتالین مانند بسیار دیگری از داروها عوارض خاص خود را دارد. پس تنها در صورت نیاز مغزتان باید از آن استفاده کنید. نیاز مغزتان را هم تنها پزشک متخصص می تواند تشخیص دهد. ریتالین بر روی فعالیت دوپامین و نوراپی نفرین در مغز شما اثرگذار می باشد.
دوپامین یک انتقال دهنده عصبی به حساب می آید که در حس لذت، حرکت و میزان توجه شما اثر می گذارد. نوراپی نفرین یک محرک است که در واکنش جنگ و گریز نقش داشته و از طرفی دیگر تمرکز و هوشیاری را زیاد می کند. ریتالین جلوی بازجذب این مواد شیمیایی مغز را می گیرد و به این صورت سطح آنها را افزایش می دهد.
ریتالین چه نوع دارویی است؟
ریتالین دارویی است که برای درمان اختلال بیش فعالی و کمبود توجه به اصطلاح ADHD استفاده می شود. این دارو با تغییر مقادیر برخی از مواد شیمیایی طبیعی خاص در مغز کار خود را انجام می دهد.
متیل فنیدات متعلق به دسته ای از داروها می باشد که به عنوان محرک شناخته می شوند. این دارو محرک می تواند به افزایش توانایی شما در توجه، تمرکز بر روی یک فعالیت و کنترل مشکلات رفتاری کمک نماید.
همچنین این دارو قادر است به شما کمک کند تا وظایف خود را مرتب و به درستی انجام دهید و مهارت خوب گوش دادنتان را بهبود بخشید.
موارد مجاز به استفاده از ریتالین
ریتالین برای درمان موارد زیر استفاده می شود:
- اختلالات بیش فعالی یا کمبود توجه (ADHD) (در بیماران کودک شش سال به بالا و بزرگسالان)
- نارکولپسی (حمله خواب)
افرادی که از اینگونه اختلالات رنج می برند تنها به دستور متخصص روانپزشک خود مجاز به مصرف این دارو هستند.
قرص ریتالین دارویی برای بیش فعالی کودکان
پژوهشی که دانشگاه هاروارد بر روی تاثیر ریتالین بر روی بیش فعالی کودکان انجام داد، نتیجه بخش بودن این دارو را به اثبات رساند.
در این مطالعه، محققان صدها مقاله که اثرات متیل فنیدات بر روی ADHD را نشان می داد، بررسی کردند. تجزیه و تحلیل آنها نشان داد که این دارو باعث بهبود عملکرد کودکان در کلاس می شود. به عبارت دیگر، معلمان کمتر علائم بیش فعالی را در آنها دیده و رفتار عمومی بهتر از آنها گزارش کردند.
علاوه بر این، والدین نیز اعلام داشتند که با دارودرمانی فرزندشان کیفیت زندگی آنها نیز بهتر شده است.
آیا میتوان ریتالین را خودسرانه مصرف کرد؟
ریتالین یک داروی محرک سیستم عصبی مرکزی به حساب می آید که درمان اصلب اختلال کمبود توجه می باشد. عوارض جانبی این قرص معمولاً خفیف است و به طور کلی توسط بیماران تحمل می شود.
اما برای افراد سالم با افزایش دفعات استفاده خودسرانه، احتمال بروز عوارض به طور شدیدتر افزایش می یابد. بنابراین به هیچ وجه این دارو را بدون نسخه تهیه و مصرف نکنید.
اگر برای امتحان یا کنکور خود به دنبال افزایش تمرکز و دقت مغزتان هستید، مواد غذایی و گیاهان دارویی بی ضرر زیادی وجود دارند که به کمک شما خواهند آمد. بی دلیل خود را به دردسر نیاندازید.
ریتالین چه اثری بر بدن شما دارد؟
ریتالین یا متیل فنیدات درحقیقت هیدروکلراید متیل α-فنیل-۲-پیپریدین استات هیدروکلراید می باشد. این دارو اگر دچار اختلال بیش فعالی یا نارکولپسی باشید، عملکرد نورونها را در قشر پیشانی مغز تنظیم می کنند. این منطقه از مغز مسئول توجه و یادگیری می باشد.
ریتالین برای افراد سالم و برای دوزهای بالا خطرات و عوارض جانبی متعددی به همراه دارد. این عوارض می تواند شامل اختلالات روانی و مشکلات جسمانی مانند تپش قلب باشد.
