ماندگاری عطر و خوشبو بودن همیشه اعتماد به نفس افراد را بالا میبرد. شاید شما هم جزو آن دسته از افرادی باشید که عاشق بوی عطر و ادکلن با رایحههای شیک و دلپذیر هستید. اما بعد از چند ساعت متوجه میشوید که بوی عطر کاملا از بین رفته است. جالب است بدانید عطرها و ادکلنها مانند هر محصول زیبایی دیگر تاریخ انقضا دارند.
اگرچه ماندگاری هر رایحه به کیفیت مواد اولیهی آن بستگی دارد؛ اما ممکن است با نگهداری نامناسب بوی آنها تغییر کند و کیفیت اصلی خود را از دست بدهد. با این حال جای نگرانی نیست، در این مطلب کافه نبض با رازهای ماندگاری عطر و ادکلن آشنا خواهید شد.
پس اگر دوست دارید کل روز بوی خوش بدهید تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
مدت زمان معمول ماندگاری عطرها
هر عطر از اسانس خالص یا روغن معطر و الکل طبیعی و دیگر ترکیبات شیمیایی تشکیل شده که هر ترکیب، رایحهی مخصوصی ایجاد میکند. معمولا عطرها بین ۷۸ تا ۹۵ درصد الکل طبیعی به همراه اسانسهای روغنی دارند. ماندگاری عطر به میزان الکل و غلظت عطر بستگی دارد. اینکه میزان اسانس به کار رفته در هر عطر چقدر باشد، باعث تفاوت عطرها از لحاظ ماندگاری و غلظت میشود.
اگر میزان اسانس کم باشد، عطر شما ماندگاری لازم را نخواهد داشت اما در مقابل هر چقدر الکل عطر بیشتر باشد، میزان درصد پخش آن نیز بیشتر میشود. هر چقدر میزان اسانس یک عطر بیشتر باشد قیمت آن نیز بیشتر است.
ماده افزودنی عطرها جهت ماندگاری
موادی از قبیل دیپروپیلن گلیکول، ایزوپروپیل میریستیت، دیاتیلفتالات و دیگر فیکساتورها یا تثبیتکنندههای شیمیایی میتواند ماندگاری عطر را افزایش دهد. البته کارخانههای سازنده باید این مواد را به اندازه محدود استفاده کنند، زیرا ممکن است، این مواد شیمیایی حساسیتزا بوده و به ریه و دستگاه تنفس آسیب وارد کند.
معرفی انواع خوشبوکننده بدن
قبل از انتخاب عطر، باید بدانید که عطرها به چند دسته تقسیم میشوند. در واقع با شناخت آنها، بهتر میتوانید در مورد آنچه مورد نیازتان است، تصمیم بگیرید. بهطور کلی، تفاوت قیمت عطرها به درصد اسانسهای موجود در آن که موجب دوام و ماندگاری عطر میشوند، بستگی دارد. اینکه در هر عطری میزان اسانس روغنی بهکار رفته چقدر باشد، باعث تفاوت در انواع عطر از لحاظ ماندگاری، غلظت و پخش بو شده و اسامی مختلفی به آنها میدهد.
معیارهایی که برای توصیف اسانس خالص یا روغن معطر و الکل، مورد استفاده قرار گیرد، به شرح زیر است. انواع عطر از لحاظ ماندگاری و غلظت عصاره به ترتیب پرفیوم، ادوپرفیوم، ادوتویلت، ادکلن، ادوفرش هستند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
پرفیوم perfume
غلیظترین و معمولا گرانترین خوشبوکننده بدن، پرفیوم نام دارد. پرفیوم دارای بالاترین میزان غلظت عصاره یا اسانس روغنی است که مسلما ماندگاری بالایی داشته و تشخیص ماندگاری عطر در آن مشهود است. پرفیوم شامل ۲۰ تا ۳۰ درصد اسانس است که ممولا این مقدار برای تهیه خوشبوکننده مقدار زیادی تلقی میشود. میزان ماندگاری این گروه معمولا 6 تا 8 ساعت بوده و حتی در برخی موارد به ۲۴ ساعت نیز میرسد.
ادو پرفیوم Eau de Parfum
پس از پرفیومها، ادوپرفیومها قرار میگیرند و معمولا ارزانتر از پرفیومها میباشند. این گروه دارای ۱۵ تا ۲۰ درصد اسانس خالص یا روغن معطر است که معمولا ماندگاری بین 4 تا 5 ساعت دارند. معمولا برای مهمانیها پرفیوم یا ادوپرفیوم گزینههای مناسبی هستند، به ویژه افرادی که دوست ندارند همراه خود عطر داشته باشند و مجددا در طول روز نخواهند از آن استفاده کنند.