قرص ریتالین را چگونه مصرف کنید؟
ریتالین یا همان متیل فنیدات هیدروکلراید، یک محرک خفیف سیستم عصبی مرکزی (CNS) است که می توان آن را به صورت خوراکی در دوزهای ۵، ۱۰، ۲۰، ۳۰، ۵۰ و ۶۰ میلی گرمی در روز مصرف کرد. توجه داشته باشید که دوز این دارو را تنها متخصص روانپزشک شما می تواند تعیین کند.
این قرص را بهتر است سی دقیقه پیش از غذا یا به همراه غذا مصرف نمایید.
آیا مصرف ریتالین فرد را وابسته میکند؟
سازمان غذا و دارو آمریکا ریتالین را جزو داروهای اعتیاد آور که می تواند فرد را به خود وابسته کند، معرفی کرده است. به خصوص در صورت استفاده بلند مدت، احتمال اعتیاد به این دارو بسیار زیاد است.
ترک ریتالین کار خیلی آسانی هم نیست. افرادی که به دنبال ترک این دارو هستند ممکن است احساسات زیر را تجربه کنند:
- خستگی مفرط
- رویاهای بد شبانه
- اختلال در فرآیند خواب(مدتی بی خوابی شدید داشته و زمانی دیگر بیش از اندازه می خوابند.)
- زیاد شدن اشتها و وزن
- گرفتگی عضلانی
- میل به مصرف متیل فنیدات
از همین رو افرادی که سابقه اعتیاد به مواد مخدر و الکل را داشته اند بهتر است سراع این دارو نروند و در صورت رنج بردن از اختلال بیش فعالی، پیش از دریافت نسخه، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارند.
آیا ریتالین تست اعتیاد را مثبت میکند؟
ریتالین با سرعت نسبتا خوبی از بدن دفع می شود. چیزی بین ۴ ساعت تا یکی دو روز بعد از طریق ادرار دفع می شود. بنابراین برای تست اعتیاد به آن از آزمایش خون استفاده نمی کنند.
در صورت مشکوک بودن به اعتیاد متیل فنیدات از آزمایش ادرار یا تست بزاق کمک می گیرند. مطالعه ای وجود دارد که نشان می دهد از روی فولیکول مو نیز وجود این دارو در بدن را می توان تشخیص داد.
برای اینکه به دوز مصرفی دارو توسط بیمار پی ببرند، یک تا دو ساعت پس از مصرف، آزمایش خون نیز قابل استناد است.
در صورتی که بیش از سه قرص در روز مصرف کنید، این احتمال وجود دارد که آزمایش ادرار متامفتامین شما مثبت کاذب شود.
چگونه ریتالین را ترک کنیم؟
پس از گذشت یک تا سه روز از زمانی که تصمیم به ترک ریتالین می گیرد، علائم ترک ممکن است به سراغتان بیاید. معمولا تا ده هفته پس از آخرین دوز مصرفی، این علائم کم و بیش ادامه دارند. اما دلسرد نشوید و با کمک گرفتن از یک روانشناس مجرب این دوران را سپری کنید.
روان درمانی های گروهی و خانوادگی نیز به شما کمک خواهد کرد تا سریعتر به شرایط نرمال دست پیدا کنید.
اگر قبلا دوز بالایی از این دارو را مصرف می کردید با پزشک مشورت کنید و تحت نظر او ترک را انجام دهید. در برخی موارد نیاز به سم زدایی از بدن می باشد.
ترک ریتالین ممکن است مانند سایر داروهای محرک سیستم عصبی مرکزی، زندگی شما را تهدید نکند. اما اختلالات ترک ممکن است کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر خود قرار دهد. بنابراین نزد یک درمانگر خوب بروید.
عوارض قرص ریتالین را بدانید
خب به بخش مهم مقاله رسیدیم. مهمترین عوارض جانبی مصرف این دارو عبارتند از:
- از دست رفتن اشتها
- افزایش ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن
- گشاد شدن مردمک چشم
- الگوی خواب آشفته
- راش پوستی
- اضطراب و ترس
- پرحرفی
- کهیر
- رعشه
- اسهال
- گیجی و سردرگمی
- رفتاری عجیب و گاه خشونت آمیز
- توهم و تحریک پذیری بیش از حد
- تشنج
- دل درد و حالت تهوع
مضرات استفاده طولانی مدت قرص ریتالین
اگر در دراز مدت از ریتالین استفاده کنید، ممکن است عوارض زیر را تجربه کنید:
- سردرگمی و بی علاقگی
- مشکلات گردش خون
- هذیان، توهم و سایر علائم اختلال روان پریشی
- تشنج های مکرر
- بی اشتهایی و کاهش وزن مشهود
- دوره های متناوب شیدایی و افسردگی
- افکار خودکشی
- اختلال در قضاوت کردن و تصمیم گیری
توجه داشته باشید که عوارض این دارو لزوما برای همه بیماران اتفاق نمی افتد. اما با مشاهده هر یک از این عوارض با پزشک خود مشورت کنید.