ادوتویلت Eau De Toilette
ادوتویلت از ترکیب 5 تا 15 درصد اسانس خالص یا روغن معطر و الکل تشکیل شده است که معمولا بین 2 تا 4 ساعت ماندگاری دارد. ادوتویلت معمولا ارزانتر از پرفیوم و ادوپرفیوم بوده و یکی از رایجترین انواع خوشبوکننده در بازار است. برای استفاده روزمره و محیطهای کاری میتوانید از ادوتویلت استفاده کنید، چرا که رایحه رقیق و ملایمی دارد و برای استفاده روزانه مناسب و مقرون به صرفه است.
ادکلن Eau de Cologne
ادکلن از ترکیب 2 تا 4 درصد اسانس خالص یا روغن معطر و الکل تشکیل شده و ماندگاری آن حدود 2 ساعت است. ادکلن دارای غلظت اسانس پایینتر و الکل بیشتر نسبت به خوشبوکنندههای گران قیمت است و به همین دلیل قیمت ارزانتری دارد. ادکلن از قدیمیترین انواع خوشبوکننده بدن است که معمولا برای مردان استفاده میشود.
ادوفرش Eau Fraiche
ادوفرش دارای کمترین میزان غلظت در میان خوشبوکنندهها میباشد. این محصول تنها دارای 1 تا 3 درصد اسانس خالص یا روغن معطر است و ماندگاری آن حدود 2 ساعت میباشد. ادوفرش برای افرادی مناسب است که دوست دارند عطرشان بسیار ضعیف و ملایم باشد.
عطر
عطر از روغنهای اساسی یا اسانسهای روغنی، ترکیبات معطر، ثابتکننده، نگهدارنده و الکل تشکیل شده است. معمولا اسانس از طریق تـقـطـیر گـلهـا، گیاهان، چوب، سبزیجات و علفهای مخصوص به دست میآید و دارای رایحههای مختلف و متفاوتی است.
بادی اسپلش
عطرها و ادکلنها دارای روغنهای معطری هستند که باعث افزایش ماندگاری بوی آنها میشود. این در حالی است که بادیاسپلشها، روغنهای معطر ندارند و به همین دلیل هم بوی آنها خیلی سریعتر از بوی ادکلنها پخش میشود و از بین هم میرود. به همین دلیل ماندگاری بادیاسپلشها، کوتاه مدت است و استفاده از آن روی لباس، به هیچ عنوان توصیه نمیشود و بهتر است برای لذت بردن بیشتر از بوی آن، این محصول را مستقیم روی پوست خود اسپری کنید، در حالی که ادکلنها را میتوان برای بهره بردن طولانی مدت از بوی آنها، بدون دغدغه روی انواع لباس، اسپری کرد.
جالب است بدانید بهترین زمان استفاده از بادیاسپلش، زمانی است که تازه از حمام آمدهاید و پوستتان هنوز کمی نم دارد. اسپری کردن این محصول در چنین زمانی روی پوست، احساس شادابی و تازگی بسیار زیادی به شما میدهد و عطر نسبتا خنکی که روی تنتان مینشیند، حس پاکیزگی را در شما دوچندان میکند.
بدترین زمان استفاده از بادیاسپلش هم زمانی است که عرق کرده باشید و بدن کمی بو میدهد. در این حالت، بوی نامناسبی حاصل از ترکیب عطر بادیاسپلش و بوی عرق بدن، به مشام خواهد رسید و حالت چسبندگی هم روی پوست ایجاد خواهد شد.
ترفندهای افزایش ماندگاری عطر
برای استفاده بهینه از عطر دلخواه خود و افزایش ماندگاری و عمر آن توصیه میکنیم به موارد زیر توجه کنید تا از ماندگاری عطر و ادکلن خود برای مدت طولانیتری لذت ببرید.
استفاده روی نبض بدن
عطر را روی نبض خود بمالید. برای این منظور میتوانید عطر را روی مچ دست، گردن و یا پشت آرنج خود بمالید. عطر در برابر گرما واکنش نشان میدهد و پخش میشود، بنابراین استفاده از عطر روی قسمتهایی از بدن که گرمتر هستند موجب افزايش ماندگاری آن میشود. همچنین، رایحه در سراسر بدن پخش میشود و شدت آن بیشتر میشود. همچنين توجه داشته باشید که مچ دستان را به هم نماليد چرا که اصطکاک ماندگاری عطر را کاهش میدهد.