خطر مرگ ناگهانی و اوردوز با ریتالین
ریتالین ممکن است ریسک حمله قلبی و سکته مغزی را بالا ببرد. حتی مواردی وجود دارد که مرگ ناگهانی بر اثر سوء مصرف این دارو در افراد گزارش شده است.
به خصوص افرادی که دارای ناهنجاری های ساختاری قلب هستند در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
اوردوز متیل فنیدات، معمولا با خرد کردن قرص ها برای استشناق و تزریق این دارو محرک رخ می دهد. این عمل می تواند منجر به انسداد رگ های خونی شود و خطر حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد.
چند توصیه کلیدی برای افزایش سطح تمرکز
فرقی نمی کند که از اختلال توجه برخوردار هستید یا نه. مواد غذایی، برخی گیاهان دارویی و تکنیک های خاصی وجود دارد که می تواند به شما کمک کند سطح تمرکز خود را افزایش دهید. همچنین توجه داشته باشید که ورزش کردن منظم برای تنظیم هورمون های مغزی شما بسیار مفید و موثر است.
پیش از معرفی راهکارها، بهتر است بگویم که اگر از موارد زیر برخوردار هستید، تمرکز نسبتا خوبی دارید و جای نگرانی نیست:
- در مواقع نیاز می توانید هوشیار باشید.
- می توانید اهداف خود را مشخص کنید و کارهای بزرگتان را به وظایف کوچکتر تقسیم بندی کرده و سامان دهید.
- بین کارها استراحت کوچکی کرده و پس از آن فعالیت جدیدی آغاز می نمایید.
برخی از مهمترین راهکارهای افزایش تمرکز و توجه عبارت هستند از:
- تا حد امکان عوامل مزاحمی که تمرکز شما را برهم می زند از محیط فعالیت خود حذف نمایید.
- از قبول مسئولیت های زیاد خودداری کنید. سعی کنید تعداد فعالیت های خود را محدود سازید تا زمان و انرژی کافی برای تمرکز بر روی آنها داشته باشید.
- در لحظه زندگی کنید.
- مایند فولنس و مدیتیشن انجام دهید.
- میان کارهای خود استراحت های کوتاهی قرار دهید تا خستگی ذهن شما برطرف شود.
- از بازی هایی که برای برنده شدن نیاز به تمرکز دارند، استفاده کنید.
- ویتامین ها را به میزان کافی به بدن خود برسانید. به خصوص ویتامین ب ۶ برای شما واجب است.
- قهوه و شکلات تلخ نوش جان کنید تا انرژی و بیداری لازم را داشته باشید.
- خواب کافی شبانه داشته باشید.
- به موسیقی های مخصوص افزایش تمرکز گوش فرا دهید.
- آب زیاد بنوشید و آدامس بدون قند بجوید.
سوالات متداول
سوالات زیادی در خصوص دارو ریتالین مطرح شده است. ما در اینجا به متداول ترین آنها پاسخ می دهیم.
مدت زمان ترک ریتالین به میزان وابستگی، دوز مصرفی و مدت مصرف بستگی دارد. ممکن است تا ماه ها طول بکشد.
مطالعات نشان داده که ریتالین باعث افزایش برخی انتقال دهنده های عصبی در مغز شده و در بهبود حافظه موثر است. همچنین این دارو سبب بهبود حافظه فعال کودکان دچــار اختلال بیش فعالی نیز می شود.
ریتالین مانند سایر محرک های سیستم عصبی مرکزی، ممکن است اعتیاد آور باشد. اگر دوز زیادی مصرف کنید، افزایش سریع دوپامین می تواند احساس سرخوشی موقت در شما ایجاد کند.
خیر. بسیاری از افراد می گویند که ریتالین به آنها کمک کرده است که آرام شوند. در صورتی که این دارو تنها به آنها کمک کرده تا بر روی موضوعی تمرکز بیشتری داشته باشند. توجه داشته باشید متیل فنیدات روان گردان بوده و جزو داروهای آرام بخش محسوب نمی گردد.
پرخاشگری یکی از عوارض جانبی داروی ریتالین می باشد. برخی از افراد در اثر مصرف این دارو دچار برخی اختلالات روانی نیز می شوند. اگر به دستور پزشک دارو دریافت کنید، از آنجایی که او علائم شما را چک می کند و بر دوز مصرفیتان نظارت دارد، کمتر در معرض چنین عوارضی خواهید بود.