استفاده از وازلین قبل از عطر زدن
اگر پوست خیلی خشکی دارید یا اگر میخواهید ماندگاری عطر خود را بیشتر کنید، میتوانید از وازلین استفاده نمایید. برای این کار، کافی است یک لایه نازک از وازلین را روی نقاطی قرار دهید که میخواهید عطر بزنید و سپس عطر را روی آن اسپری کنید. انجام این کار باعث میشود که عطر جذب پوست نشده و در میان لایه نازک وازلین گیر کرده و در نتیجه بوی بیشتری از خود متصاعد میکنند.
استفاده از عطر روی پوست مرطوب
ماندگاری عطر در محیط مرطوب بیشتر است، بنابراین شما هم باید چنین شرایطی را فراهم کنید یعنی پیش از استفاده از عطر، حالت پوستتان را ارزیابی کنید و در صورت خشکی از مرطوبکننده استفاده کنید و صبر کنید تا کرم مرطوبکننده به خوبی توسط پوست شما جذب شود.
انتخاب عطر مناسب تابستان و زمستان
در هنگام خرید عطر علاوه بر سلیقه شخصی باید به فصل و دمای هوا نیز توجه کنید، چرا که دمای هوا نیز بر بوی عطرها تاثیر میگذارد. هوای گرم، رایحه عطر را تشدید میکند، بنابراین بهتر است در تابستان از عطرهایی با رایحه خنکتر استفاده کنید چون احساس تازگی را در شما بیشتر میکند. در صورتی که در هوای سرد عطرها کمتر تبخیر میشوند و به همین دلیل معمولا در ماههای سرد سال عطرها از ثبات بیشتری برخوردارند. البته برخی عطرها نیز برای تمام فصول مناسب میباشند.
نحوه صحیح استفاده از عطر و ادکلن
- محل نگهداری عطر میتواند بر بوی آن تاثیر بگذارد. به عنوان مثال نگهداری عطر در مکانهایی که دمایی بالایی دارند یا در مقابل نور مستقیم خورشید قرار دارند، میتواند آن را به سرعت تجزیه کند.
- بهترین محل برای عطر، نبضها هستند. گردن، سینه، شانه و مچ دست بهترین نقاط برای این منظور میباشند.
- اگر میخواهید که عطرتان دوام بالایی داشته باشد، آن را در مکانی سرد، خشک و تاریک قرار دهید، به عنوان مثال کمد لباس میتواند محل مناسبی برای نگهداری عطر باشد.
- عطرها روی پوستهای مختلف، تاثیرات متفاوتی را بر جای میگذارند. بنابراین بهتر است که هنگام خرید عطر، خودتان آن را تست کنید
- پس از استحمام، به این علت که پوست بدن شما تمیز است، بهترین زمان برای عطر زدن است.
- هنگام اسپری کردن، شیشه عطر را در فاصله حدود 10 سانتیمتر از بدن خود نگه دارید.
- پس از زدن عطر، پوست خود را به هم نمالید و عطر را مالش ندهید.
- از زدن عطر روی موها اجتناب کنید، چرا که الکل آن سبب خشکی مو میشود.
- در عطر زدن زیادهروی نکنید.
روش صحیح نگهداری از عطر و ادکلن
مطمئناً برخی از اقدامات میتوانند ماندگاری رایحهی عطر و ادکلن را افزایش دهند. در ادامه ما به شما توصیه میکنیم ترفندهای سادهی زیر را برای نگهداری از عطر و ادکلن در پیش بگیرید:
- عطرهای خود را دور از نور نگه دارید: بدون شک نور منبعی است که ترکیب اصلی عطرها را تغییر میدهد. با این حال به منظور حفظ ماندگاری بیشتر عطر، بهتر است آن را در کمد لباس ، کشوی میز و یا در جعبه اصلی آن نگهداری کنید، تا تماس مستقیم با نور را به حداقل برسانید. به این ترتیب تا آنجا که ممکن است ماندگاری بیشتر عطر خود را تضمین میکنید.
- از تغییرات گرما و دما خودداری کنید: تعداد کمی از افراد میدانند که عطرها باید در مکان خنک و با حفظ درجه حرارت یکسان نگهداری شوند. بنابراین مکانهای گرم و در زیر نور مستقیم خورشید، جای خوبی برای نگهداری عطرهایتان نیست.
- عطرها را به دور از رطوبت نگهداری کنید: حمام جای خوبی برای نگهداری عطر نیست. این مورد برای سایر لوازم آرایشی نیز صدق میکند. مناسبترین جا برای عطرها اتاق خواب است.
- تاثیر مواد شیمیایی خارجی بر کیفیت عطر: معمولا آلودگی هوا و مواد شیمیایی در کیفیت عطر تاثیر میگذارند و اگر شیشه عطر به طور مداوم در معرض آلودگی هوا قرار بگیرد، احتمال خراب شدن یا کاهش کیفیت آن بیشتر میشود.
تکنیک تشخیص ماندگاری عطر
آسانترین روش تشخیص عطر ماندگار به این صورت است که مقداری از آن روی پوست دست خود بزنید و یک روز صبر کنید. البته در طول این مدت، باید از دوش گرفتن پرهیز کنید. پس از یک روز، متوجه میزان ماندگاری و پخش بوی عطر خواهید شد.
روش دیگر، آن است که یک عطر سمپل تهیه نمایید و برای چند روز از آن استفاده کنید. به این ترتیب، متوجه میزان ماندگاری آن میشوید. شما میتوانید مقداری از عطر را داخل کمد یا اتاق کوچکی اسپری کنید و درب آن را ببندید. پس از چند ساعت، درب کمد یا اتاق را باز کنید و نفس بکشید.
اگر رایحه عطر، هنوز در اتاق یا کمد وجود داشت، به این معنی است، که آن عطر از ماندگاری قابل قبولی برخوردار است. توجه داشته باشید که برای تشخیص ماندگاری عطر تنها به کاغذهای بلاتر تست عطر اعتماد نکنید. چرا که این نوع کاغذها به صورتی طراحی شدهاند، که رایحه عطر را بیشتر در خود نگه دارند. از این رو، شما را در تصمیمگیری و قضاوت، دچار اشتباه میکنند.
سوالات رایج
از کجا بفهمم که عطر من ماندگار است؟
غلیظ ترین عصارهی عطر پرفیوم است و هر چقدر غلظت عصاره روغنی در یک عطر بیشتر باشد، مسلما ماندگاری بالایی داشته و تشخیص ماندگاری عطر در آن مشهود است.
آیا ماندگاری عطرهای گران قیمت بیشتر است؟
غلیظترین عصاره پرفیوم است که با غلظتی بین 15 تا 40 درصد، خالصترین و ماندگارترین بو به شمار میآید و البته از گرانترین عطرها نیز به شمار میرود.
آیا باید روی لباس عطر بزنیم یا روی پوست؟
بهترین مکانها برای عطر، نبضها هستند، زیرا گرمترین نقاط بدناند و به خوبی رایحهی عطر را پخش میکنند. بنابراین گردن، سینه، شانه و مچ دست بهترین نقاط برای این منظور شناخته شدهاند. البته لازم نیست که به تمام این نقاط عطر بزنید، بهترین راه این است که دو نقطه از بدن خود را، به عنوان مثال گردن و مچ دست، را انتخاب و عطرتان را تنها به این نقاط اسپری کنید.
معمولا ماندگاری عطر چقدر باید باشد؟
ماندگاری خوشبوکنندههای بدن بر اساس انواع آنها متفاوت است و همین امر موجب میشود تا ماندگاری متفاوتی از هم داشته باشند. در زیر به طور حدودی به میزان ماندگاری انواع خوشبوکنندهها اشاره شده است.
پرفیومها: پرفیومها بهترین و با دوامترین نوع رایحهها با ۲۲ تا ۳۰ درصد اسانس روغنی هستند که ۶ تا ۸ ساعت ماندگاری دارند.
ادوپرفیومها: بعد از پرفیومها، ادوپرفیومها قرار میگیرند. این گروه با داشتن ۱۵ الی ۲۰ درصد روغن معطر رتبه دوم را به دست میآورند که دوام آنها ۴ تا ۵ ساعت است.
ادوتویلتها: این دسته ۲ تا ۱۵ درصد اسانس روغنی دارند که ۲ تا ۳ ساعت هم زمان ماندگاریشان است.
ادکلنها: که برای مردان استفاده میشود تنها حدود ۲ تا ۴ درصد روغن دارند که ماندگاریشان تا ۲ ساعت است.
کدام نوع عطر بیشترین ماندگاری را دارد؟
غلیظترین بخش و عصاره عطر، پرفیوم نام دارد. در واقع یکی از خالصترین بخشهای ادکلن محسوب میشود که ماندگاری بالایی دارد. در واقع میتوان گفت میزان الکل و عصاره آن زیاد بوده و ماندگاری آن بیشتر از یک شبانه روز است. این عطرها گرانقیمتترین ادکلنها هستند ولی ماندگاری آنها بالاست.